Siirry pääsisältöön

Oikea suomalainen

Olin Ruotsin risteilyllä. Olimme kaksi yötä laivalla. En edes muista milloin olen edellisen kerran ollut Tukholmassa laivalla. Laiva yllätti minut täysin. Silja Symphony muistutti suuresti Gunard-yhtiön Qeen Mary II, jolla risteilimme Karibialla kohta 10 vuotta sitten. Siljalla moni asia oli samaa, mutta vain pienemmässä mittakaavassa.

Hytti oli pienen pieni, mutta oli ylellistä että siinä oli ikkuna. Olimme yläkerroksissa joten moottoreiden jyske ei sinne kuulunut. Eikä käytävilläkään pidetty pahaa meteliä. Hauska oli matkata lasten kanssa. Pääsi Siljalandiin eli leikkipaikkaan. Jäätelöt olivat siellä minun mielestäni parasta.

Illan akrobatia-ohjelmat olivat tasokkaita ja hauskaa katsottavaa. Lapsille tehdyt Afrikka ja merenalaisten elämä - esitykseet olivat aika kökköjä. Pakostakin jäi miettimään miksi lapsia välillä aliarvioidaan.

Kaupoissa riitti katseltavaa. Muuta ei ostettu kuin karkkia ja suklaata. Ruoka oli hyvää ja valinnan varaa paljon. Italialaisen ravintolan olivat matkakumppanini arvioineet hyväksi aikaisemmilla retkillään. Ylellinen aamiainen käynnisti Tukholma-päivän hienosti.

Meillä oli selkeä kohde satutalo Junibacken. Siellä saimme satujunassa muistella mitä kaikkea Astrid Lindgrenin missäkin kirjassa oikein tapahtui. Hyvin sympaattinen paikka. Vain yhden metroaseman ja vajaan kilometrin kävelymatkan päässä laivalta.

Kävellessäs huomasimme että Djurgårkenissa oli aina siellä täällä opastin Abba-museoon ja sinne sitten päädyimme. Nuoremmat matkakumppanit hieman vastustivat suunnitelmaa, mutta hauskaa oli kun museossa pääsi laulamaan Abban lauluja ja jopa tanssimaan heidän kanssaan.

 
Seuraavalla kerralla voisi perehtyä Ruotsin pop-musiikin historiaan tarkemmin. Ei ole turhaan kehuttu Abba-museota. Olisipa meilläkin Abba.

 
Peppihän se siinä lepäilee. Ihan samanlaiset tossut olivat kyllä yötä meidän hytissämme.

Olen tyytyväinen että tytär houkutteli minut risteilylle. Olen suhtautunut niihin hyvin nuivasti. Siellähän vain ryypätään ja rällästetään. Sellaiseen en tyrmännyt, vaikka perjantai-iltana laiva tulikin Tukholmasta aika täyteen. Ylellisempää oli kuin matkoilla Tallinnaan. Ja miten vaivattomasti löytyi mielekästä ohjelmaa 7 - 71 vuotiaille.

Onneksi muistan vielä että joulun ja uudenvuoden välipäivinä tehty Tallinnan matkakin oli hyvin antoisa ja mieleenjäävä. Vieläkin muistan miltä Tallinnan joulutorilla näytti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…

Avoin kirje Palvelukoti Koivun ja Tähden henkilökunnalle

Te olette nyt kaksitoista kuukautta hoitaneet, hoivanneet, huolehtineet, pesseet, lääkinneet, ruokkineet, ulkoiluttaneet, pukeneet ja riisuneet miestäni, etsineet hukkuneita vaatteita, tossuja ja silmälaseja. Päivästä toiseen, viikosta viikkoon, kuukaudesta toiseen. Teillä jokaisella on vuorollanne monta hoidettavaa ja autettavaa. Auttavia käsiä kysytään päivän mittaan monen asukkaan hyvin erilaisiin tarpeisiin. Te pidätte huolen siitä, että jokainen saa parhaan mahdollisen tarvitsemansa hoidon.
Jos suihkuun meneminen tuntuu hankalalta, jos unta riittää väärinä vuorokauden aikoina, josulkoilu ei huvita, alakerran laulu- ja pelituokio tuntuu tarpeettomalta eikä laulukuoron esityskään houkuttele tai tuolijumppa kuullostaa liian vaativalta, te annatte jokaiselle asukkaalle oikeuden valita. Ja hyvin usein tämä vapaus valita on toteutunut mieheni kohdalla.
Yöpuvussa voi olla vaikka koko päivän jos siltä tuntuu. Koin melkoisen oivalluksen, kun hyväksyin että kesällä lettujuhliin voi ihan hyv…

Mummugeeni käytössä

Esikoistaan odottava nuori nainen pohti milloin naisen mummugeeni putkahtaa esiin. Tarkkaa ajankohtaa en osaa määritellä. Geenini on ollut käytössä niin pitkään.
Olin lapsena ”huono syömään”. Söin hyvin vähän enkä olisi halunnut syödä kaikkia ruokia. Mutta lautanen oli syötävä tyhjäksi, ennen sitä ei saanut poistua pöydästä. Vietin yhden talvisen sunnuntai-iltapäivän pöydän alla. En halunnut syödä tillilihaa ja koska pöydästä ei saanut poistua ennen kuin lautanen oli tyhjä, päätin siirtyä tuolilta pöydän alle. Tulkitsin että näin ollen en poistunut pöydästä. Vieraitakin tuli, mutta eivät he minua häirinneet.
Päätin odottaessani ensimmäistä lastani, etten pakota häntä syömään mitään. Ei häntä tarvinnutkaan pakottaa, hänelle kelpasi kaikenlainen syötävä. Kuopus oli erilainen. Hänen ruokavalionsa oli hyvin rajallinen: keitettyjä perunoita, appelsiinimehua, kurkkua, mandariinia ja hapankorppuja. Ylä-asteella hänelle kelpasi ruoka kuin ruoka. Joten kyseessä oli ollut vain tilapäinen häi…