Siirry pääsisältöön

Häkellyttävää lämpöä

Kun lomaviikolla ei voi kirjoittqaqa blogia ja sitä ennen tietokone on reistallut, on ollut ikään kuin lakossa tai voihan sitä mielenilmaisuksikin kutsua - ei voi ilmaista mieltä kuin ei ole välineitä siihen.

Viikko Kyproksen helteessä oli piristävä tuulahdus toisenlaiseen maailmaan. Olemme olleet Kyprokseslla Limassolissa yli 20 vuotta sitten. Mielikuva hiljaisesta paikasta hotelleineen ja muutamine vanhoine rakennuksineen, oli todella vanhentunut.

Limassolin vanha kaupunki kuhisi elämää. Ravintoloita ja kahviloita oli hyvin paljon ja seassa hienoja ja tavallisiakin liikkeitä.

Emme olleet tavallisella turistimatkalla vaikka turistilennolla lensimmekin. Olimme Pitäjänmäen ja Tuomikirkkoseurankunnan matkalla, jolla tutustuimme Sanansaattajien media-lähetystyöhön.  Meitä oli matkalaisia 22 - heistä kuusi oli pappia, kaksi kirkkoherran vaimoa, aika moni seurakuntien nykyisiä tai entisiä työntekijöitä. Meidät oli matkalle houkutellut Pitskun kirkkoherra,Matkan ensimmäisenä päivänä oli ohjelmassa messu Limassolin katolilaisessa Pyhän Katariinan kirkossa. Saimme pitää suomenkielisen messun toisen uskontokunnan kirkossa! Kauniita hartaushetkiä seurueemme papit järjestivät moneen kertaan. Pitskun Jukka Vanne ja kitara pitivät huolen siitä että laulut soivat hienosti. Vaikka en itse osaakaan laulaa, tällä kertaa nautin lauluista.


 
Joka päivälle oli jotain ohjattua toimintaa. Kun oli Jukka Vanteen vuoro, lähdimme tutustumaan veipatoon vuorille. Padossa ei ollut paljon nähtävää, mutta taksikuski suositteli että ajaisimme serpentiinitietä ylöspäin. Päädyimme kylään jossa tien toisella puolella oli kirkko ja toisella kommunistikahvila - seinillä Marx, Engels ja Lenin ja kahvilassa kylän presidentti. Kahvilan vieressä oli vanha ortodoksinen museo.
Vierailimme satelliittikanavan SAT-7:n toimistolla ja studiolla. Toimistolla saimme seikkaperäisen selonteon neljästä tv-kanavasta. Niillä lähetetään persian, arabian ja turkin kielistä ohjelmaa 24 tuntia vuorokaudessa. Lisäksi on lasten kanava. Kanavat tavoittavat 500 miljoonaa katsojaa.


Seurasimme puolentoista tunnin mittaista suoraa lasten ohjelmaa. Ohjelman juontaja Parastoo on vieraillut monta kertaa Suomessa. Mukana matkalla oli Micke Tuner, joka on ollut töissä niin Ylen ruotsinkielisissäa uutisissa kuin Kyproksella SAT-7:n palveluksessa. Nyt hän tee persiankieliselle kanavalle ohjelmia Suomessa Keravalla tai Närpiössä, välillä nauhoitus tehdään Lontoossa tai Pariisissa.

Matkalaiset ihastelivat sitä täsmällisyyttä millä suora tv-lähetys tehtiin. Jokainen tiesi oman tehtävänsä. Väki oli selkeästi hyvin sitoutunutta, motivoitunutta ja iloista. Mutta samalla intsensiteetillä ja innolla meilläkin suorat lähetykset tehdään. Hieman jäi harmittamaan muiden käsitys että tämä joukko oli jotenkin erityinen työtä tehdessään.  

.
Kyproksella ruoka oli hyvää. Kaksi kertaa söimme meze-aterian. Toisen Nicosiassa ja toisen Limassolissa lähellä hotellia. Ruokaa tuodaan pieninä annoksina lukuisia annoksia. Kaikki oli hyvää. Erityisesti jäi mieleeni kik-herne-tahna ja persiljasalaatti sekä lampaan liha.Enpä ollut pitkään aikaan uinut meressä. Meressä vesi oli yhtä lämmintä kuin uima-altaalla. Kuumuus pakotti kävelemään kadun varjoisalla puolella ja hakeutumaan päivänvarjon alle uima-altaalla.

Hieman ymmärrän ikäihmisiä jotka haluavat asua lämpimässä. Eivät vuotaneet silmät eivätkä vihoitelleet mitkään lihaskivut. Mutta tämän viikon kuulaita syyspäiviä ei silti helposti vaihtaisi pois.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…