Siirry pääsisältöön

Kabaree, Verkossa ja Kuolemantanssi

Kööpenhaminassa olin Maaritin ja Elisan kanssa Tivolissa katsomassa jokavuotista joulukabareeta. Englanninkielinen esitys leikitteli hyvän maun rajamailla, mutta yleisö piti kovasti näkemästään. Esitystä vauhdittivat pinnalla olevat iskelmät, sen esittäjät olivat erittäin ammattitaitoisia ja yleisö vedettiin tavan takaa esitykseen mukaan. Jopa jouduimme välillä odottamaan seisaaltaan kuningatar Margarethan saapumista paikalle. Linnasta soitettiin mutta ei kuningatar kuitenkaan ehtinyt tulla paikalle. Välittömästi aloin kaivata meille samantapaista ilonpitoa.

Kaikkea muuta kuin ilonpitoa on tarjolla Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilan Verkossa -näytelmässä. Gunilla Hemming on tarttunut ajankohtaiseen Wikileaks -aiheeseen. Julian Assange - salaperäinen Niko Saarela, Bradley Manning - ainakin naiskatsojan tunteisiin vetoavat Saska Pulkkinen, Hillary Clinton - Tiia Louste ja muut oikeiden henkilöiden esikuvien mukaiset roolihenkilöt avasivat ainakin minulle uusia ulottuvuuksia monisäikeiseen ilmiöön.

Olin ensi-illassa Matiaksen kanssa. 19-vuotiaan tietotekniikan opiskelijan näkökulma oli varmasti erilainen kuin mummin, mutta toimittajana sielustani en pääse eroon koskaan. Asioiden penkominen ja niiden kertominen ns. suurelle yleisölle, oli aikoinaan oman työni kulmakiviä. Vaikka teinkin penkomista pienessä mittakaavassa, koin työni tärkeäksi ja mielenkiintoiseksi. Mistään ei olisi tullut mitään jos tietolähteet olisi pitänyt paljastaa. Vieläkin muistelen lämmöllä kun tutut politiikan ympärillä pyörivät kaverit soittelivat yhdentoista maissa illalla Tinatuopista Keravalla ja tarjosivat juttuaiheita. Aika monesta niistä juttu syntyikin.

Tänään eli perjantaina minun piti Lisan kanssa mennä katsomaan Oksasen Kun kyyhkyset kuolivat näytelmää, mutta päädyimmekin näkemään Kansallisteatterin Omapohjaan Marguerite Duras´n Kuolemantaudin. Näyttämöllä iso vuode, yksi tuoli, tuulessa heiluvat verhot, mies ja nainen. Rakkaus, sairaus, kuolema, kaiken rajallisuus ja rajattomuus. Virkistävän erilainen esitys. Rohkenimme Lisan kanssa toivoa että miesosassa olisi ollut karismattisempi näyttelijä. Valjunoloinen Mikko Pörhölä ei ihan vakuuttanut, mutta hänen puutteensa korvasi enerigaa pursuva Terhi Suorlahti.

Samaan aikaan yöpöydällä Merete Mazzarellan Elämä sanoiksi ja Peter Franzenin Samoilla silmillä lukemisen alla.

Kulttuurin lisäksi ilmassa on joululeivonnaisia. Tein toissapäivänä taatelikakun uuden reseptin mukaan. Taalit keitettiin vahvassa kahvissa. Maistellassani ihmettlin miksei ole mehevää ja herkullista. Tein tänään uuden vanhalla ohjeella. mukana taatelia ja kermaviili ja hyvä tuli. Jouluruoissa on se vaara kun muuttaa reseptiä, ettei ruoka olekaan oikeaa jouluruokaa. Vähitellen alan miettiä mitä muuta teemme - Elisa ja Maarit ehtivät mukaan valmsiteluihin kuin italian salaattia ja mätikakkua, porkkana- ja perunalaatikkoa. . Kinkku ja kalkkuna on jo tilattu.

Hanna-tädin kakaut, runsas hedelmäkakku, rommi-rusina-rahka-jouluhalko, taatelileivät, Maaritin mantelileivät, tiramisu, hedelmäsalaatti, piparkakkukakku, torttuja ja piparkakkuja. Ihanaa kun kun kohta on leivonnaisia mistä valita ja annan itselleni myös luvan syödä niitä rajattomasti.Amerikkaisten joulujuttujen - pöytäliina, tabletit, lautasliinat. pyyheliinat, jouluastiat meillä on nyt tanskalaistakin joulu-desingia. Sain pikkujoululahjaksi Maaritilt Georg Jensenmin kynttelikön.


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…