Siirry pääsisältöön

Vanhassa vara parempi

Kaupunginarkisto aarteineen, Tiitin talo ja astioiden pakkaamista, 50-vuotisluokkakokous, kasa vanhoja (1920-luvulta) valokuvia Pitäjänmäeltä, Malminkartanon mäen valloitus, Karlan tanssinäytös ja perunoiden istutus sekä ilo olla mukana Pitäjänmäen työväenyhdistyksen kokouksessa jossa päätettiin että tilataan ja tehdään yhdistyksestä, joka on perustettu 1906 kunnon historia. Siinä viikonlopun antia.

Luokkakokous Tampereella oli onnistunut. Kiitos Tiitin, sisareni vihjeiden ohjelma oli hieno. Ensin olimme vanhalla koulullamme - siellä toimii ihan eri koulu, kuuntelimme ja katselimme kun tamperelaistoimittaja Jari Niemelä kertoi meille kuvien kera Tampereesta vuosina 1955 - 1965. Illan istuimme Finlaysonin Palatsin talvipuutarhassa. Kauniissa salissa nautimme hyvää ruokaa ja toistemme seurasta. Kolme luokkatoveria tuli ensimmäistä kertaa tapaamiseen! Kesti 50 vuotta kun he olivat halukkaita muistelemaan kouluaikaa!!!!


                                    Varmuuden vuoksi olen toiseksi taaimmaisessa rivissä
                                                        musta-valko leningissä.Näinkin tunnelmallinen nurkkaus vanhasta koulusta löytyi. Merkillisen paljon muistimme paikkoja.
Olimmehan koulussa kahdeksan vuotta.

Ennen kokousta ehdin käydä Tampereen kaupunginarkistossa ja löysin taas lisää mielenkiintoisia tietoja. Osoitekirjat kertovat paljon. Samoin Pirkan hiihdon historia-kirja. Olen myös saanut isämme Pekan Pirkan hiihdon tulokset vuosilta 1956 - 1958. Nyt kävin sitten ilmeisesti viimeistä kertaa aamulenkillä Tammerkosken maisemissa ja Hatanpään puistossa. Tuttujakin tuli vastaan.

Tiiti ja Koivumäen Leena reippailemassa ihanassa toukokuisessa aamussa. Viikon päästä Tiiti sitten porhaltaa bussiin Leinolassa ja minä tulevilla aamulenkeillä tutustun Leinolaan, Niihamaan, Vatialaan, Jankaan ja vaikka mihin kaupunginosaan Tampereen ja Kangasalan rajan tuntumassa.


Tiiti muuttaa tänne ja minä jään kaipaamaan Pyhäjärven ja Tammerkosken maisemia.
Toisen kerran tänä keväänä kävelimme Enskan kanssa Malminkartanon mäelle, 90 metrin korkeuteen. Mäen läheisyyteen on nousemassa uusia kerrostaloja, joten etsimme uusia kulkuväyliä ja kapusimme eteläistä rinnettä pitkin ylös.


Pitäjänmäki muistelee sivut täydentyvät taas tänään. Olen edelleen ylpeä projektistani www.helsinki.fi.kansalaismuisti/pitajanmaki. Kävimme viime viikolla muistipiiriläisten kanssa heidän entisessä koulussaan punatiilisessä rakennuksessa Konalantien varrella. Siellä on nykyisin ruotsinkielinen päiväkoti.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…