Siirry pääsisältöön

Kyllä kesä tulee

Meillä alkaa paikat olla kunnossa kesän tulla. Tänään kiikutin verannalle lepotuolini. Pesin sen ailen ja tänään virittelin paikoilleen. Nyt ei puutu kuin niin lämmin ilma että tarkenee istua verannalla ja lukea ja juoda hyvää espresso-kahvia.

Ikkunat pesin lauantaina - sunnuntaille jäi vain takkahuoneen ikkunat. Muutamat verhotkin pesin, talviset kengät ja takit on viety autotalliin ja kevyemmät versiot tuotu tilalle. 

Nyt mietin milloin kasvimaan voisi kääntää - siis Matias voisi kääntää ja minä kylvää Karlan ja Kertun kanssa. Jos ei ilmat kylmene, niin helatrostai voisi olla hyvä päivä siihen. 

Eilen eli sunnuntaina valloitimme Enskan kanssa taas Malminkartanon täyttömäen. Se on 90 metrin korkeudessa meren pinnalta ja Helsingin korkein kohta Kapuamme mäelle serpentiinitietä pitkin. Enska tulee alas portaita pitkin ja minä eteläistä suoraa tietä pitkin. Minä en halua tulla portaita alas, koska kaksitehosilmälaseilla se ei ole kivaa ja Enskan mielestä jyrkkä tie alas rasittaa polvia. Oli aika pilvistä. Otan aurinkoisella ilmalla joku viikonloppu parempia kuvia. Pyöräilykausikin on alkanut. Kummallista miten pyörälläajaminen tuntuu joka kevät hankalalta. Vähitellen se alkaa helpottua, mutta kumman hataraa on kääntyminen pienessä tilassa ja äkkijarrutukset. En tiedä pitäisikö pyöräilyssäkin olla yläikäraja. 

Fani, fanimpi, fanein. Ilmiö tulee mieleen kun katsoo jääkiekon MM-kisoja. Liput maksavat huikean paljon, yli 100 euroa ja väkeä riittää. Kyseessä on kuulema yhteisten tunteitten jakaminen on sitten kyse konserteista tai urheilutapahtumista. Yritin ajatella ilmiötä kriittisesti.

Ja sitten huomasin miten riippuvainen itse olen kirjoista ja teatterista. En ole käynyt teatterissa kahteen viikkoon ja nyt on pakko yrittää saada tälle viikolla liput johonkin esitykseen. Onneksi moni muukin pitää teatterista. Olen aloittelemassa kesäteattereista kertovaa juttua Eläkkeensaajaan. Suomessa on satoja kesäteattereita ja kaikkiin riittää katsojia. Joten silläkin saralla fanitus pelaa. 

Virallista puolta ovat elämässä olleet Helsingin teatterisäätiön edustajiston kokous toissa viikolla. Teatterilla menee taloudellisesti onneksi hyvin. Kepeähköihin esityksiin on riittänyt katsojia. Hieman Onnelin ja Annelin tarina tuntui vanhahtavalta. Ehkäpä minua häiritsi esityksessä se että lastenkoti oli lapsille aivan kamala paikka. Ei Enskalla aikanaan ollut mitään muuta mahdollisuutta kuin olla lastenkodissa - olisipa se ollut miten kamalaa tahansa. Onneksi se ei sitä ollut. Mutta äidin ja kodin  menettäminen 6-vuotiaana on jo sinänsä käsittämättömän rankkaa. 

Eläkkeensaajien Keskusliiton valtuuston kokouksessa puhuttiin vihdoin ja viimein pienituloisista eläkeläisnaisista. Ensinhän asioista pitää puhua muutama vuosi, sitten tehdään ehdotuksia ja esityksiä ja siitä kestää vielä kauan ennenkuin mitään tapahtuu - joten alulla ollaan. 

Olin pitkästä aikaa Eläkkeensaajien Keskusliiton Helsingin piirin kokouksessa. Olin raportoimassa valtuuston kokouksesta. On uusi puheenjohtaja ja sihteeri ja uudenlainen meno, mikä tuntuu hämmentävän pitkään kokouksessa istuneita ja moni uusikin miettii mitä täällä oikein tehdään. Sitä minäkin olin monta vuotta miettimässä. Järjestöissä ollaa niin kiinni vanhassa. Kun kerran on keskitty että ensin on yhdistykset, sitten piiri ja sitten liitto kokouksineen, niin näin se sitten on.    

