Siirry pääsisältöön

Se yksi päivä viikossa

Hesari tiesi kertoa amerikkalaiseen tutkimukseen nojaten että isoäiti joka hoitaa lastenlasteen yhtenä päivänä viikossa välttää dementoitumisen verrattuna mummuun joka ei hoida lastenlapsiaan ollenkaan. Mutta jos hoitaa vaikkapa viitenä päivänä viikossa, siitä ei hyvää seuraa.

En tiedä mihin lasketaan kun mummi istuu katsomassa sirkuskoulun, tanssikoulun tai chearleading-ryhmän kevätesityksiä. Niitä kun sattui samalle viikolle kaksi kappaletta. Kulttuurin harrastaminenhan lisää elinvuosia ja hyvinvointia. Tämäkin on tieteellisesti tutkittu ja todettu. Joten minulla on hyvät edellytykset välttää isän puolen suvun dementia-riski.

Tyttöjen esitykset ja näytökset ovat olleet hauskoja. Karlan, 10 esityksissä katsojakin oli kieli keskellä suuta. Välillä tyttö oli pyramidin huipulla, välillä taiteili korkealla olevalla renkaalla. Ja parasta kaikesta oli tietysti kun olin katsomassa Kaisun Bollywood-esitystä. Eli ovat esiintyneet lapsi ja lastenlapsi.

Karla harjoittelemassa ennen esitystä renkaalla. 
   
 Olin Pitäjänmäen Eläkkeensaajien kanssa kevätretkellä Pöytyällä ja Liedossa. Kävimme Enkelipuistossa, Liedon Vanhassalinnassa ja Naumalan kartanossa ruokailemassa. Ei voi kuin hämmästellä miten paljon Suomessa on toisen toistaan mielenkiintoisempia paikkoja. En osaa enää edes laskea miten monessa kartanossa olen eläkkeellä ollessani käynyt.

Töissä ollessa naureskelin eläkeläisten retkeilylle. Mutta nyt olen valmis kysymään mitä naurettavaa siinä on. Ensinnäkin työllistämme bussiyhtiön väkeä, lounaan tekijöitä ja tarjoajia, museoita, näyttelyitä ja monenlaisia nähtävyyksiä. Hyvin monen matkan meille on organisoinut Kartanomatkojen Marjut Jokinen. Tuntuu että hänellä on ihailtava ja ihan vähän kadehdittavakin kyky löytää retkikohteiksi mielenkiintoisia, ennestään tuntemattomia paikkoja. Etukäteen vähän mietin että taas joku itsestään suuria uskova ite-taiteilija enkelijuttuineen. Mutta - kaikkea muuta.


Yllätys oli myös viime viikon lauantain"tyttöjen retkiä" luontokeskus Haltiaan Nuuksioon. Enpä ole aikoihin ollut yhtä sykähdyttävässä museossa. Haltiassa on otettu käyttöön moderni teknologia hienolla tavalla. Olimme ketun pesässä ja kävimme karhun pesässäkin. Maarit melkein herätti nukkuvan karhun. Kiitos tytöt hienosta äitienpäivä -retkestä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…