Siirry pääsisältöön

Kesäillan huumaa

Vastaleikattu nurmikko, lintujen laulua, kukkien huumaavaa tuoksua, hyvää smoothie-juomaa, toimiva tietokone. Hyvää ruokaa hämärtyvässä illassa terassilla, hyvä hotellihuone odottamassa, takana antoisa päivä Prahan monissa nähtävyyksiä, ihan vähän ostoksia. Välissä linturetki Espoossa Kertun ja muutamien eläkkeensaaja-ystävien kanssa. Pitäjänmäki ja Praha ovat kaukana toisistaan, mutta molemmissa on hyvä olla.


Astronomien kello

Vituksen kirkko


Prahan kevät oli odotusten mukainen. Alppiruusut ja sireenit kukkivat, avoautoajelulla oli rehvakas olo ja lukuisissa kirkoissa riitti katsomista.Olemme jo muutaman kerran olleet vanhimman tyttäreni kanssa kaksistaan matkalla: Nizza, Dubai, Kööpenhamina, Lontoo, Pariisi. Olemme matkustaneet paljon myös Maaritin perheen kanssa - tietysti Enskakin on ollut mukana. Muutaman kerran sisarenikin on ollut mukana: New York, Singapore, Peking.

Lentäminen on monelta kannalta moraalitonta, se on kallista, se nuivertaa luonnonvaroja. Lentokentillä on väkeä tosi paljon. Siinä sitten miettii, loppuuko tämä "marjamatkailu" koskaan. Monet yritykset ovat jo rajoittaneet matkoja. Asiathan voidaan hoitaa puhelinkokouksilla, monenlaisille välineillä.

Mutta kasvokkain kohtaaminen on aina eri asia. Totta kai olisin voinut katsella Prahan nähtävyyksien kuvia netistä. Olisin samalla saanut myös paljon tietoa, joka nyt jäi hämärän peittoon. Mutta uusi ympäristö ilahduttaa ja piristää monella tavalla.Ollen pitkin kevättä pohtinut mitä kaikille kirjoilleni oikein teen. Kävin tarjoamassa kaksi paperikassillista kirjoja - joukossa myös muutama tämä kevään kirja - munkkiniemeläiseen antikvariaatiin. Nuori mies tarjosi 20 euroa, sain 30 euroa. Ei kuulema voi maksaa uusistakaan kirjoista juuri mitään, koska maksaa kun niitä säilyttää, on vuokrat ja muut menot. Näin antikvaristi todisti alhaista hintaa.

Mutta Prahassa on luostari, jossa on yksi maailman kymmenestä kauneimmasta kirjastosta. Kirjaston toisessa salissa on 20 000 ja toisessa 50 000 kirjaa. Joten turhaan mietin mitä meidän alle kahdelle tuhannelle kirjallemme tehdään.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…