Siirry pääsisältöön

Kadonneitten paperien metsästys

Pidin koulussa historiasta. Historian opetuksemme käsitteli asioita jotka olivat tapahtuneet tosi tosi kauan sitten. Katselin vanhoja muistiinpanoja ja ne päättyivät toisen maailmansodan alkamiseen. Ei ksäitelty sellaisia ikäviä asioita kuin keskitysleirit, Leningradin piiritys, Normandian. Isälläni oli usein tapahana todeta että etköhän ole ehtinyt saada asioista selvää sitten myöhemminkin.

Loukkasin 7-vuotiaana sormeni ja jouduin odottamaan kouluun pääsyä 8-vuotiaaksi. Opin lukemaan vasta koulussa. Etkö ole ehtinyt siitä huolimatta lukea tarpeeksi, ihmetteli isä monta kertaa. Totta - olen ehtinyt lukea tarpeeksi vaikka yhden vuoden lukemiset jäivätkin väliin.

Emme arvaa kuinka tärkeätä kaikenlaiset paperit, valokuvat, muistiinpanot, liput ja laput ovat kun yrittää muutamankin vuoden päästä selvittää mitä oikein aikanaan tapahtui. Olen yrittänyt saada kasaan tarinoita kaikesta mitä Pitäjänmäen Eläkkeensaajissa on vuosien varrella tapahtunut. Siihen asti eli vuoteen 2005 kun minusta tuli puheenjohtaja, oli helppo kirjoittaa. Näistä uudemmista asioista on paljon hankalampi saada kasaan järkevää kokonaisuutta.

Merkillisen ison työn takana on pienenkin asian selvittäminen. Minä vuonna askartelukerho aloitti entä koska aloittimme joogan, milloin tehtiin Mäntsälään, kuinka montako jäsentä oli mukana kylpylämatkalla Pärnussa minäkin vuonna jne. Valokuvistakin pitäisi tunnistaa väki.

Paljon on tietoa kertynyt ja paljon on vielä saatava kasaan. Yhdistyksen tiedottaja Reijo Suomela on hienosti rakentanut yhdistyksen sivuille historia-kokonaisuuksia www.pitajanmaki.elakkeensaajat.fi

Vielä suurempi papereittan metsästys on alkanut kun yritämme saada kasaan Pitäjänmäen työväenyhdistyksen arkistoa. Moni on sanonut että paperit ovat Työväen Arkistossa, mutta kun eivät ole. Pöytäkirjoja on toistaiseksi "kadoksissa" vaikka kuinka paljon.

Pidän siitä kun yritän metsästää jotain pientä tietoa ja etenkin kun onnistun siinä. Hauskaa oli eilen katsoa kun elokuussa 1989 juoksin Helsingin marathonilla Urheilukadun ja stadionin portille menevän kadun kulmassa. Ystävämme Auto on kuvannut juoksua ja eilen siirsimme Elisan kanssa vhs:llä olevia juttua dvd:lle. Emme tiedäkä kuinka monta vuotta tämä uudempi formaattikaan on voimassa, mutta vhs-katseluaika on joka tapauksessa näillä näkymin rajallista..Varmuuden vuoksi laitoimme "elokuvat" ulkoiselle muistilevylle.

Olen ollut 11 vuotta eläkkeellä. En ole kertaakaan katsonut yhtäkään kotona olevaa tv-ohjelmaa, joita olen tehnyt ja joita on autotallissa laatikossa. Päädyin siihen että en siirrä niitä dvd:lle. Ei niistä oikeasti ole kiinnostunut kukaan. Pakko on vähitellen ymmärtää että ympärilläni on paljon tavaroita, joista ei välitä kukaan muu kuin minä.

Valokuvakansiot, leikekirjat, skräppäyskansiot, koulun toimintakertomukset, vanhat silmälasit, kirjeet, kortit, tulitikkulaatikkojen etiketit, vanhat rahat ja postimerkit. Ei niistä voi luopua. Tai voi sitten kun on pakko. Usein katselen kirjojanikin sillä silmällä. Tarvitsenko vai ei. Ja aika usein vastaus on. En tarvitse.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…