Siirry pääsisältöön

Lähdin Tanskaan, päädyin Ruotsiin

Olimme Enskan kanssa Lyngbyssä, Kööpenhaminan liepeillä Elisan ja Maaritin. Oli lauantai eli suomalaisittain juhannuspäivä. Mietimme mitä tehdä. Kerroin että haluaisin mennä siltaa pitkin Ruotsiin. Vihjaisin myös että Ystad taitaa olla aika lähellä. Olin saanut illalla luettua viimeksi käännetyn Wallander-romaanin. Pienen tarinan, minkä Mankell oli kirjoittanut kirjaksi, kun oli pyydetty kirjaa, jota Hollannissa voitaisiin jakaa kylkiäisenä ilmaiseksi asiakkaille.Nopeasti eväät kasaan ja porukka autoon ja nokka kohti Ruotsia.

Välillä ajettiin neljä kilometriä tunnelissa. Elisa söi veden alla ja Maarit joi.


Malmö on Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki - asukkaita saman verran kuin Tampereelle. On vain ollut kaupunkina paljon pitempään kuin  Tampere. Oli hauska kuunnella ja vähän puhuakin ruotsia. Lounaskin syötiin Malmössä.


Onneksi kauppa oli kiinni, muuten olisimme ostaneet ison kasan kahvikapsuleita kotiin.

Henning Mankell on ollut lempikirjailijoitani hyvin kauan. Olen kadehtinut Maarittia joka on kerran innoissaan soittanut minulle kertonut olevansa Ystadissa, missä Mankellin Wallender-dekkareitten päähenkilö tekee töitä ja asuu Mariagatanilla.

                                                       Tämä on Wallenderin lempikahvila.
                             Harmi että kahvila oli kiinni. Siellä olisi voinut syödä Wallender-leivoksen.                                           
Minä ja Mariagatan 10:n talo. Näimme sairaalan missä Wallenderin diabetestä hoidetaan, hotellin missä muualta tulleet rikostutkijat asuvat. Ystad on satamakaupunki, jossa on hyvin vanhoja rakennuksia ja kapeita kujia ja kaupungin laitamilla korkeita kerrostaloja. Ymmärrän että Kurt Wallender haluaa eläkeläisenä päästä asumaan maaseutumaisemmin ja hankkia koiran                                               Wallander on tämän kirjakaupan vakiasiakas.
              Elisa puhui jo perjantai-iltana että hän haluaisi nähdä juhannussalon. Selitimme että niitä on vain Ruotsissa. Kun olimme jo ajamassa takaisin Tanskaan, päätimme löytää juhannussalon. Googlaamalla se löytyi Svaneholmin linnan puistosta. Vähän olivat kukat rapistuneet, mutta ihan täytti mielikuvani siitä millainen juhannussalko on. Tänä iltana on tiedossa Tanskan pääministerin juhannusjuhlat. Pääministerin kesäasunto on Lyngbyn lähellä ja hän kutsuu kaikki juhliinsa. Oletan ilman muuta että Vallan linnakkeen Birgitte on nyt edennyt pääministeriksi.
 Eli minä pääsin Wallenderin jalanjäjille, Elisa näki juhannussalon, Enska sai istua Maaritin hienossa autossa ja Maarit ilahduttaa meitä toiveiden täyttämisessä. Tanskalaiset wiinerit löytyivät jo menomatkalla huoltoasemalta, missä auto tankattiin ja aurinkokin paistoi puolen päivän jälkeen.
Me muuten tanssimme juhannusalon ympärillä ja lauloimmekin!!!!!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…