Siirry pääsisältöön

Kummina oleminen ei paljon vaadi

On tammikuu vuonna 2002. Luen Interpediasta Vaasasta tullutta kirjettä kyyneleet silmissä. Kirjeessä kerrotaan, että tukemanne nuori on saanut opintonsa loppuun ja sen lisäksi onnistunut löytämään työpaikan.

Olimme tukeneet etelä-Intiassa asuvan D.Nalinin koulunkäyntiä 14 vuotta. Nyt tyttö oli valmistunut sairaanhoitajaksi ja päässyt töihin yksityiseen sairaalaan. Kirjeessä kerrottiin että hänen palkkansa on 1200 rupiaa eli noin 30 euroa ja hän pystyy huolehtimaan itsestään.

Mieheni työtoveri oli kertonut että hänellä on miehensä kanssa kolme kummilasta Intiassa Malaysian Social Service-järjestön ohjelmassa Interpedian kautta. Nuorin tyttäremme, joka silloin oli 13-vuotias. kiinnostui isän kertomuksesta ja kyseli emmekö mekin voisi ottaa Intiasta kummilasta.


Asia eteni hyvin nopeasti, kun olin soittanut Interpediaan ja kertonut, että ehdottomasti haluamme tukea tyttöä. Hyvin pian vuonna 1990 mieheni työtoveri vieraili Madrasissa ja tapasi myös Nalinin. Saimme tarkat tiedot tytön pituudesta, painosta ja kengän koosta. Vuosien mittaan lähetimme pääasiassa koulutarvikkeita. Vaatteita varten lähetimme rahaa.
Kaksi kertaa vuodessa saimme tietoja Nalinin voinnista. MSS:n vetäjä P.V. Ravindranath kirjoitti kirjeen, jossa hän seikkaperäisesti kertoi kuulumisista.

Kun Nalinin tukeminen loppui, saimme uuden kummitytön ja samaan aikaan ryhdyimme tukemaan myös Dominikaanisessa tasavallassa asuvaa Marisolia Plan-järjestön kautta. Tyttäremme, joka aikoinaan halusi että otamme kummitytön, oli Dominikaanisessa tasavallassa kehitysyhteistöissä. Samalla kun kävimme tapaamassa Kaisua ja hänen miestään, kävimme myös Marisolin kotona lähellä Haitin rajaa.

Tapasimme kummitytön

Vierailun jälkeen oli helppo ymmärtää miksi kummituki on tarpeellista. Ja samalla tuki koko hankkeelle, minkä kautta kummilasta kulloinkin tuetaan. Marisol kasvoi ja sai opintonsa päätökseen. Sitkeästi hän iltapimeällä käveli koulusta kotiin yli 5 kilometriä. Koulua käytiin iltapäivisin ja illalla. Näin tytöt ehtivät paremmin auttaa äitiään kotitöissä.

Kiinteä yhteistyö Interpedian kanssa on jatkunut vuosia. Lapset ovat vaihtuneet. Aluksi olin sitkeästi sitä mieltä että haluamme tukea pienten tyttöjen koulunkäyntiä, mutta helppo minun on ollut ymmärtää että Nepalissa Loo Nivan projektissa on ihan yhtä tärkeää taata teini-ikäisille tytöille mahdollisuus koulunkäyntiin.  

Nuorin tyttäremme on löytänyt työnsä kehitysyhteistyön parista. Loo Nivassa meillä on edelleen kummityttö, jota haluamme tukea. Kun tukijajoukkoon liittyi vanhin tyttäremme, olemme maksaneet kummimaksun lisäksi myös pienen lisätuen projektille.

Kun sain aikanaan terveiset Intiasta kummitytöltämme ja kun olin käynyt tapaamassa kummityttöämme Dominikaanisessa tasavallassa, oli minun helppo sitoutua säännölliseen ja vuosia kestävään tukemiseen. Eiväthän minun omatkaan lapseni tai lastenlapseni ole joutuneet keskeyttämään koulunkäyntiään. Miksi kummilapsemme pitäisi tehdä sen? Vain senkö takia että tarvitsen muka tukirahat johonkin muuhun. Käytyäni Kiinassa ja Intiassa on ollut entistä helpompi olla mukana kummi-toiminnassa.

Kummimaksu on ollut vuosia 25 euroa. Maksamme sen ja 10 euron lisämaksun (tarkoitettu yleistueksi hankkeelle, jonka puitteissa kummilastamme tuetaan) yhdessä toisen tyttäreni kanssa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…