Siirry pääsisältöön

Avoin kirje Palvelukoti Koivun ja Tähden henkilökunnalle
Te olette nyt kaksitoista kuukautta hoitaneet, hoivanneet, huolehtineet, pesseet, lääkinneet, ruokkineet, ulkoiluttaneet, pukeneet ja riisuneet miestäni, etsineet hukkuneita vaatteita, tossuja ja silmälaseja. Päivästä toiseen, viikosta viikkoon, kuukaudesta toiseen.
Teillä jokaisella on vuorollanne monta hoidettavaa ja autettavaa. Auttavia käsiä kysytään päivän mittaan monen asukkaan hyvin erilaisiin tarpeisiin. Te pidätte huolen siitä, että jokainen saa parhaan mahdollisen tarvitsemansa hoidon.

Jos suihkuun meneminen tuntuu hankalalta, jos unta riittää väärinä vuorokauden aikoina, jos  ulkoilu ei huvita, alakerran laulu- ja pelituokio tuntuu tarpeettomalta eikä laulukuoron esityskään houkuttele tai tuolijumppa kuullostaa liian vaativalta, te annatte jokaiselle asukkaalle oikeuden valita. Ja hyvin usein tämä vapaus valita on toteutunut mieheni kohdalla.

Yöpuvussa voi olla vaikka koko päivän jos siltä tuntuu. Koin melkoisen oivalluksen, kun hyväksyin että kesällä lettujuhliin voi ihan hyvin tulla yöpaidassa ja kauniissa aamutakissa, kun vaatteiden vaihto ei yhtä rouvaa kiinnostanut. Kuka määrää, mitä lettuja syödessä pitää olla päällä.

Päivätorkut saa ottaa oleskelutiloissa millä sohvalla tahansa ja kukaan ei hätistele vaikka kokouksissa elämänsä varrella runsain mitoin istunut mieheni olisi teidän palavereissanne joukon jatkona ja ottaisi iltapäivätorkut kuunnellessaan teidän keskusteluja. Välillä hänellä on kuulemma mielipiteitäkin asioiden kulusta. Tuskinpa hän teille usein tarjoaa tuttua lauseparttaan ”mistään ei tule mitään”. Ajatuskulunkin haurauden läpi hän ymmärtää että sittenkin tulee ja aika paljonkin.

Kenenkään ei ole pakko syödä ja jos yleisesti tarjottava ruoka ei maistu, löytyy aika usein toinen vaihtoehto keittiön jääkaapista. Jos nälkä yllättää ns. väärään aikaan, löytyy siihenkin apu.  Alakerran oma keittiö takaa, että on pelivaraa.

Vaatteiden huolto pelaa nopeammin kuin luxus-hotellissa. Tänään vaihdetut likaiset verkkarit ovat puhtaina vaatekaapissa usein jo seuraavana päivänä. Minun osuuteni on huolehtia että vaatteissa on nimilaput. 

Jos kuuluisin joukkoonne minua harmittaisi lukea ja kuunnella valituksia siitä miten huonosti vanhuksia kohdellaan hoitolaitoksissa. Ei leikata kynsiä, ei pestä, ei pueta, ei syötetä, ei kuntouteta. Nämä valittajat eivät ole joutuneet kasvokkain hoitolaitoksen arjen kanssa.
Helppo on ulkopuolelta tupsahtaa keskellä päivää osastolle ja hämmästellä miksei asukkailla ole mitään tekemistä.  Lähempi tarkastele on muuttanut mielipidettä ja vaatimusta. Erilaista ohjelmaa on tarjolla varmaan niin paljon kun sitä pystytään ottamaan vastaan.   

Totta kai vuorossa voisi olla enemmänkin työntekijöitä ja hyvä näin. Mieltä lämmittää että sanoin kuvaamattomalla tavalla te välitätte hoidettavista selkeästi enemmän mitä koin Espoon sairaalassa. 
  


Kommentit

  1. Kauniisti kirjoitettu. Hoitajat ja koko henkilökunta ilahtuu varmasti saadessaan kiitosta arvokkassta ja raskaasta työstä, jota tekevät.

    VastaaPoista
  2. Ihanaa saada positiivista palautetta!
    Kiitos paljon! Terv. Natalja palvelutalosta:)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tarvitsemme monen maan kansalaisia

Etiopia, Tunisia, Irak, Viro, Venäjä, Filippiinit, Thaimaa, Ghana, Somalia. Ja jokin muukin maa vielä lisää. Nämä ovat heidän kotimaitaan. He ovat tulleet Suomeen monesta eri syystä. He ovat opiskelleet täällä, saaneet itselleen ammatin. Sillä mitä he ovat olleet kotimaassaan, ei ole enää kovin paljoa merkitystä. He ovat opiskelleet myös suomen kieltä ja saaneet työpaikan. Moni on jo saanut Suomen kansalaisuudenkin.
He ovat töissä Palvelukodissa, missä vierailen läheiseni luona usein. Kun ovea on avaamassa joku heistä, saan ystävällisen vastaanoton, minulta saatetaan kysyä mitä minulle kuuluu ja sitten vaihdetaan yhteiset kuulumiset eli hoitaja kertoo mitä läheiselleni kuuluu. Usein jopa tulee minun kanssani tervehtimään häntä.
Ja näitä ihmisiä, näitä sairaanhoitajia ja lähihoitajia on viikkokausia parjattu ja moitittu. Poliitikot väittävät, että he eivät ole ratkaisu vanhusten hoidon hoitajapulaan. Heidän työnsä laatua on moitittu – vaikka heti kohta selitetään, että kansainvälinen ho…

Me Rosvolat Tikkurilan teatterissa

Kerttu ja Rosvoloiden auto 

Tikkurilan teatterin esitykset syntyvät suotuisten tähtien alla. Vieläkin jaksan kehua talvella näkemääni Adalmiinan helmeä. Nyt voin siirtää kehumiset teatterin kesänäytelmään Me Rosvolaan. Sini Kolun kirjasarjasta Selja Ahava on dramatisoinut ja Carita Välitalo ohjannut vauhdikkaan ja hauskan esityksen.
Näytelmä on tulvillaan esittämisen riemua ja iloa. Tikkurilan Teatteri- ja Sirkuskoulu on toiminut Vantaalla 25 vuotta. Ja Kotiseututalo Påkaksen pihapiirissä on näytelty kesäisin vuodesta 1998. Me Rosvoloissa on mukana monta teatterikoululaista isoissa rooleissa, muutamat monessa eri roolissa.
Rosvolan perhe on melkein kuin minkä tahansa asuntovaunulla kesäisin paikasta toiseen liikkuva perhekunta. Heidän tapansa ovat ihan vähän erilaisia kuin tavallisille perheillä, kuten Vainiston perheellä, jonka isä kuntoilee kaiken aikaa, äiti hienostelee ja lapset ovat vallattomia veijareita. Rosvolat menevät karavaanareitten kesätapaamiseenkin. Aika usein he rosvoi…