Siirry pääsisältöön

Tuolijoogaa mummuille

Maanantai alkoi tuttuun tapaan Pitäjänmäen Nuorisotalolla seniorijoogalla. Merja Valve - pidetty ja pitkäaikainen ohjaajamme ehdotti syksyllä varovasti, että ottaisimmeko joku kerta ohjelmaan tuolijoogan. Hän oli tähystellyt ja nähnyt että Nuorisotalolla on sopivia tuoleja riittävästi. Meitähän on ryhmään ilmoittautunut 28, mutta harvoin kaikki ovat paikalla.

Suhtauduin ajatukseen hieman hämmentyneenä. Seniorijoogaa. Tuolijoogaa. Alkaa kuullostaa mummujoogalta. Mutta eipä olekaan. Tänäänkin oli niin tehokasta joogaa alaselälle ja lapaluiden alueelle, ettei paremmasta osaa edes haaveilla. Liikkeet ovat näennäisesti helppoja ja mukavia,, mutta niin tehokkaita.

Sain taas tänään melkoisen piristysruiskeen joogasta. En voi muuta kuin olla iloinen että aikanaan pidin sitkeästi kiinni 17-vuotiaana saamastani päähänpiintymästä että minusta tulee toimittaja. Nyt yli 50 vuotta myöhemmin voin edelleen tehdä toimittajan töitä.

Olen viimeistellyt Eläkkeensaaja -lehden juttuja. Kirjastossa jutun sain kokonaan valmiiksi ja yhden varsinaisen jutunkin. Aloitin myös kesäteattereiden ohjelmistosta kertovan jutun kirjoittamisen. Sain valmiiksi Tiedottamalla tutuksi -tiedotuskurssin viimeisen osion aineiston sekä kurssin palautuslomakkeen. Kurssi on käynnissä netissä. Emme vielä ottaneet käyttöön erityistä opetusalustaa, koska Eläkkeensaajien Keskusliitto tekee yhteistyötä Työväen Sivistysliiton kanssa ja heillä on tänä keväänä poistumassa käytöstä vanha ohjelma ja uusi tulee vasta syksyllä.

Nyt olen lähettänyt sähköpostina aineiston ja tehtävät opiskelijoille ja pitävät yhteyttä sähköpostilla. On ollut ilahduttavaa että muutama opiskelija on kirjoitellut moneen kertaan ja kertonut oman yhdistyksensä toiminnasta ja tiedottamisen kipupisteistäkin. Opiskelijoita on viisi - ihan riittävästi pilottihankkeeseen.

Tehtävät ovat kaiketi olleet aikalailla odotettuja. Jännityksellä odotan palautetta. Mikään helppo tapa opiskella nettikurssi ei ole. Onneksi olin pitämässä tiedotuskurssia Rajaniemessä Virroilla maaliskuun alussa. Sain sieltä moneen asiaan varmistusta ja monta asiaa jouduin tekstissäni korjaamaan ja täydentämään.

Taloudellisesti puuhani eivät ole kovin tuottoisia, mutta pienikin palkkio saa aikaan sen että välillä osaa tehdä ihan oikeita töitä. Vaikka kyllä oikeita töitä on ikkunoiden peseminen, silittäminen, ruoan laitto, leipominen.

Eilen oli erilainen päivä. Ensimmäistä kertaa kapusimme tänä keväänä Enskan kanssa Malminkartanon mäelle. Hitaasti mutta varmasti pääsimme huipulle.

Jäätäkin nähtiin matkan varrella 

Elämäni ensimmäinen selfie 
     

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…