Siirry pääsisältöön

Vanhassa vara parempi

Kaupunginarkisto aarteineen, Tiitin talo ja astioiden pakkaamista, 50-vuotisluokkakokous, kasa vanhoja (1920-luvulta) valokuvia Pitäjänmäeltä, Malminkartanon mäen valloitus, Karlan tanssinäytös ja perunoiden istutus sekä ilo olla mukana Pitäjänmäen työväenyhdistyksen kokouksessa jossa päätettiin että tilataan ja tehdään yhdistyksestä, joka on perustettu 1906 kunnon historia. Siinä viikonlopun antia.

Luokkakokous Tampereella oli onnistunut. Kiitos Tiitin, sisareni vihjeiden ohjelma oli hieno. Ensin olimme vanhalla koulullamme - siellä toimii ihan eri koulu, kuuntelimme ja katselimme kun tamperelaistoimittaja Jari Niemelä kertoi meille kuvien kera Tampereesta vuosina 1955 - 1965. Illan istuimme Finlaysonin Palatsin talvipuutarhassa. Kauniissa salissa nautimme hyvää ruokaa ja toistemme seurasta. Kolme luokkatoveria tuli ensimmäistä kertaa tapaamiseen! Kesti 50 vuotta kun he olivat halukkaita muistelemaan kouluaikaa!!!!


                                    Varmuuden vuoksi olen toiseksi taaimmaisessa rivissä
                                                        musta-valko leningissä.Näinkin tunnelmallinen nurkkaus vanhasta koulusta löytyi. Merkillisen paljon muistimme paikkoja.
Olimmehan koulussa kahdeksan vuotta.

Ennen kokousta ehdin käydä Tampereen kaupunginarkistossa ja löysin taas lisää mielenkiintoisia tietoja. Osoitekirjat kertovat paljon. Samoin Pirkan hiihdon historia-kirja. Olen myös saanut isämme Pekan Pirkan hiihdon tulokset vuosilta 1956 - 1958. Nyt kävin sitten ilmeisesti viimeistä kertaa aamulenkillä Tammerkosken maisemissa ja Hatanpään puistossa. Tuttujakin tuli vastaan.

Tiiti ja Koivumäen Leena reippailemassa ihanassa toukokuisessa aamussa. Viikon päästä Tiiti sitten porhaltaa bussiin Leinolassa ja minä tulevilla aamulenkeillä tutustun Leinolaan, Niihamaan, Vatialaan, Jankaan ja vaikka mihin kaupunginosaan Tampereen ja Kangasalan rajan tuntumassa.


Tiiti muuttaa tänne ja minä jään kaipaamaan Pyhäjärven ja Tammerkosken maisemia.
Toisen kerran tänä keväänä kävelimme Enskan kanssa Malminkartanon mäelle, 90 metrin korkeuteen. Mäen läheisyyteen on nousemassa uusia kerrostaloja, joten etsimme uusia kulkuväyliä ja kapusimme eteläistä rinnettä pitkin ylös.


Pitäjänmäki muistelee sivut täydentyvät taas tänään. Olen edelleen ylpeä projektistani www.helsinki.fi.kansalaismuisti/pitajanmaki. Kävimme viime viikolla muistipiiriläisten kanssa heidän entisessä koulussaan punatiilisessä rakennuksessa Konalantien varrella. Siellä on nykyisin ruotsinkielinen päiväkoti.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…

Avoin kirje Palvelukoti Koivun ja Tähden henkilökunnalle

Te olette nyt kaksitoista kuukautta hoitaneet, hoivanneet, huolehtineet, pesseet, lääkinneet, ruokkineet, ulkoiluttaneet, pukeneet ja riisuneet miestäni, etsineet hukkuneita vaatteita, tossuja ja silmälaseja. Päivästä toiseen, viikosta viikkoon, kuukaudesta toiseen. Teillä jokaisella on vuorollanne monta hoidettavaa ja autettavaa. Auttavia käsiä kysytään päivän mittaan monen asukkaan hyvin erilaisiin tarpeisiin. Te pidätte huolen siitä, että jokainen saa parhaan mahdollisen tarvitsemansa hoidon.
Jos suihkuun meneminen tuntuu hankalalta, jos unta riittää väärinä vuorokauden aikoina, josulkoilu ei huvita, alakerran laulu- ja pelituokio tuntuu tarpeettomalta eikä laulukuoron esityskään houkuttele tai tuolijumppa kuullostaa liian vaativalta, te annatte jokaiselle asukkaalle oikeuden valita. Ja hyvin usein tämä vapaus valita on toteutunut mieheni kohdalla.
Yöpuvussa voi olla vaikka koko päivän jos siltä tuntuu. Koin melkoisen oivalluksen, kun hyväksyin että kesällä lettujuhliin voi ihan hyv…

Mummugeeni käytössä

Esikoistaan odottava nuori nainen pohti milloin naisen mummugeeni putkahtaa esiin. Tarkkaa ajankohtaa en osaa määritellä. Geenini on ollut käytössä niin pitkään.
Olin lapsena ”huono syömään”. Söin hyvin vähän enkä olisi halunnut syödä kaikkia ruokia. Mutta lautanen oli syötävä tyhjäksi, ennen sitä ei saanut poistua pöydästä. Vietin yhden talvisen sunnuntai-iltapäivän pöydän alla. En halunnut syödä tillilihaa ja koska pöydästä ei saanut poistua ennen kuin lautanen oli tyhjä, päätin siirtyä tuolilta pöydän alle. Tulkitsin että näin ollen en poistunut pöydästä. Vieraitakin tuli, mutta eivät he minua häirinneet.
Päätin odottaessani ensimmäistä lastani, etten pakota häntä syömään mitään. Ei häntä tarvinnutkaan pakottaa, hänelle kelpasi kaikenlainen syötävä. Kuopus oli erilainen. Hänen ruokavalionsa oli hyvin rajallinen: keitettyjä perunoita, appelsiinimehua, kurkkua, mandariinia ja hapankorppuja. Ylä-asteella hänelle kelpasi ruoka kuin ruoka. Joten kyseessä oli ollut vain tilapäinen häi…