Siirry pääsisältöön

Melkein erämaassa

Kaunis keväinen ilma houkutteli meidät Kikrunkalliolle. Matkaa kalliolle on kotoa alle puoli kilometriä. Korkeimmalla kohdalla ollaan lähelle rakennettujen uusien 8-kerroksisten kerrostalojen kuudennen kerroksen korkeutta. On helppo uskoa että asumme Pitäjänmäellä.  

Koska Kikrunkallio on korkea paikka, on siitä ollut hyötyä sota-aikana. Pitkin metsää kulkee 1914 tehtyjä vallihautoja, tykkiteitä ja onpa metsässä ammusvarastonkin ovi. Sinne en ole vielä uskaltautunut. Kalliolla ollut kolmiomittaustorni on purettu. Valonheitinpatterista on muistona kuoppa ja irtokiviä. 


Pitäjänmän Muistipiirissä lapsena täällä asuneet kertovat muistalaisleiristä, joka oli Mäkkylän metsässä. Yllättäen löysin muistolaatan. Espoon sosiaaliviranomaisilla olikin aikanaan suuri työ löytää kaikille kelvollinen asuinpaikka. Eihän ,metsässä enää 1950-luvulla kuulunut kenenkään asua.  
Välttämättä ei tarvitse lähteä vaeltamaan kauaksi kotoa, kun löytää mahtavia paikkoja. Ylimmältä kalliolta näkee meren. Olenpa nähnyt pari kesää sitten Ruotsin-laivankin lipuvan satamaa kohti. Onneksi kallio saa olla rauhassa vallihautojen takia. Niitä on lähistöllä Pajamäen Patterimäellä ja Kokkokalliolla. Molemmissa paikoissa ne on siivottu ja kunnostettu. Kikrunkalliolla kaikki on luonnontilassa.

Mukalakivillä päällystetyt tykkitietkin ovat kestäneet aikaa merkillisen hyvin. Voin kuulla kun puupyörät, jotka on vahvistettu raudoilla kolisevat kiviä vasten. Rattailla ei ollut varmaankaan hauska istua. Mutta kun paremmasta ei tiedetty.    


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…

Avoin kirje Palvelukoti Koivun ja Tähden henkilökunnalle

Te olette nyt kaksitoista kuukautta hoitaneet, hoivanneet, huolehtineet, pesseet, lääkinneet, ruokkineet, ulkoiluttaneet, pukeneet ja riisuneet miestäni, etsineet hukkuneita vaatteita, tossuja ja silmälaseja. Päivästä toiseen, viikosta viikkoon, kuukaudesta toiseen. Teillä jokaisella on vuorollanne monta hoidettavaa ja autettavaa. Auttavia käsiä kysytään päivän mittaan monen asukkaan hyvin erilaisiin tarpeisiin. Te pidätte huolen siitä, että jokainen saa parhaan mahdollisen tarvitsemansa hoidon.
Jos suihkuun meneminen tuntuu hankalalta, jos unta riittää väärinä vuorokauden aikoina, josulkoilu ei huvita, alakerran laulu- ja pelituokio tuntuu tarpeettomalta eikä laulukuoron esityskään houkuttele tai tuolijumppa kuullostaa liian vaativalta, te annatte jokaiselle asukkaalle oikeuden valita. Ja hyvin usein tämä vapaus valita on toteutunut mieheni kohdalla.
Yöpuvussa voi olla vaikka koko päivän jos siltä tuntuu. Koin melkoisen oivalluksen, kun hyväksyin että kesällä lettujuhliin voi ihan hyv…

Mummugeeni käytössä

Esikoistaan odottava nuori nainen pohti milloin naisen mummugeeni putkahtaa esiin. Tarkkaa ajankohtaa en osaa määritellä. Geenini on ollut käytössä niin pitkään.
Olin lapsena ”huono syömään”. Söin hyvin vähän enkä olisi halunnut syödä kaikkia ruokia. Mutta lautanen oli syötävä tyhjäksi, ennen sitä ei saanut poistua pöydästä. Vietin yhden talvisen sunnuntai-iltapäivän pöydän alla. En halunnut syödä tillilihaa ja koska pöydästä ei saanut poistua ennen kuin lautanen oli tyhjä, päätin siirtyä tuolilta pöydän alle. Tulkitsin että näin ollen en poistunut pöydästä. Vieraitakin tuli, mutta eivät he minua häirinneet.
Päätin odottaessani ensimmäistä lastani, etten pakota häntä syömään mitään. Ei häntä tarvinnutkaan pakottaa, hänelle kelpasi kaikenlainen syötävä. Kuopus oli erilainen. Hänen ruokavalionsa oli hyvin rajallinen: keitettyjä perunoita, appelsiinimehua, kurkkua, mandariinia ja hapankorppuja. Ylä-asteella hänelle kelpasi ruoka kuin ruoka. Joten kyseessä oli ollut vain tilapäinen häi…