Siirry pääsisältöön

Ei aina reipas tyttö

Ei ole helppoa olla reipas tyttö, Reipas tyttö joutuu tulemaan toimeen omillaan.

Kaikkien mielestä hän on ikuinen selviytyjä  ei häntä tarvitse lohduttaa, kannatella, tukea eikä edes kuunnella. Ei reippaalla tytöllä ole ongelmia, hän ei ole ahdistunut, ei masentunut, ei murehdi turhia. Hän jaksaa puuhastella, hoitaa tehtävänsä tunnollisesti, kuntoilee, laittaa ruokaa, siivoaa, hoitaa lapsensa ja miehensä mallikelpoisesti. 

Jos hän olisi kiltti tyttö, kaikki ystävät, kaverit ja tuttavat tietäisivät että tarpeen tullen häntä pitää auttaa ja tukea. Jos hän sairastuu hänelle kiikutetaan syötävää, käydään apteekissa hakemassa hänen lääkkeensä ja hänelle pitää soittaa vähintään joka toinen päivä.

Reippaalle tytölle ei kannata soittaa, vaikka hän olisi eilen kotiutunut lonkkaleikkauksesta. Hänhän pärjäilee kotona ihan hyvin omatoimisesti. Hän on hankkinut jääkaapin ja pakastimen etukäteen täyteen syötävää ja juotavaa.

Pikemminkin on tärkeää, että hän saa kerrankin rauhassa levätä ja parannella itseään. Sen ajan mitä mahdollisesti käyttäisi reippaan tytön auttamiseen, kannattaa mieluummin viettää kiltin tytön koiraa ulkoiluttamassa.

Vuosia sitten toivuin koko kesän autolle jäämisessa saamistani vaivoista. Kun olin sairaalassa, huoneeni oli kuin kukkakauppa. Niin moni halusi muistaa minua. Moni olisi halunnut tulla myös sairaalaan, mutta en halunnut tavata kuin perheenjäseniä ja ihan läheisempiä ystäviä.

Kun sitten jouduin viikkokausia olemaan toipilaana, sain olla rauhassa. Juuri kukaan ei soittanut, kukaan ei ehdottanut tapaamista. En vieläkään tiedä pelkäsikö moni rehellistä tietoa siitä miten voin.

Onneksi minulla oli oma perhe, vanhemmat ja sisarukset jotka välittivät. He tiesivät että vaikka olenkin reipas, tarvitsen tukea.

Voihan olla että on oma vika että on reipas tyttö. Antaa ulkopuolisille väärän kuvan itsestään. Mutta kun ei anna. Reipaskin voi kaivata kysymystä miten voit. Aina silloin tällöin tömään tuttaviin vuosien takaa, säännöllisesti moni mies kysyy miten miehesi voi, kukaan ei kysy minulta miten minä voin. Olen heillekin reipas tyttö - se omillaan toimeen tuleva. Ja vaikka olenkin, tarvitsen tukea ja ymmärtämystä.

 Ensimmäistä kertaa kirjoitin tekstin uudella mini-Ipadilla ja erillisellä näppäimistöllä. Nyt ei enää tarvitse raaha painavaa tietokonetta mukana vaan haastatteluun tarvittavat "koneet" voi laittaa olkalaukkuun 


 Hailkat on kannet mutta kone on ihastuttavan kevyt ja aina monta appia olen osannut itsekin laittaa. Ilman henkilökohtaista mikrotuki-henkilö Matiasta alkuun pääseminen olisi ollut hankalaa. Onneksi näitä tukihenkilöitä on lisää: kaksi reipasta tyttöä: tyttäreni ja hänen tyttärensä. 


Unohdin että reipas tyttö kuntoilee. Niskani on edelleen hankala. Kävin vetreyttämässä sitä Konalan Liikuntapuiston seniorikuntolaitteilla. Siellä ne nököttivät käyttämättöminä. Siitä huolimatta olen vakaasti sitä mieltä että kannatti nähdä vaivaa niiden saamiseksi jokaisen ulottuville. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…