Parasta on että halutessaan voi lähteä lenkille heti aamulla herättyän kun on valoisaa, jollei sitten jää odottelemaan sitä että ilma lämpenee. Joogassa ei tarvitse säävarauksia. Hyvä olo on tiedossa vielä toukokuussa maanantaisin.  


Kun Kaisu oli pieni tyttö, hän poimi minulle aina äitienpäivän aamuksi valkovuokkoja. Nyt ne pitää poimia itse. Pianon päällä on maljakossa pieni kimppu - toinen tänä keväänä. 

Kommentit

  1. Meillä näkyy metsissä paljon valkovuokkoja. Viikonloppuna teimme puutarhatöitä ja pesin pihakalusteet ja grillin. Toivottavasti helatorstaina tai viikonloppuna avaamme grillikauden. Iltapäiväkahvit nautimme jo ulkona.
    Pihassamme kasvaa muutama tulppaani. Elisa istutti kukansiemeniä ja toivomme, että niistä on kesän mittaa meille iloa.
    Pari viikkoa sitten pesin keittiön ikkunan. Kun olimme viikonlopun poissa, ikkunaan oli lentänyt lintu kesken lennon. Ikkunassa on linnun avoimista siivistä ja mahasta jäänyt jäljet. Lintu itse on lentänyt pois, sillä maassa ikkunan alla ei näy mitään.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…

Avoin kirje Palvelukoti Koivun ja Tähden henkilökunnalle

Te olette nyt kaksitoista kuukautta hoitaneet, hoivanneet, huolehtineet, pesseet, lääkinneet, ruokkineet, ulkoiluttaneet, pukeneet ja riisuneet miestäni, etsineet hukkuneita vaatteita, tossuja ja silmälaseja. Päivästä toiseen, viikosta viikkoon, kuukaudesta toiseen. Teillä jokaisella on vuorollanne monta hoidettavaa ja autettavaa. Auttavia käsiä kysytään päivän mittaan monen asukkaan hyvin erilaisiin tarpeisiin. Te pidätte huolen siitä, että jokainen saa parhaan mahdollisen tarvitsemansa hoidon.
Jos suihkuun meneminen tuntuu hankalalta, jos unta riittää väärinä vuorokauden aikoina, josulkoilu ei huvita, alakerran laulu- ja pelituokio tuntuu tarpeettomalta eikä laulukuoron esityskään houkuttele tai tuolijumppa kuullostaa liian vaativalta, te annatte jokaiselle asukkaalle oikeuden valita. Ja hyvin usein tämä vapaus valita on toteutunut mieheni kohdalla.
Yöpuvussa voi olla vaikka koko päivän jos siltä tuntuu. Koin melkoisen oivalluksen, kun hyväksyin että kesällä lettujuhliin voi ihan hyv…

Mummugeeni käytössä

Esikoistaan odottava nuori nainen pohti milloin naisen mummugeeni putkahtaa esiin. Tarkkaa ajankohtaa en osaa määritellä. Geenini on ollut käytössä niin pitkään.
Olin lapsena ”huono syömään”. Söin hyvin vähän enkä olisi halunnut syödä kaikkia ruokia. Mutta lautanen oli syötävä tyhjäksi, ennen sitä ei saanut poistua pöydästä. Vietin yhden talvisen sunnuntai-iltapäivän pöydän alla. En halunnut syödä tillilihaa ja koska pöydästä ei saanut poistua ennen kuin lautanen oli tyhjä, päätin siirtyä tuolilta pöydän alle. Tulkitsin että näin ollen en poistunut pöydästä. Vieraitakin tuli, mutta eivät he minua häirinneet.
Päätin odottaessani ensimmäistä lastani, etten pakota häntä syömään mitään. Ei häntä tarvinnutkaan pakottaa, hänelle kelpasi kaikenlainen syötävä. Kuopus oli erilainen. Hänen ruokavalionsa oli hyvin rajallinen: keitettyjä perunoita, appelsiinimehua, kurkkua, mandariinia ja hapankorppuja. Ylä-asteella hänelle kelpasi ruoka kuin ruoka. Joten kyseessä oli ollut vain tilapäinen häi…