Siirry pääsisältöön

Teatteria piisaa

Viikon sisällä neljä kertaa kesäteatterissa. Tänään ensimmäistä kertaa ei tarvinnut palella, ei tarvinnut laittaa huivia kaulaan, ei istuinalustaa pepun alle, ei käsineitä, ei ylimääräistä takkia.

Heinolan kesäteatterin Diivat nähtiin näin suotuisissa olosuhteissa. Olimme Pitäjänmäen Eläkkeensaajien kanssa varmaan viidettä kertaa kesäteatterissa Heinolassa. Jaakko Saariluoma oli loihtinut näyttämöllä vauhdikkaan ja rempseän näytelmän. Vaikka Puntti Valtonen ja Esa Saarinen joutuivat aina välillä esiintymään naisina, ei se tahtia haitannut. Juoni eteni yllätyksettömästi, mutta näyttelijät tekivät rooleissaan niin pikkutarkkaa työtä, että mikään ei tuntunut ennen nähdyltä ja liian kepeältä. Välillä "hömppänäytelmää" katsoessa miettii aliarvioidaanko meitä katsojia, mutta aika matalatasoiseen suurin osa tv:n katsojista katsomisensa kanssa tyytyy.

Aivan toisenlaista oli tarjolla Krapin kesäteatterissa Hyrylässä ja Suomenlinnan kesäteatterissa. Keski-Uudenmaan teatteri tarjosi Aleksis Kiven Nummisuutareissa ennen kokematonta ja näkemätöntä Kivi-tulkintaa. Ohjaaja Juha Hurme luotti taitavien näyttelijöidensä kykyihin tehdä kaikki eri lailla mitä yleensä Nummisuutareissa nähdään. Koko Eskon naimareissu sai aivan uusia ulottuvuuksia. Tomi Alatalo Eskona oli loppujen lopuksi melkein joka anopin unelmavävy. Fyysisesti koko näyttelijäjoukko on taidokas. Liikunnallinen anti on huikeaa ja tukee esitystä loistavasti.

Krapin kesäteatteri toimii upeassa ympäristössä ja sateisella ilmalla tuikitärkeä katoskin on. Jos  suinkin mahdollista, niin lähde katsomaan ja kokemaan tuulahdus raikkaasti ja railakkaasta esittämisestä ja asiaan paneutumisesta.

Kiittävät sanat uhkaavat loppua kun pitäisi kertoa Suomenlinnan Rodin Hoodin sydämestä. David Farrin kirjoittama näytelmä on uudenlainen tulkinta tutusta tarinasta. Vaikka Robin väittää varastavansa vain rikkailta ei hän pysty poistamaan ympäröivän maailman epäoikeudenmukaisuuksia. Robin joukkoineen on itse asiassa hyvin häikäilemätön ja omaa etuaan etusijalla pitävä rosvojoukko. Vasta kun Robin joutuu kasvokkain "oikeasti" hyvän ihmisen kanssa, alkaa hän muuttua. Rakkaus metsään paenneeseen aatelisneitoon muuttaa kaiken. Omat juonenkäänteensä muutos vaatii. Raikas ja ravistelevat esitys.

Onneksi Karla ei päässyt Kaisun ja minun kanssa Suomenlinnaan. Piti ottaa Matias mukaan ja tarina sopikin paremmin 19- kuin 9-vuotiaalle - vaikka ikäraja on virallisesti 7 vuotta. Esitys oli raju ja kuolema oli mukana monella tavalla. Raakalaismaiset teot eivät metsässä eläville ja heidän kanssaan vallasta taisteleville eivät ole vieraita. Kummallisesti mielen pohjalla kaihertaa ahdistus siitä miten mikään ei tässä maailmassa muutu.

Seuraavaksi lähden selvittämään miten Robin Hoodin tarina kerrotaan Tanskassa kuninkaallisissa metsästysmaisemissa.    

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…