Siirry pääsisältöön

Kabaree, Verkossa ja Kuolemantanssi

Kööpenhaminassa olin Maaritin ja Elisan kanssa Tivolissa katsomassa jokavuotista joulukabareeta. Englanninkielinen esitys leikitteli hyvän maun rajamailla, mutta yleisö piti kovasti näkemästään. Esitystä vauhdittivat pinnalla olevat iskelmät, sen esittäjät olivat erittäin ammattitaitoisia ja yleisö vedettiin tavan takaa esitykseen mukaan. Jopa jouduimme välillä odottamaan seisaaltaan kuningatar Margarethan saapumista paikalle. Linnasta soitettiin mutta ei kuningatar kuitenkaan ehtinyt tulla paikalle. Välittömästi aloin kaivata meille samantapaista ilonpitoa.

Kaikkea muuta kuin ilonpitoa on tarjolla Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilan Verkossa -näytelmässä. Gunilla Hemming on tarttunut ajankohtaiseen Wikileaks -aiheeseen. Julian Assange - salaperäinen Niko Saarela, Bradley Manning - ainakin naiskatsojan tunteisiin vetoavat Saska Pulkkinen, Hillary Clinton - Tiia Louste ja muut oikeiden henkilöiden esikuvien mukaiset roolihenkilöt avasivat ainakin minulle uusia ulottuvuuksia monisäikeiseen ilmiöön.

Olin ensi-illassa Matiaksen kanssa. 19-vuotiaan tietotekniikan opiskelijan näkökulma oli varmasti erilainen kuin mummin, mutta toimittajana sielustani en pääse eroon koskaan. Asioiden penkominen ja niiden kertominen ns. suurelle yleisölle, oli aikoinaan oman työni kulmakiviä. Vaikka teinkin penkomista pienessä mittakaavassa, koin työni tärkeäksi ja mielenkiintoiseksi. Mistään ei olisi tullut mitään jos tietolähteet olisi pitänyt paljastaa. Vieläkin muistelen lämmöllä kun tutut politiikan ympärillä pyörivät kaverit soittelivat yhdentoista maissa illalla Tinatuopista Keravalla ja tarjosivat juttuaiheita. Aika monesta niistä juttu syntyikin.

Tänään eli perjantaina minun piti Lisan kanssa mennä katsomaan Oksasen Kun kyyhkyset kuolivat näytelmää, mutta päädyimmekin näkemään Kansallisteatterin Omapohjaan Marguerite Duras´n Kuolemantaudin. Näyttämöllä iso vuode, yksi tuoli, tuulessa heiluvat verhot, mies ja nainen. Rakkaus, sairaus, kuolema, kaiken rajallisuus ja rajattomuus. Virkistävän erilainen esitys. Rohkenimme Lisan kanssa toivoa että miesosassa olisi ollut karismattisempi näyttelijä. Valjunoloinen Mikko Pörhölä ei ihan vakuuttanut, mutta hänen puutteensa korvasi enerigaa pursuva Terhi Suorlahti.

Samaan aikaan yöpöydällä Merete Mazzarellan Elämä sanoiksi ja Peter Franzenin Samoilla silmillä lukemisen alla.

Kulttuurin lisäksi ilmassa on joululeivonnaisia. Tein toissapäivänä taatelikakun uuden reseptin mukaan. Taalit keitettiin vahvassa kahvissa. Maistellassani ihmettlin miksei ole mehevää ja herkullista. Tein tänään uuden vanhalla ohjeella. mukana taatelia ja kermaviili ja hyvä tuli. Jouluruoissa on se vaara kun muuttaa reseptiä, ettei ruoka olekaan oikeaa jouluruokaa. Vähitellen alan miettiä mitä muuta teemme - Elisa ja Maarit ehtivät mukaan valmsiteluihin kuin italian salaattia ja mätikakkua, porkkana- ja perunalaatikkoa. . Kinkku ja kalkkuna on jo tilattu.

Hanna-tädin kakaut, runsas hedelmäkakku, rommi-rusina-rahka-jouluhalko, taatelileivät, Maaritin mantelileivät, tiramisu, hedelmäsalaatti, piparkakkukakku, torttuja ja piparkakkuja. Ihanaa kun kun kohta on leivonnaisia mistä valita ja annan itselleni myös luvan syödä niitä rajattomasti.Amerikkaisten joulujuttujen - pöytäliina, tabletit, lautasliinat. pyyheliinat, jouluastiat meillä on nyt tanskalaistakin joulu-desingia. Sain pikkujoululahjaksi Maaritilt Georg Jensenmin kynttelikön.


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…

Avoin kirje Palvelukoti Koivun ja Tähden henkilökunnalle

Te olette nyt kaksitoista kuukautta hoitaneet, hoivanneet, huolehtineet, pesseet, lääkinneet, ruokkineet, ulkoiluttaneet, pukeneet ja riisuneet miestäni, etsineet hukkuneita vaatteita, tossuja ja silmälaseja. Päivästä toiseen, viikosta viikkoon, kuukaudesta toiseen. Teillä jokaisella on vuorollanne monta hoidettavaa ja autettavaa. Auttavia käsiä kysytään päivän mittaan monen asukkaan hyvin erilaisiin tarpeisiin. Te pidätte huolen siitä, että jokainen saa parhaan mahdollisen tarvitsemansa hoidon.
Jos suihkuun meneminen tuntuu hankalalta, jos unta riittää väärinä vuorokauden aikoina, josulkoilu ei huvita, alakerran laulu- ja pelituokio tuntuu tarpeettomalta eikä laulukuoron esityskään houkuttele tai tuolijumppa kuullostaa liian vaativalta, te annatte jokaiselle asukkaalle oikeuden valita. Ja hyvin usein tämä vapaus valita on toteutunut mieheni kohdalla.
Yöpuvussa voi olla vaikka koko päivän jos siltä tuntuu. Koin melkoisen oivalluksen, kun hyväksyin että kesällä lettujuhliin voi ihan hyv…

Mummugeeni käytössä

Esikoistaan odottava nuori nainen pohti milloin naisen mummugeeni putkahtaa esiin. Tarkkaa ajankohtaa en osaa määritellä. Geenini on ollut käytössä niin pitkään.
Olin lapsena ”huono syömään”. Söin hyvin vähän enkä olisi halunnut syödä kaikkia ruokia. Mutta lautanen oli syötävä tyhjäksi, ennen sitä ei saanut poistua pöydästä. Vietin yhden talvisen sunnuntai-iltapäivän pöydän alla. En halunnut syödä tillilihaa ja koska pöydästä ei saanut poistua ennen kuin lautanen oli tyhjä, päätin siirtyä tuolilta pöydän alle. Tulkitsin että näin ollen en poistunut pöydästä. Vieraitakin tuli, mutta eivät he minua häirinneet.
Päätin odottaessani ensimmäistä lastani, etten pakota häntä syömään mitään. Ei häntä tarvinnutkaan pakottaa, hänelle kelpasi kaikenlainen syötävä. Kuopus oli erilainen. Hänen ruokavalionsa oli hyvin rajallinen: keitettyjä perunoita, appelsiinimehua, kurkkua, mandariinia ja hapankorppuja. Ylä-asteella hänelle kelpasi ruoka kuin ruoka. Joten kyseessä oli ollut vain tilapäinen häi…