Siirry pääsisältöön

Muutoksia - mutta ei tarpeeksi

Harvaan työpaikkaan valmistaudutaan tallaamalla katuja, kättelemällä satunnaisia vastaantulijoita, tulitikkurasioita tai hernekeitto jakamalla ja puhumalla kovempaa ja enemmän kuin Runeberg. Niin vain olemme hankkineet työpaikan, vieläpä hyväpalkkaisen ja –etuisen kahdelle sadalla naiselle ja miehelle. Ikävintä on että heidän on pakko alkaa sama kadulla hortoilu kolmen vuoden kuluttua. Pätkätyö kestää vain pätkän - kansanedustajillakin.

Kun 1970-luvun alussa olin itse hamuamassa vihreää oksaa Suomen eduskunnasta, ei olisi juolahtanut mieleenikään mennä jakamaan omia mainoksiani kauppojen eteen tai johonkin kadunkulmaan. Pidin palopuheeni sisätiloissa, koska oli loppusyksy ja alkutalvi. Ääniä tuli – ei ihan riittävästi, jäin ensimmäiseksi varakansanedustajaksi ryhmässäni - le – vaikka en katutyttönä heilunutkaan.

Nyt me sitten odotamme ja samalla pelkäämme viedäänkö meiltä eläkkeiden indeksikorotukset, nostetaanko eläkkeensaajien raippaveroa, verotetaanko lapsilisiä, vähennetäänkö terveysasemia ja sysätään sairaat yksityiseen hoitoon, mitä tapahtuu sotelle, mitä viennillemme, valtion velalle. Ja ylipäätään meidän elämänmuodollemme.

Ei uimahallia, ei askartelukerhoa

Käteeni osui Pitäjänmäen Työväenyhdistyksen 1988 – siis 27 vuotta sitten - julkaisema vaalilehti. Siinä kysytään ”Palveleeko kaupunki alueemme vanhuksia?” Silloin oli vallalla käsitys että Pitäjänmäen ja Konalan ikäihmiset kampeavat itsensä Riistavuoren vanhainkotiin viihdyttämään itseään. Luvassa oli Haagaan askartelu- ja keskustelukerhoja, Tarkoitus oli hakea yksinäiset vanhukset yhteen paikkaan. ruokaa oli luvassa lasten päiväkodeista, pesulapalvelujakin suunniteltiin. Mutta mitään ei suunniteltu Pitäjänmäelle.

Samassa lehdessä peräänkuulutetaan myös uimahallia Taliin. Jo silloin oli kaupungin liikuntatiloista päättävillä selkeä näkemys: Munkkivuoresta ja Malminkartanosta mennään  Töölöön, Kannelmäestä Pirkkolaan ja Pitäjänmäeltä Leppävaaraan uimaan. Nyt Leppävaaran hallia remontoidaan.

Leppävaaran halli uusitaan täysin ja sinne rakennetaan hyppytornisiipi ja parasta kaikesta maauimala. Se valmistuu vuoden päästä kesällä. Ihan siihen mennessä ei taida seutulippu-uudistus vielä tulla voimaan. Leppävaaraan mennessä pitää maksaa seutulippu.  

Turhaan en narise että meidät unohdetaan usein tänne lännen rajamaille omaan rauhaamme. Ei siihen auttanut pormestarin asukasiltakaan!   Ei vaikka paikalle oli komennettu virkakuntaa roppakaupalla. Pakostakin alkaa pohtia olisiko sitten parempi,  ettei olisi koko rajaa tuossa muutaman sadan metrin päässä.

En hallitse taloustieteitä enkä kansantaloutta. En tiedä ilmiön nimeä: sesonkituotteet ovat aina loppu kun niitä oikeasti tarvitsee. Tippaleipiä ja simaa ei saa vappuaattona, tuuletinta heinäkuun helteellä, enkelikello joulukuussa.  

Siitä syystä yllytän kaikkia teatterin ystäviä varaamaan jo nyt ensi syksyksi lipun Helsingin Kaupunginteatterin Palvelijaan. Kari Hotakainen on kirjoittanut huikean hauskan näytelmän, jonka Martti Suosalo esittää yksinään. Suosalolla on monta roolia, jotka hän kaikki hoitaa niin taidokkaasti, että ensi-illassa oli pakko nousta ylös taputtamaan. Palvelija on esitys, joka pitää ehdottomasti nähdä.   

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…