Siirry pääsisältöön

Häkellyttävää lämpöä

Kun lomaviikolla ei voi kirjoittqaqa blogia ja sitä ennen tietokone on reistallut, on ollut ikään kuin lakossa tai voihan sitä mielenilmaisuksikin kutsua - ei voi ilmaista mieltä kuin ei ole välineitä siihen.

Viikko Kyproksen helteessä oli piristävä tuulahdus toisenlaiseen maailmaan. Olemme olleet Kyprokseslla Limassolissa yli 20 vuotta sitten. Mielikuva hiljaisesta paikasta hotelleineen ja muutamine vanhoine rakennuksineen, oli todella vanhentunut.

Limassolin vanha kaupunki kuhisi elämää. Ravintoloita ja kahviloita oli hyvin paljon ja seassa hienoja ja tavallisiakin liikkeitä.

Emme olleet tavallisella turistimatkalla vaikka turistilennolla lensimmekin. Olimme Pitäjänmäen ja Tuomikirkkoseurankunnan matkalla, jolla tutustuimme Sanansaattajien media-lähetystyöhön.  Meitä oli matkalaisia 22 - heistä kuusi oli pappia, kaksi kirkkoherran vaimoa, aika moni seurakuntien nykyisiä tai entisiä työntekijöitä. Meidät oli matkalle houkutellut Pitskun kirkkoherra,Matkan ensimmäisenä päivänä oli ohjelmassa messu Limassolin katolilaisessa Pyhän Katariinan kirkossa. Saimme pitää suomenkielisen messun toisen uskontokunnan kirkossa! Kauniita hartaushetkiä seurueemme papit järjestivät moneen kertaan. Pitskun Jukka Vanne ja kitara pitivät huolen siitä että laulut soivat hienosti. Vaikka en itse osaakaan laulaa, tällä kertaa nautin lauluista.


 
Joka päivälle oli jotain ohjattua toimintaa. Kun oli Jukka Vanteen vuoro, lähdimme tutustumaan veipatoon vuorille. Padossa ei ollut paljon nähtävää, mutta taksikuski suositteli että ajaisimme serpentiinitietä ylöspäin. Päädyimme kylään jossa tien toisella puolella oli kirkko ja toisella kommunistikahvila - seinillä Marx, Engels ja Lenin ja kahvilassa kylän presidentti. Kahvilan vieressä oli vanha ortodoksinen museo.
Vierailimme satelliittikanavan SAT-7:n toimistolla ja studiolla. Toimistolla saimme seikkaperäisen selonteon neljästä tv-kanavasta. Niillä lähetetään persian, arabian ja turkin kielistä ohjelmaa 24 tuntia vuorokaudessa. Lisäksi on lasten kanava. Kanavat tavoittavat 500 miljoonaa katsojaa.


Seurasimme puolentoista tunnin mittaista suoraa lasten ohjelmaa. Ohjelman juontaja Parastoo on vieraillut monta kertaa Suomessa. Mukana matkalla oli Micke Tuner, joka on ollut töissä niin Ylen ruotsinkielisissäa uutisissa kuin Kyproksella SAT-7:n palveluksessa. Nyt hän tee persiankieliselle kanavalle ohjelmia Suomessa Keravalla tai Närpiössä, välillä nauhoitus tehdään Lontoossa tai Pariisissa.

Matkalaiset ihastelivat sitä täsmällisyyttä millä suora tv-lähetys tehtiin. Jokainen tiesi oman tehtävänsä. Väki oli selkeästi hyvin sitoutunutta, motivoitunutta ja iloista. Mutta samalla intsensiteetillä ja innolla meilläkin suorat lähetykset tehdään. Hieman jäi harmittamaan muiden käsitys että tämä joukko oli jotenkin erityinen työtä tehdessään.  

.
Kyproksella ruoka oli hyvää. Kaksi kertaa söimme meze-aterian. Toisen Nicosiassa ja toisen Limassolissa lähellä hotellia. Ruokaa tuodaan pieninä annoksina lukuisia annoksia. Kaikki oli hyvää. Erityisesti jäi mieleeni kik-herne-tahna ja persiljasalaatti sekä lampaan liha.Enpä ollut pitkään aikaan uinut meressä. Meressä vesi oli yhtä lämmintä kuin uima-altaalla. Kuumuus pakotti kävelemään kadun varjoisalla puolella ja hakeutumaan päivänvarjon alle uima-altaalla.

Hieman ymmärrän ikäihmisiä jotka haluavat asua lämpimässä. Eivät vuotaneet silmät eivätkä vihoitelleet mitkään lihaskivut. Mutta tämän viikon kuulaita syyspäiviä ei silti helposti vaihtaisi pois.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…

Avoin kirje Palvelukoti Koivun ja Tähden henkilökunnalle

Te olette nyt kaksitoista kuukautta hoitaneet, hoivanneet, huolehtineet, pesseet, lääkinneet, ruokkineet, ulkoiluttaneet, pukeneet ja riisuneet miestäni, etsineet hukkuneita vaatteita, tossuja ja silmälaseja. Päivästä toiseen, viikosta viikkoon, kuukaudesta toiseen. Teillä jokaisella on vuorollanne monta hoidettavaa ja autettavaa. Auttavia käsiä kysytään päivän mittaan monen asukkaan hyvin erilaisiin tarpeisiin. Te pidätte huolen siitä, että jokainen saa parhaan mahdollisen tarvitsemansa hoidon.
Jos suihkuun meneminen tuntuu hankalalta, jos unta riittää väärinä vuorokauden aikoina, josulkoilu ei huvita, alakerran laulu- ja pelituokio tuntuu tarpeettomalta eikä laulukuoron esityskään houkuttele tai tuolijumppa kuullostaa liian vaativalta, te annatte jokaiselle asukkaalle oikeuden valita. Ja hyvin usein tämä vapaus valita on toteutunut mieheni kohdalla.
Yöpuvussa voi olla vaikka koko päivän jos siltä tuntuu. Koin melkoisen oivalluksen, kun hyväksyin että kesällä lettujuhliin voi ihan hyv…

Mummugeeni käytössä

Esikoistaan odottava nuori nainen pohti milloin naisen mummugeeni putkahtaa esiin. Tarkkaa ajankohtaa en osaa määritellä. Geenini on ollut käytössä niin pitkään.
Olin lapsena ”huono syömään”. Söin hyvin vähän enkä olisi halunnut syödä kaikkia ruokia. Mutta lautanen oli syötävä tyhjäksi, ennen sitä ei saanut poistua pöydästä. Vietin yhden talvisen sunnuntai-iltapäivän pöydän alla. En halunnut syödä tillilihaa ja koska pöydästä ei saanut poistua ennen kuin lautanen oli tyhjä, päätin siirtyä tuolilta pöydän alle. Tulkitsin että näin ollen en poistunut pöydästä. Vieraitakin tuli, mutta eivät he minua häirinneet.
Päätin odottaessani ensimmäistä lastani, etten pakota häntä syömään mitään. Ei häntä tarvinnutkaan pakottaa, hänelle kelpasi kaikenlainen syötävä. Kuopus oli erilainen. Hänen ruokavalionsa oli hyvin rajallinen: keitettyjä perunoita, appelsiinimehua, kurkkua, mandariinia ja hapankorppuja. Ylä-asteella hänelle kelpasi ruoka kuin ruoka. Joten kyseessä oli ollut vain tilapäinen häi…