Siirry pääsisältöön

Millainen katto teillä on

Kaikissa taloissa on katto. Muutaman kerran joku tuttu on kertonut että heillä tehdään kattoremontti. En ole kiinnittänyt asiaan juuri huomiota. Ihmetellyt vain miten kerrotalon katto menee sellaiseen kuntoon että se pitää korjata.

Muutama viikko sitten ovikello soi illan suussa. Ovella seisoi hauskannäänköinen nuori mies joka esitteli itsensä ja kertoi että hän on kattofirmasta. Poika oli sitä mieltä että teidän kattonne saattaisi kaivata kohentamista. Edellispäivänä olimme Enskan kanssa miettineet miten tiilikatolta saa syksyllä pois sammaleet ja kaikki roskat. Roskien poistaminen ja tiilien tarkastaminen on jo monta vuotta ollut nuorimman vävyn tehtävä.

Ei muuta kuin  kellonsoittaja sisälle ja asiaan. Kävi ilmi että Oulussa opiskeleva nuorukainen oli kesätyönään myymässä kattoremontteja.


Kaupat tehtiin ja naapurikin lähti mukaan. Ensin katto puhdistettiin perusteellisesti. Sammaleet saivat kyytiä. Sitten vaihdettiin rikkinäiset tiilet ehjiin ja sen jälkeen katto maalattiin uudelleen.


 

Nyt sitten tähystelen kattoja lenkilläni. On tiilikattoa, peltikattoa, tiilennäköisstä peltikattoa, huopakattokin jossain vilahtaa. Ja ennen kaikkea on värinsä menettäneitä, likaisia kattoja. Niissäkin on varmati rikkoutuneita tilliä, joiden välistä jopa sataa vettä sopimattomiin paikkoihin.

Oli taas kerran ilo seurata työntekoa, jossa tekijä tietää mitä milloinkin pitää tehdä. Kattomiehemme oli kansantaloutta opiskelevat lohjalais-mies. Myyntimies puolestaan tähtää roehtoriksi peruskouluun. Mutta ennen näitä hommia, he ilahduttavat asiakkaitaan uusilla hienoilla katoilla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…