Siirry pääsisältöön

Lapsivapaa viikko

Olen ollut koko viikon ilman lapsenlapsien seuraa. Kaksi on Lapissa, yksi tuli Ranskasta keskiviikkona, mutta ei ole ehtinyt kaivata isovanhempien seuraa ja neljäs tulee kahden tunnin päästä Tanskasta Suomeen.

Alkuviikko meni tiedotuskurssin merkeissä. Eläkkeensaajien Keskusliitolla tai minulla - miten vain - on menossa pienimuotoinen tiedotuskurssi sähköpostin välityksellä. Emme halunneet laittaa opetusmateriaali opetusalustalle, joka vanhenee tänä keväänä. Katsotaan jatkuuko kurssi.

Onneksi tähän asti oppilaat ovat olleet selvästi innoissaan. He ovat tehneet tehtävät ajallaan ja minulle on tärkeintä että he ovat oivaltaneet mitä olen tehtävän annolla tarkoittanut. Muutamilta on tullut aivan huikean hienoja ideoita ja oivalluksia. Hieman hassuahan on asioida henkilöiden kanssa joita ei ole koskaan tavannut, mutta samanlaista yhteydenpitoahan facebook-maailmakin on. Toivon että opiskelijat pitäisi keskenään yhteyttä.

Kävimme Enskan kanssa Ateneumissa Tove Jansson 100-vuotisnäyttelyssä. Pakko oli kesken taulujen katselemisen todeta Enskalle että meillä on kotona hyviä tauluja. Tove on maalannut käsittämättömän paljon kun tietää miten paljon hän ehtinyt tehdä muumien parissa. Kaikki työt eivät ole mestariteoksia. Erityisesti pidän hänen Helsinki-aiheisista maalauksistaan. Hän on kirjoittanut myös hyviä kirjoja aikuisillekin. Kunniallinen petkuttaja, Seuraleikki ja Kevyt kantamus ovat lukemisen arvoisia. Viesti sisältää Tove Janssonin valittuja novelleja 1971 - 1997.

Kyllä oli hienoa kuunnella ja katsellla Ritva Oksasen Näyttelijätärtä. Outi Popp oli hienosti punonut tarinan Ritva Oksasen elämäntyöstä laulujen ja näytelmäkatkelmien avulla. Pedro Hietanen säesti näyttelijätärtä hienosti. Olimme katsomassa Ritva Oksasta Espoon Kaupunginteatterissa. Varsinaisesti Ritva Oksasen esitys on Hämeenlinnan teatterin ohjelmistoa. Meitä oli liikkeellä täysi bussi Pitäjänmäen Eläkkeensaajia. Kaikki nauttivat onnistuneesta teatteri-illasta.  


 
Nämä verannan pöydällä kukkivat orvokit antavat parhaiten esimakua siitä millaista on kesällä kun kukkia on joka paikassa ja on toivon mukaan myös lämmintä. Valo on tänä keväänä parasta mitä tiedän. Sen avulla jaksaa käydä Sortti-asemallakin.  Vein sinne vanhan, ison kaasugrillin ja uuden grillin pakkausjätteet. Olikin hauska yllätys kun metalliromusta ja pahvista ei tarvinnut maksaa mitään. Välillä kaatopaikalla käynti maksaa seitsemän euroa ja välillä viisi. Periaatteessa kaiken pitäisi olla ilmaista. Mutta miten erottaa yksityinen roskien viejä yrittäjästä. Parempi on ottaa maksu molemmilta.  Hienointa on että Konalan Sortti-asema on varsin lähellä.


Toinen lempipakkani näissä jäteasioissa on Haagan tori. Samalla kun haen lähiruokaa = Lopella kasvaneita perunoita, porkkanoit, sipuleita, hunajaa ja kananmunia, kiikutan säilyketölkit, lehdet, kartongit ja vaikkapa ylimääräiset vaatteetkin torin säiliöihin. Kerrostaloissa on helppoa kun saa viedä kaikki samalla kertaa talon jätehuoneeseen. Pullot sentään täytyy kiikuttaa kauppaan.

Hämmentävältä tuntuu välillä lukea että lajitellutkin jätteet loppujen lopuksi päätyvät samaan paikkaan. Keväinen ihmetyksen aihe on kaduille heitettävät roskat. En ole liittynyt roska päivässä liikkeeseen, koska kerään lähes joka päivä vähintään yhden roskan pois omalta kotikadulta. Tarjontaa on!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…