Siirry pääsisältöön

Ramppi-teatterissa Kangasalla

Kesäteatterikausi alkoi hyvissä merkeissä. Oli raikkaan kirpeä kesäilta, joka onneksi illemmällä lämpeni kun aurinko paistoi siniseltä taivaalta Längelmäveden yllä.

Aulis Aarnio ja Jukka-Pekka Rotko olivat kirjoittaneet hienon tarinan Jalmari Finnestä, tulisieluisesta teatterimiehestä. Mies oli liian innokas ja omapäinen sekä Suomalaisen Teatterin että Viipurin Suomalaisen Teatterin väelle.  Kun teatteri ei tuntunut oikealta paikalta, päätti Jalmari Finne ryhtyä kirjailijaksi. Syntyi romaaneita, dekkareita, nuorten- ja lastenkirjoja ja ennen kaikkea sarja kirjoja, jotka kertovat Kiljusen herrasväestä. Myöhemmin Finne innostui politiikasta.

Neuvokkaiden neropattien ensimmäinen puolisko oli tarkkapiirteistä kuvausta Finnen teatteri- ja kirjailijataipaleesta. Jarmo Salo, henkisenä seikkailijana, Finnenä oli nimihenkilönsä mukainen impulsiivinen ja ristiriitainen ihminen. Kohtauksissa siirryttiin melko nopeasti tilanteesta toiseen. Väkeä näyttämöllä riitti - välillä liiankin paljon. Mutta väen paljoudessa on Ramppi-teatterin kuten monen muunkin harrastajateatterin voima.

Jälkimmäinen puoliaika tarjosi katsojille kipakkaa poliittista satiiria. Meidät vietiin nykyajan tv-kilpailujen malliin Finnen poliittiseen maailmaan. Finne oli enää vain taushenkilö ja kaikki tapahtui Kangasalan kunnassa. Tekijät ottivat rohkeasti kantaa aikamme ilmiöihin. Jopa niin rivakasti ja nokkelasti, että ainekset olisivat olemassa jopa itsenäiseen esitykseen.

Aulis Aarnio kertoi että moni luulee että kyseessä on lastennäytelmä kun puhutaan Jalmari Finnestä. Kaikkea muuta. Viihdettä ja katsottavaa on tarjolla ennen muuta kantaa ottavalle, aikaansa seuraavalle katsojalle.

Ehkäpä Kangasalan politiikan tekijät saavat ajattelemisen aihetta vauhdikkasta menosta. Rohkea veto ansioituneilta ja pitkään teatterinsa parissa tekevältä joukolta. On ilo katsella esitystä, josta huokuu tekemisen ilo ja taito tehdä kaikki hyvin.  

Kommentit

  1. Juhannuksen jälkeen pääsetkin kesäteatteriin tanskan kuninkaiden metsästysmailla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…