Siirry pääsisältöön

Syksyn teatterikausi avattu

On kliseemäistä pohtia saada rajoilleen vastinetta vai. Helsingin Kaupunginteatterin Billy Elliot –musikaalissa varmasti saa. Balettitanssijan urasta haaveilevan Billyn tarina on tuttu saman nimisestä elokuvasta monelle. Näytelmän tapahtumat on sijoitettu 1980–luvulle englantilaiseen kaivoskaupunkiin, jossa kaivostyöläiset ajautuvat vuoden kestäneeseen, tappiolliseen lakkoon.

Äiditön Billy harjoittelee isän toivomuksesta kotipaikkansa nyrkkeilysalilla. Poika jää kerran hengailemaan salille ja näkee kun tytöt harjoittelevat balettia. Poika tietää heti että tämä on hänen juttunsa. Alkaa sitkeä kädenvääntö isän kanssa. Onneksi isä loppujen lopuksi antaa periksi.

Elton Johnin musiikki soi musikaalissa mukaansa tempaavasti ja tarina etenee Lee Hallin käsikirjoituksen mukaan juohevasti. Yllätyksiäkin on välillä tarjolla. Markku Nenonen on loihtinut Peacockin lavalla hienon esityksen. Kaikki palaset ovat kohdallaan. Lavastus yllätti – karusta lavasta ei ollut tietoakaan. Kiitos lavastajat Jani Uljas ja Jari Ijäs! Näkemässäni esityksessä katsojat valloitti Lassi Hirvonen Billynä ja Kasperi Viita hänen ystävänään Michaelina. Leena Uotila oli rakastettava mummi, Jonna Järnefelt napakka tanssinopettaja ja Risto Kaskilahti topakka isä.  

On paljon kohistu siitä että näytelmässä kiroillaan paljon. Näin on. Selitin 11-vuotiaalle katsojakaverilleni että tällä korostetaan englantilaisen työväenluokan ihmisten puhetapaa. Tyttö totesi että kyllä hän nuo kiroilut tietää, mutta olisi ollut kivampi jos ei olisi kiroiltu.

Äidin kullasta oikeaksi pojaksi

Kimalluksen kaupungissa Studio Pasilassa ei kiroiltu – päinvastoin. Philip Ridleyn tarinassa keskitytään siihen miten hankalaa on elää ilman ystävää ja siihen millainen on todellinen hyvä ystävä. Helsingin Kaupunginteatterin esityksessä valot ja äänet olivat tärkeässä roolissa näytelmässä, jonka alaikäraja on 8 vuotta. Ehkäpä hieman liian jännittävä sen ikäiselle. Vähän isommalle sopivan kimalteleva ja vauhdikas tarina. Juonen kulku oli aika tavanomainen, vaikka näyttämöllä loikki ja temmelsi varsin erikoinen joukko argonautteja.

Ohjaaja Kari Rentola oli puhaltanut joukkonsa nauttimaan esityksestä. Hannes Suominen näytelmän Kasperina oli oikeanlainen äidinpoika, joka kasvoi lopussa rohkeaksi miehenaluksi. Mieleen jäi tietysti myös Jari Pehkosen Katujen Kuningas.


Miksi veljeni on onnellinen?

Näyttelijä Petja Lähteen kirjoittama Onnellinen veli on pysäyttävä näytelmä. Miksi Päiviön veli Pyy on päätynyt sairaalan seinien sisälle ja miksi hän on onnellisempi kuin veljensä ja kaikki muutkin sairaalan porttien ulkopuolella elävät. Onnellinen veli on tarina siitä mitä tapahtuu kun veljekset lähtevät tapaamaan isäänsä Hailuotoon.


Jo ennen kuin miehet ovat Tampereella, tapahtuu vaikka mitä. 

Näytelmä on hieman merkillinen sekoitus komiikkaa ja tragediaa. Onnellinen veli (Antti Lang) on parantumattomasti sairas ja vanhempi veli (Pekka Huotari) ei saa sitä kerrottua. He kohtaavat matkallaan toisen toistaan merkillisempiä tyyppejä (Riitta Havukainen ja Pertti Koivula). Ohjaaja Laura Wallgren on rohkeasti tyylittelyn ja liioittelun tielle. Osittain se onnistuu, osittain ei. Mutta kokonaisuutena aika hyvin!    

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…