Siirry pääsisältöön

Lähdin Tanskaan, päädyin Ruotsiin

Olimme Enskan kanssa Lyngbyssä, Kööpenhaminan liepeillä Elisan ja Maaritin. Oli lauantai eli suomalaisittain juhannuspäivä. Mietimme mitä tehdä. Kerroin että haluaisin mennä siltaa pitkin Ruotsiin. Vihjaisin myös että Ystad taitaa olla aika lähellä. Olin saanut illalla luettua viimeksi käännetyn Wallander-romaanin. Pienen tarinan, minkä Mankell oli kirjoittanut kirjaksi, kun oli pyydetty kirjaa, jota Hollannissa voitaisiin jakaa kylkiäisenä ilmaiseksi asiakkaille.Nopeasti eväät kasaan ja porukka autoon ja nokka kohti Ruotsia.

Välillä ajettiin neljä kilometriä tunnelissa. Elisa söi veden alla ja Maarit joi.


Malmö on Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki - asukkaita saman verran kuin Tampereelle. On vain ollut kaupunkina paljon pitempään kuin  Tampere. Oli hauska kuunnella ja vähän puhuakin ruotsia. Lounaskin syötiin Malmössä.


Onneksi kauppa oli kiinni, muuten olisimme ostaneet ison kasan kahvikapsuleita kotiin.

Henning Mankell on ollut lempikirjailijoitani hyvin kauan. Olen kadehtinut Maarittia joka on kerran innoissaan soittanut minulle kertonut olevansa Ystadissa, missä Mankellin Wallender-dekkareitten päähenkilö tekee töitä ja asuu Mariagatanilla.

                                                       Tämä on Wallenderin lempikahvila.
                             Harmi että kahvila oli kiinni. Siellä olisi voinut syödä Wallender-leivoksen.                                           
Minä ja Mariagatan 10:n talo. Näimme sairaalan missä Wallenderin diabetestä hoidetaan, hotellin missä muualta tulleet rikostutkijat asuvat. Ystad on satamakaupunki, jossa on hyvin vanhoja rakennuksia ja kapeita kujia ja kaupungin laitamilla korkeita kerrostaloja. Ymmärrän että Kurt Wallender haluaa eläkeläisenä päästä asumaan maaseutumaisemmin ja hankkia koiran                                               Wallander on tämän kirjakaupan vakiasiakas.
              Elisa puhui jo perjantai-iltana että hän haluaisi nähdä juhannussalon. Selitimme että niitä on vain Ruotsissa. Kun olimme jo ajamassa takaisin Tanskaan, päätimme löytää juhannussalon. Googlaamalla se löytyi Svaneholmin linnan puistosta. Vähän olivat kukat rapistuneet, mutta ihan täytti mielikuvani siitä millainen juhannussalko on. Tänä iltana on tiedossa Tanskan pääministerin juhannusjuhlat. Pääministerin kesäasunto on Lyngbyn lähellä ja hän kutsuu kaikki juhliinsa. Oletan ilman muuta että Vallan linnakkeen Birgitte on nyt edennyt pääministeriksi.
 Eli minä pääsin Wallenderin jalanjäjille, Elisa näki juhannussalon, Enska sai istua Maaritin hienossa autossa ja Maarit ilahduttaa meitä toiveiden täyttämisessä. Tanskalaiset wiinerit löytyivät jo menomatkalla huoltoasemalta, missä auto tankattiin ja aurinkokin paistoi puolen päivän jälkeen.
Me muuten tanssimme juhannusalon ympärillä ja lauloimmekin!!!!!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…

Avoin kirje Palvelukoti Koivun ja Tähden henkilökunnalle

Te olette nyt kaksitoista kuukautta hoitaneet, hoivanneet, huolehtineet, pesseet, lääkinneet, ruokkineet, ulkoiluttaneet, pukeneet ja riisuneet miestäni, etsineet hukkuneita vaatteita, tossuja ja silmälaseja. Päivästä toiseen, viikosta viikkoon, kuukaudesta toiseen. Teillä jokaisella on vuorollanne monta hoidettavaa ja autettavaa. Auttavia käsiä kysytään päivän mittaan monen asukkaan hyvin erilaisiin tarpeisiin. Te pidätte huolen siitä, että jokainen saa parhaan mahdollisen tarvitsemansa hoidon.
Jos suihkuun meneminen tuntuu hankalalta, jos unta riittää väärinä vuorokauden aikoina, josulkoilu ei huvita, alakerran laulu- ja pelituokio tuntuu tarpeettomalta eikä laulukuoron esityskään houkuttele tai tuolijumppa kuullostaa liian vaativalta, te annatte jokaiselle asukkaalle oikeuden valita. Ja hyvin usein tämä vapaus valita on toteutunut mieheni kohdalla.
Yöpuvussa voi olla vaikka koko päivän jos siltä tuntuu. Koin melkoisen oivalluksen, kun hyväksyin että kesällä lettujuhliin voi ihan hyv…

Mummugeeni käytössä

Esikoistaan odottava nuori nainen pohti milloin naisen mummugeeni putkahtaa esiin. Tarkkaa ajankohtaa en osaa määritellä. Geenini on ollut käytössä niin pitkään.
Olin lapsena ”huono syömään”. Söin hyvin vähän enkä olisi halunnut syödä kaikkia ruokia. Mutta lautanen oli syötävä tyhjäksi, ennen sitä ei saanut poistua pöydästä. Vietin yhden talvisen sunnuntai-iltapäivän pöydän alla. En halunnut syödä tillilihaa ja koska pöydästä ei saanut poistua ennen kuin lautanen oli tyhjä, päätin siirtyä tuolilta pöydän alle. Tulkitsin että näin ollen en poistunut pöydästä. Vieraitakin tuli, mutta eivät he minua häirinneet.
Päätin odottaessani ensimmäistä lastani, etten pakota häntä syömään mitään. Ei häntä tarvinnutkaan pakottaa, hänelle kelpasi kaikenlainen syötävä. Kuopus oli erilainen. Hänen ruokavalionsa oli hyvin rajallinen: keitettyjä perunoita, appelsiinimehua, kurkkua, mandariinia ja hapankorppuja. Ylä-asteella hänelle kelpasi ruoka kuin ruoka. Joten kyseessä oli ollut vain tilapäinen häi…