Siirry pääsisältöön

Ihanat neljäsluokkalaiset

Minulla oli ilo olla haastateltavana Helsingin yiliopiston Viikin normaalikoulun neljännen B-luokan äidinkielen tunnilla. Oppilaat tekevät luokkalehteä ja opettaja Tuija oli kysynyt Karlalta onko mummisi toimittaja ja niin päädyin perjantaina tentittäväksi. Onneksi Karla oli vihjaissut että joku oppilaista kysyy mikä on oudointa mitä minulle on toimittajana tapahtanut. Kysyttiin kuinka montaa henkilöä olen haastatellut ja miten monta juttua kirjoittanut. Arvelin nopealla laskutavalla että olen haastatellut reilusti yli tuhatta ihmistä. Juttujen määrää en edes osaa laskea.

Oli oltava skarppina neljännen B:n edessä. Edellisviikolla olin nähnyt heidän tekemän näytelmän ja nauttinut erilaisista musiikkiesityksistä.

Hieman lapset olivat pettyneitä kun en ole haastatellut julkkiksia joita he tietävät. On aika hauska miettiä kuka on ollut oman aikani julkkis eri vuosikymmenillä. Olihan minullakin 10-vuotiaana omat idolini. Niitä löytyi Elokuva-Aitasta ja Ajan Sävelestä. Filmitähdet olivat julkkis-listalla hyvin suosittuja.

Jos ei muuten tunne olevansa vanha huomaa sen siitä mitä asioita museoissa esitellään. Kaapelitehtaan ruokamuseossa on esillä 1980-luvun ruokakulttuuria - onko siinä nyt niin mitään ihmeellistä juolahti mieleeni kun kuulin siitä. Tänään Hesarissa kerrottiin 1980-luvun ravintola-elämästä ja Espoon Lelumuseossa on esillä venäläisiä leluja. Olin Espoon museossa kahden 6-vuotiaan ja yhden mummin kanssa. Eivät naapurimaan lelut kovin suurta vaikutusta tehneet. Paljon mielenkiintoisempia olivat eri vuosikymmen oman maan lelut. Enemmän oletin että museossa olisi ollut leikkimahdollisuuksia. Muutama vuosi sitten barbi-näyttelyssä riitti vaikka minkälaista tekemistä.  

Tänä aamuna tarjosin aamiaiselle pekoni-muna-muffinsseja. Olivat aika hyviä - hieman olisi saanut taikina olla löysempää - seuraavalla kerralla sitten.


Lauantaina oli Pitäjänmäen Eläkkeensaajien myyjäiset. Myytävää oli taas niin paljon että taloudellinen lopputulos oli hyvä niin kuin edellisinäkin vuosina. Ei myyjäisten loppusummalla tietenkään ole mitään kattoa. Nyt tuotto on entistäkin tärkeämpi kun kaupunki on vetänyt avustuksensa pois.Myyjäisistä  löytyivät nämä ihastuttavat kananmunanlämmittimet jotka nyt koristavat keittiön pöytää. Minulla on iso laatikollinen - siis kenkälaatikollinen - pääsiäiskoristeita eikä niitä voi oikein laittaa esille kun vasta pääsiäisviikolla. Eli niiden käyttöaika on hyvin lyhyt - ei neljää viittä viikkoa niin kuin joulukoristeilla.

Edessä on kummallinen viikko. Viikin väki on päiväkoti Sotkankodon kanssa Lapissa ja Matias Pariisissa - tulee tiistaina. Eli ei ole tyttöjen hoitoa. Elisa tulee perjantai-iltana viikonlopuksi Suomeen ja Kerttu ja Karla kotiin sunnuntai-aamuna.


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…