Siirry pääsisältöön

Kangastus 38 ja Arvoituksellisia muunnelmia

Hyvin on teatterisyksy alkanut Helsingissäkin. Kjell Westö on tämän syksyn kuuma nimi niin teatterissa kuin kirjallisuudessakin. Uusi romaani Rikinkeltainen taivas on ilmestynyt hiljattain ja Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä on katsottavana tyylikäs ja taidokas esitys Westön romaanista Kangastus 38.

Kangastuksessa eletään vuotta 1938, tapahtumapaikkana helsinkiläinen asianajotoimisto. Näytelmän kertoja asianajaja Timo Tuominen kokoontuu ystäviensä kanssa keskustelemaan ajankohtaisista asioista ja samalla myös herrat saavat oivallisen tilaisuuden nauttia hyvistä väkijuomista. Usein paikalla on myös konttoristi rouva Wiik.

Siinä missä asianajaja Klabbenin ystävät ovat selkeitä niin taustaltaan kuin mielipiteiltään, on rouva Wiik hyvin arvoituksellinen. Näytelmässä rouva Wiikkkiä esittää kolme näyttelijää: Nora Dadu, Edith Holmström ja Cécile Orblin. He kuvastavat rouva Wiikin erilaisia persoonallisuuksia. Näytelmään on sen kautta saatu hienovaraista arvoituksellisuutta upealla tavalla. Vähitellen ratkeaa mikä rouva Wiikin tausta on. Oppikoulua käynyt työläisperheen tytär on mukana punakapinassa ja päätyy vankileirille. Siellä koetut kauheudet palaavat mieleen konkreettisesti kun miesjoukossa on tytön raiskaaja ja hyväksikäyttäjä. Mies ei naista tunnista.


Näytelmän kertoja Claes Thune (Timo Tuominen) on westömäinen helsinkiläismies, hieman ahdistunut, itseensä tyytymätön, vaimo on jättänyt hänet rakastuttuaan miehensä parhaaseen ystävään. Herraklubissa on Thunen lisäksi kaksi lääkäriä (Antti Pääkkönen ja Esa-Matti Long) ja liikemies (Petri Liski) sekä mielenterveysongelmista kärsivä juutalaissyntyinen runoilija-näyttelijä (Kristo Salminen) on Thune heistä se joka parhaiten ymmärtää sairastunutta runoilijaa ja kannattaa pan-eurooppalaista rauhanaatette. Muille miehille Saksa kaikkine ilmiöineen on jonkinlainen ihannepaikka.

Kangas on Timo Tuomisen  taidonnäyte, mutta se on ohjaaja Mikaela Hasánin ansiosta hieno kokonaisyys, tyylikäs ja älykäs näytelmä. Se on myös ansiokas kertaus maamme lähihistorian tapahtumista.  Arvoituksellisia muunnelmia

Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilassa paneudutaan siihen mitä tapahtuu kun toimittaja tulee haastattelemaan Nobel-palkinnolla palkittua kirjailijaa, joka elää erakkomaisesti omalla saarellaan. Kirjailijalta on juuri ilmestynyt kirjeromaani. Mies ja nainen ovat kirjoittaneet kirjeitä toisilleen viisitoista vuotta. Rakastavat toisiaan, mutta elävät erillään.

Toimittaja (Ilkka Heiskanen) pääsee melkein hengestään kun kirjailija (Heikki Kinnunen) leikittelee ja ampuu tervetuliaiseksi melkein tulijaa kohti. Miehet eivät aluksi pääse yhteisymmärrykseen siitä tehdäänkö haastattelua vai ei.

Hetki hetkeltä selviää lisää siitä mikä näiden kahden miehen suhde on. Vaikka Eric-Emmanuel Schmittin käsikirjoitus ei ole vaikeaselkoinen, ei häiritse vaikka katsoja aavistaakin miten tarina kehittyy ja miten salaisuudet paljastuvat. Onneksi kaikki ei ole valmiiksi pureskeltua.

Arvoituksellisia ajatuksia jää jäljelle senkin jälkeen kun asiat on puitu ja kummankin perimmäinen tarkoitus ja menettelytapa on purettu. Jälleen joutuu toteamaan: rakkaus on merkillinen asia.

Näytelmä on tehty monen teatterin yhteistyöntä. Ohjaaja on Sakari Kirjavainen, lavastaja Juha Mäkipää ja puvustaja Elina Kolehmainen.

Arvoituksellisia muunnelmia nähdään Helsingin lisäksi Hämeenlinnan teatterissa, Kuopion kaupunginteatterissa, Turun Logomossa ja Riihimäen teatterissa.
   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…