Siirry pääsisältöön

Ohjelmoitu on

Eläkkeensaajien Keskusliitosta tuli postia. Oli valtion liikuntaneuvoston suosituksia siitä miten ikäihmisten pitäisi hoitaa kuntoaan. Arvovaltainen toimikunta oli päätynyt siihen että vain aniharva vanha nainen tai mies hoitaa kuntoaan oikein. Kävellään mutta ei jumpata ei vedessä eikä kuivalla maalla, ei poljeta jalkaprässiä kuntosalilla eikä tasapainoilla oikein. Sitten luin jostain miten pitäisi syödä jotta ei saisi liikaa eikä vääriä kaloreita. Niin ja oli siellä kirjeessä ohjeita siitäkin ettei saa juoda liikaa alkoholijuomia. Sitäkin varten oli ollut erityisprojekti. Ovat huolissaan kun vanhat ihmiset juopottelevat liikaa.

Kohta varmaan minulle kerrotaan että kolmen kakkupalan ja kahden keksin syöminen päivässä on hengenvaarallista. En usko vaan syön kakkuja ja pikkuleipiä joita olen jouluksi leiponut. Eilen leivoin 12 joulutähteä ja kaksi on enää jäljellä. Kerttu leipoi itselleen joulutähden jossa ei ollut hilloa eli omena-kanelitäytettä  ollenkaan. Hän söi hyvällä ruokahalulle erilaisen tortun. Voitaikina on hyvää ilman täytettäkin.

Tänään sain vihdoin ja viimein päivitettyä meidän jouluruokavalmisteluohjeistuksen. Elisa ja Maarit tulevat lauantai-iltana ja ovat luvanneet auttaa joulun ylöspanemisessa. Olin viime vuonna tehnyt tarkan taulukon siitä mitä itse kukin tekee. Ensin hieman hymähdeltiin, mutta kätevää oli katsoa mitä pitää vielä tehdä ja ihastella mitä kaikkea on jo tehty.

Tällainen on jouluaaton ruokalista - paikalla Tuomiset, Wilskat ja Pokkiset eli 8 aikuista ja 2 lasta.

  Illallinen noin klo 17
-          graavattu lohi ja siika ja kastike
-          mätikakku
-          sillitahna
-          italialainen joulusilli
-          Elisan kurkut
-          Italian salaatti
-          marinoidut punajuuret + aurajuustokastike
-          keitetyt perunat 
-          porkkana + kurkku + meloni tytöille ja nuorille
-          kinkku ja kastike
-          kalkkuna ja hedelmäkastike
-          perunalaatikko
-          porkkanalaatikko – pakasteessa
-          lanttulaatikko
-          tiramisu ja hedelmäsalaatti – marianne-kermavaahto

JOULUPÄIVÄ keskiviikko 25.12.2013
Enska ja Leena-Maija, Maarit, Jukka, Matias ja Elisa, Sanna ja Pasi Leino  
-          graavattu lohi ja siika ja kastike
-          mätikakku
-          lohihyytelö – ei kannata tehdä
-          italialainen joulusilli
-          sillitahna
-          Elisan kurkut
-          Italian salaatti
-          marinoidut punajuuret ja aurajuustokastike 
-          keitetyt perunat 
-          kinkku + kastike 
-          kalkkuna + hedelmäkastike
-          perunalaatikko
-          porkkanalaatikko
-          lanttulaatikko
-          JÄLKIRUOKA – ONKO hedelmäsalaatti vasta joulupäivänä vai jokin uusi kakku ?????


LAUANTAI  21.12.2012
klo 21.30  Elisa ja Maarit Seutula

KAUPPA
Leena-Maija


Rommirusina-
jouluhalko
Leena-Maija
Jälkiruoka
Perunasoselaatikon alkuvalmistelut
Leena-Maija

Sunnuntaina lounas
Viikunaleipä

Leena-Maija

Tiramisu

Leena-Maija

Sillitahna

Leena-Maija

Silli likoamaan
Leena-MaijaSUNNUNTAI 22.12.2012
klo 13                                              LOUNAS  Henrikintiellä
klo 16                                              Enska Pajamäkeen                   
klo 18                                              Kauneimmat joululaulut Pitäjänmäen kirkko – Elisa, Maarit ja Leena-Maija
klo 22                                              Jukka Seutulassa
KAUPPA
Maarit ja Leena-Maija


Piparkakkuluomus
Elisa ja Karla??


