Siirry pääsisältöön

Teatteria piisaa

Viikon sisällä neljä kertaa kesäteatterissa. Tänään ensimmäistä kertaa ei tarvinnut palella, ei tarvinnut laittaa huivia kaulaan, ei istuinalustaa pepun alle, ei käsineitä, ei ylimääräistä takkia.

Heinolan kesäteatterin Diivat nähtiin näin suotuisissa olosuhteissa. Olimme Pitäjänmäen Eläkkeensaajien kanssa varmaan viidettä kertaa kesäteatterissa Heinolassa. Jaakko Saariluoma oli loihtinut näyttämöllä vauhdikkaan ja rempseän näytelmän. Vaikka Puntti Valtonen ja Esa Saarinen joutuivat aina välillä esiintymään naisina, ei se tahtia haitannut. Juoni eteni yllätyksettömästi, mutta näyttelijät tekivät rooleissaan niin pikkutarkkaa työtä, että mikään ei tuntunut ennen nähdyltä ja liian kepeältä. Välillä "hömppänäytelmää" katsoessa miettii aliarvioidaanko meitä katsojia, mutta aika matalatasoiseen suurin osa tv:n katsojista katsomisensa kanssa tyytyy.

Aivan toisenlaista oli tarjolla Krapin kesäteatterissa Hyrylässä ja Suomenlinnan kesäteatterissa. Keski-Uudenmaan teatteri tarjosi Aleksis Kiven Nummisuutareissa ennen kokematonta ja näkemätöntä Kivi-tulkintaa. Ohjaaja Juha Hurme luotti taitavien näyttelijöidensä kykyihin tehdä kaikki eri lailla mitä yleensä Nummisuutareissa nähdään. Koko Eskon naimareissu sai aivan uusia ulottuvuuksia. Tomi Alatalo Eskona oli loppujen lopuksi melkein joka anopin unelmavävy. Fyysisesti koko näyttelijäjoukko on taidokas. Liikunnallinen anti on huikeaa ja tukee esitystä loistavasti.

Krapin kesäteatteri toimii upeassa ympäristössä ja sateisella ilmalla tuikitärkeä katoskin on. Jos  suinkin mahdollista, niin lähde katsomaan ja kokemaan tuulahdus raikkaasti ja railakkaasta esittämisestä ja asiaan paneutumisesta.

Kiittävät sanat uhkaavat loppua kun pitäisi kertoa Suomenlinnan Rodin Hoodin sydämestä. David Farrin kirjoittama näytelmä on uudenlainen tulkinta tutusta tarinasta. Vaikka Robin väittää varastavansa vain rikkailta ei hän pysty poistamaan ympäröivän maailman epäoikeudenmukaisuuksia. Robin joukkoineen on itse asiassa hyvin häikäilemätön ja omaa etuaan etusijalla pitävä rosvojoukko. Vasta kun Robin joutuu kasvokkain "oikeasti" hyvän ihmisen kanssa, alkaa hän muuttua. Rakkaus metsään paenneeseen aatelisneitoon muuttaa kaiken. Omat juonenkäänteensä muutos vaatii. Raikas ja ravistelevat esitys.

Onneksi Karla ei päässyt Kaisun ja minun kanssa Suomenlinnaan. Piti ottaa Matias mukaan ja tarina sopikin paremmin 19- kuin 9-vuotiaalle - vaikka ikäraja on virallisesti 7 vuotta. Esitys oli raju ja kuolema oli mukana monella tavalla. Raakalaismaiset teot eivät metsässä eläville ja heidän kanssaan vallasta taisteleville eivät ole vieraita. Kummallisesti mielen pohjalla kaihertaa ahdistus siitä miten mikään ei tässä maailmassa muutu.

Seuraavaksi lähden selvittämään miten Robin Hoodin tarina kerrotaan Tanskassa kuninkaallisissa metsästysmaisemissa.    

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…

Avoin kirje Palvelukoti Koivun ja Tähden henkilökunnalle

Te olette nyt kaksitoista kuukautta hoitaneet, hoivanneet, huolehtineet, pesseet, lääkinneet, ruokkineet, ulkoiluttaneet, pukeneet ja riisuneet miestäni, etsineet hukkuneita vaatteita, tossuja ja silmälaseja. Päivästä toiseen, viikosta viikkoon, kuukaudesta toiseen. Teillä jokaisella on vuorollanne monta hoidettavaa ja autettavaa. Auttavia käsiä kysytään päivän mittaan monen asukkaan hyvin erilaisiin tarpeisiin. Te pidätte huolen siitä, että jokainen saa parhaan mahdollisen tarvitsemansa hoidon.
Jos suihkuun meneminen tuntuu hankalalta, jos unta riittää väärinä vuorokauden aikoina, josulkoilu ei huvita, alakerran laulu- ja pelituokio tuntuu tarpeettomalta eikä laulukuoron esityskään houkuttele tai tuolijumppa kuullostaa liian vaativalta, te annatte jokaiselle asukkaalle oikeuden valita. Ja hyvin usein tämä vapaus valita on toteutunut mieheni kohdalla.
Yöpuvussa voi olla vaikka koko päivän jos siltä tuntuu. Koin melkoisen oivalluksen, kun hyväksyin että kesällä lettujuhliin voi ihan hyv…

Mummugeeni käytössä

Esikoistaan odottava nuori nainen pohti milloin naisen mummugeeni putkahtaa esiin. Tarkkaa ajankohtaa en osaa määritellä. Geenini on ollut käytössä niin pitkään.
Olin lapsena ”huono syömään”. Söin hyvin vähän enkä olisi halunnut syödä kaikkia ruokia. Mutta lautanen oli syötävä tyhjäksi, ennen sitä ei saanut poistua pöydästä. Vietin yhden talvisen sunnuntai-iltapäivän pöydän alla. En halunnut syödä tillilihaa ja koska pöydästä ei saanut poistua ennen kuin lautanen oli tyhjä, päätin siirtyä tuolilta pöydän alle. Tulkitsin että näin ollen en poistunut pöydästä. Vieraitakin tuli, mutta eivät he minua häirinneet.
Päätin odottaessani ensimmäistä lastani, etten pakota häntä syömään mitään. Ei häntä tarvinnutkaan pakottaa, hänelle kelpasi kaikenlainen syötävä. Kuopus oli erilainen. Hänen ruokavalionsa oli hyvin rajallinen: keitettyjä perunoita, appelsiinimehua, kurkkua, mandariinia ja hapankorppuja. Ylä-asteella hänelle kelpasi ruoka kuin ruoka. Joten kyseessä oli ollut vain tilapäinen häi…