Siirry pääsisältöön

Symbolismia ja jouluruokia

Päivä alkoi influenssarokotuksella. Kiitos Tiitin joka huolehti että saimme Enskan kanssa turvallisen rokotusaineen!! Koen olevani etuoikeutettu kun lääkäriasiani hoituvat nopeasti, luotettavasti ja hyvin kivuttomasti.

Vietin mukavan päivän ystävättäreni Railin, 83 kanssa. Olimme Ateneumissa symbolismi-näyttelyssä ja kahvilla Ateneumin kahvilassa. Aleksin jouluvalot ja Stokkan jouluikkunakin tuli nähtyä.

Taidenautinnon jälkeen olin asioilla. Kaupungista on loppu 19 millien levyinen teippi katkaisulaitteineen - ei Tiimarissa, ei Sokoksella, ei Suomalaisessa, ei missään. Yritän saada loput joululahjat pakettiin kapeamman teipin avulla.

Viimeiset joulukortit - Karlan tekemät - on viety mummin ystäville ja joulukukka Hilleville.

Nyt olen saanut tehtyä työlistan ja suunnitelman joulun ajan ruokien valmistamisesta. Aloitimme eilen Karlan kanssa tekemällä nimilaput sekä aattoa että joulupäivää varten.

Tällaiselta näyttää aatonaaton tehtävälista


SUNNUNTAI 23.12.2012

Pikantti lohivuoka

Leena-Maija
Lounas
Perunoiden kuoriminen ja keittäminen
Leena-Maija
Lounas
Porkkanoiden keittäminen ja pilkkominen
-          italian salaatti
-          rosolli

Maarit


Mätikakku
Maarit


Kinkun paistaminen


Maarit
Kinkun kuorruttaminen
Kalkkunan kastike
Maarit


Herkkukurkkujen pilkkominen
-          italian salaatti
-          rosolli
-          venäläinen sillivati
Maarit  ja Elisa

Sekahedelmäkeitto
-          liotus
-          keittäminen
Leena-Maija

Tiramisu

Leena-Maija/Maarit

MAHDOLLINEN
KAUPASSAKÄYNTIPerunoiden keittäminen, kuoriminen ja survominen
Leena-Maija


Väitetään että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Nyt voin sitten käytännössä kokeilla onko näin. Etukäteen jo nautin suunnattomasti siitä että Maarit on kanssani tekemässä kaikkea. Enkä vähkeksy sitä että Elisakin saa nyt osallistua kaikkeen - halujensa mukaan. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…