Siirry pääsisältöön

Se yksi päivä viikossa

Hesari tiesi kertoa amerikkalaiseen tutkimukseen nojaten että isoäiti joka hoitaa lastenlasteen yhtenä päivänä viikossa välttää dementoitumisen verrattuna mummuun joka ei hoida lastenlapsiaan ollenkaan. Mutta jos hoitaa vaikkapa viitenä päivänä viikossa, siitä ei hyvää seuraa.

En tiedä mihin lasketaan kun mummi istuu katsomassa sirkuskoulun, tanssikoulun tai chearleading-ryhmän kevätesityksiä. Niitä kun sattui samalle viikolle kaksi kappaletta. Kulttuurin harrastaminenhan lisää elinvuosia ja hyvinvointia. Tämäkin on tieteellisesti tutkittu ja todettu. Joten minulla on hyvät edellytykset välttää isän puolen suvun dementia-riski.

Tyttöjen esitykset ja näytökset ovat olleet hauskoja. Karlan, 10 esityksissä katsojakin oli kieli keskellä suuta. Välillä tyttö oli pyramidin huipulla, välillä taiteili korkealla olevalla renkaalla. Ja parasta kaikesta oli tietysti kun olin katsomassa Kaisun Bollywood-esitystä. Eli ovat esiintyneet lapsi ja lastenlapsi.

Karla harjoittelemassa ennen esitystä renkaalla. 
   
 Olin Pitäjänmäen Eläkkeensaajien kanssa kevätretkellä Pöytyällä ja Liedossa. Kävimme Enkelipuistossa, Liedon Vanhassalinnassa ja Naumalan kartanossa ruokailemassa. Ei voi kuin hämmästellä miten paljon Suomessa on toisen toistaan mielenkiintoisempia paikkoja. En osaa enää edes laskea miten monessa kartanossa olen eläkkeellä ollessani käynyt.

Töissä ollessa naureskelin eläkeläisten retkeilylle. Mutta nyt olen valmis kysymään mitä naurettavaa siinä on. Ensinnäkin työllistämme bussiyhtiön väkeä, lounaan tekijöitä ja tarjoajia, museoita, näyttelyitä ja monenlaisia nähtävyyksiä. Hyvin monen matkan meille on organisoinut Kartanomatkojen Marjut Jokinen. Tuntuu että hänellä on ihailtava ja ihan vähän kadehdittavakin kyky löytää retkikohteiksi mielenkiintoisia, ennestään tuntemattomia paikkoja. Etukäteen vähän mietin että taas joku itsestään suuria uskova ite-taiteilija enkelijuttuineen. Mutta - kaikkea muuta.


Yllätys oli myös viime viikon lauantain"tyttöjen retkiä" luontokeskus Haltiaan Nuuksioon. Enpä ole aikoihin ollut yhtä sykähdyttävässä museossa. Haltiassa on otettu käyttöön moderni teknologia hienolla tavalla. Olimme ketun pesässä ja kävimme karhun pesässäkin. Maarit melkein herätti nukkuvan karhun. Kiitos tytöt hienosta äitienpäivä -retkestä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…

Avoin kirje Palvelukoti Koivun ja Tähden henkilökunnalle

Te olette nyt kaksitoista kuukautta hoitaneet, hoivanneet, huolehtineet, pesseet, lääkinneet, ruokkineet, ulkoiluttaneet, pukeneet ja riisuneet miestäni, etsineet hukkuneita vaatteita, tossuja ja silmälaseja. Päivästä toiseen, viikosta viikkoon, kuukaudesta toiseen. Teillä jokaisella on vuorollanne monta hoidettavaa ja autettavaa. Auttavia käsiä kysytään päivän mittaan monen asukkaan hyvin erilaisiin tarpeisiin. Te pidätte huolen siitä, että jokainen saa parhaan mahdollisen tarvitsemansa hoidon.
Jos suihkuun meneminen tuntuu hankalalta, jos unta riittää väärinä vuorokauden aikoina, josulkoilu ei huvita, alakerran laulu- ja pelituokio tuntuu tarpeettomalta eikä laulukuoron esityskään houkuttele tai tuolijumppa kuullostaa liian vaativalta, te annatte jokaiselle asukkaalle oikeuden valita. Ja hyvin usein tämä vapaus valita on toteutunut mieheni kohdalla.
Yöpuvussa voi olla vaikka koko päivän jos siltä tuntuu. Koin melkoisen oivalluksen, kun hyväksyin että kesällä lettujuhliin voi ihan hyv…

Mummugeeni käytössä

Esikoistaan odottava nuori nainen pohti milloin naisen mummugeeni putkahtaa esiin. Tarkkaa ajankohtaa en osaa määritellä. Geenini on ollut käytössä niin pitkään.
Olin lapsena ”huono syömään”. Söin hyvin vähän enkä olisi halunnut syödä kaikkia ruokia. Mutta lautanen oli syötävä tyhjäksi, ennen sitä ei saanut poistua pöydästä. Vietin yhden talvisen sunnuntai-iltapäivän pöydän alla. En halunnut syödä tillilihaa ja koska pöydästä ei saanut poistua ennen kuin lautanen oli tyhjä, päätin siirtyä tuolilta pöydän alle. Tulkitsin että näin ollen en poistunut pöydästä. Vieraitakin tuli, mutta eivät he minua häirinneet.
Päätin odottaessani ensimmäistä lastani, etten pakota häntä syömään mitään. Ei häntä tarvinnutkaan pakottaa, hänelle kelpasi kaikenlainen syötävä. Kuopus oli erilainen. Hänen ruokavalionsa oli hyvin rajallinen: keitettyjä perunoita, appelsiinimehua, kurkkua, mandariinia ja hapankorppuja. Ylä-asteella hänelle kelpasi ruoka kuin ruoka. Joten kyseessä oli ollut vain tilapäinen häi…