Siirry pääsisältöön

Missä asun kun tulen vanhaksi

Väittivät tv-uutisissa menneellä viikolla että jos vanha ihminen ei ole 75-vuotiaana muuttanut asuntoon, jossa aikoo viettää loppuelämänsä, alkaa olla myöhäistä. Asia pitäisi hoitaa kuntoon 70-viotiaana. Siihen en yltänyt. Mieheni alkaa olla jo hankkeen ulkopuolella, koska 80-vuotiaat eivät yleensä enää muuta.

Vähitellen on alkanut vihjailu että asia pitäisi hoitaa. Ensin oli asialla sisko – ammattilainen joka tietää asian työnsä takia paremmin kuin hyvin. Tyttäret ovat yrittäneet asianmukaisesti ja kohteliaasti vihjailla että muuttaakin voisi.

Olemme asuneet nykyisessä kodissa 28 vuotta. Olen asunut elämäni aikana 17 kodissa. Nykyinen on ehdoton ennätys. Aikaisempi oli 7 – 18 –vuotiaana ollut Tampereen Tammelassa Tunturikadun koti.


Luopuminen omasta pihasta, hyvästä saunasta, hulppeista säilytystiloista, valoisasta ja isosta olohuoneesta, monesta huoneesta tuntuu aika ylivoimaiselta.

Tavarat eivät mahtuisi kolmioon eikä edes neliöön. Tavarat ovat onneksi tavaroita.  

Pitkän pohdinnan jälkeen olen päätynyt siihen että muuttaminen nykyisiltä kotinurkilta tuntuu ylivoimaiselta.


Pitäjänmäki ei ole valovoimaisempia Helsingin kaupunginosia, mutta se on sitä minulle. Tärkeitä ovat hyvät lenkkimaastot. Mielen mukaan voi mennä Taliin, Vermon mäelle, Mätäjoelle, Painiittyyn ja Lintuvaaraan, Keskuspuistokin on tavoitettavissa.

Kaikkein tärkeintä kuitenkin ovat tutut pitskulaiset, joista monesta on tullut ystäviä. Heitä on kertynyt Pitäjänmäen Eläkkeensaajista ja Muistipiiristä. Kauppamatkalla on hauska kun tapaa monta tuttua. Lenkeilläkin ehtii toisinaan jutella aika monen tutun kanssa.

Totta kai olisi järkevää asuu lähellä Kaisun perhettä. Mutta mitä sitten jos me muuttaisimme heidän kotikulmilleen, mutta he muuttaisivat muualle.

Mieli voi muuttua ja elämäntilanne tulla sellaiseksi, että muutto on pakko tehdä. Siihen asti nautin siitä että voin halutessani katsoa Falunin 50 kilometrin hiihtoa alakerrassa tai yläkerrassa. Saunaankin pääsen keskellä päivää ulkoilun jälkeen. Auton sisätilojen imurointi sujui sunnuntain joogan jälkeen hyvin autotallin oven edessä. Matot oli helppo pestä pesuhuoneen lattialla. Kaikki on niin tuttua ja turvallista.


  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…