Salaatti
Maarit
Lounas

Perunasose-laatikko
Leena-Maija

Lounas
Haudutetut porkkanat
Leena-Maija
Lounas

Lohen ja siian graavaaminen

Maarit
Lohta 1.5 kg
Iso siika
Italialainen joulusilli
Leena-Maija
Ja hommat jatkuvat samaan malliin.  Jaksan vieläkin ihastella sitä että sain viimeiset 10 työvuottani olla tuottajana ja organisoimassa asioita siinä olen parhaimmillani. 


Kun olin saanut Maaritilta Amerikasta aikanaan ostettuja joulupyyheliinoja ja
sisareltani punaisen käsisaippuapullon, alkoi pikkuwc:kin olla joulukunnossa. 

Joulusukat ovat olleet tonttujen ahkerassa käytössä. 

Tyttötontun sain viime jouluna ja nyt sen kaverikin lyösi meille tiensä.
Uskomatonta että Tuovi muisti millaisen tontun tänä vuonna tarvitsen.
Enkeli on sasunut meillä jo pari vuotta.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…

Avoin kirje Palvelukoti Koivun ja Tähden henkilökunnalle

Te olette nyt kaksitoista kuukautta hoitaneet, hoivanneet, huolehtineet, pesseet, lääkinneet, ruokkineet, ulkoiluttaneet, pukeneet ja riisuneet miestäni, etsineet hukkuneita vaatteita, tossuja ja silmälaseja. Päivästä toiseen, viikosta viikkoon, kuukaudesta toiseen. Teillä jokaisella on vuorollanne monta hoidettavaa ja autettavaa. Auttavia käsiä kysytään päivän mittaan monen asukkaan hyvin erilaisiin tarpeisiin. Te pidätte huolen siitä, että jokainen saa parhaan mahdollisen tarvitsemansa hoidon.
Jos suihkuun meneminen tuntuu hankalalta, jos unta riittää väärinä vuorokauden aikoina, josulkoilu ei huvita, alakerran laulu- ja pelituokio tuntuu tarpeettomalta eikä laulukuoron esityskään houkuttele tai tuolijumppa kuullostaa liian vaativalta, te annatte jokaiselle asukkaalle oikeuden valita. Ja hyvin usein tämä vapaus valita on toteutunut mieheni kohdalla.
Yöpuvussa voi olla vaikka koko päivän jos siltä tuntuu. Koin melkoisen oivalluksen, kun hyväksyin että kesällä lettujuhliin voi ihan hyv…

Mummugeeni käytössä

Esikoistaan odottava nuori nainen pohti milloin naisen mummugeeni putkahtaa esiin. Tarkkaa ajankohtaa en osaa määritellä. Geenini on ollut käytössä niin pitkään.
Olin lapsena ”huono syömään”. Söin hyvin vähän enkä olisi halunnut syödä kaikkia ruokia. Mutta lautanen oli syötävä tyhjäksi, ennen sitä ei saanut poistua pöydästä. Vietin yhden talvisen sunnuntai-iltapäivän pöydän alla. En halunnut syödä tillilihaa ja koska pöydästä ei saanut poistua ennen kuin lautanen oli tyhjä, päätin siirtyä tuolilta pöydän alle. Tulkitsin että näin ollen en poistunut pöydästä. Vieraitakin tuli, mutta eivät he minua häirinneet.
Päätin odottaessani ensimmäistä lastani, etten pakota häntä syömään mitään. Ei häntä tarvinnutkaan pakottaa, hänelle kelpasi kaikenlainen syötävä. Kuopus oli erilainen. Hänen ruokavalionsa oli hyvin rajallinen: keitettyjä perunoita, appelsiinimehua, kurkkua, mandariinia ja hapankorppuja. Ylä-asteella hänelle kelpasi ruoka kuin ruoka. Joten kyseessä oli ollut vain tilapäinen häi…