Siirry pääsisältöön

Hoivaaminen loppuu kesken


Ensin kuuluu olla vuosi, kaksi tai kolme kotona. Sitten mennään päiväkotiin ja kun ikää on karttunut 7 vuotta, alkaa koulunkäynti ja sitä kestää vuosikausia. Hyvässä lykyssä kuluu aika monta vuotta jonkin opinahjon huomassa ja sitten koittavat työvuodet, jos käy hyvin. Eläkevuodet koittavat aikanaan ja niiden myötä vapaus. Kunnes vuodet tekevät tehtävänsä ja terveys alkaa reistailla ja kyky selviytyä arkipäivän askareista hiipuu. Silloin olisi paikallaan hakeutua paikkaan, missä vanhuksesta pidetään huolta.

Elämän alun ja monien vuosikymmenten ketju ulkopuolisesta huolenpidosta häviää silloin kun moni sitä eniten tarvitsee. Vanhojen ihmisen on saatava asua omassa kodissaan omaishoitajan avulla. Asiantuntijat ovat toitottaneet tätä meille ainakin viimeiset 20 vuotta. Tätä mieltä ovat kuulemma kaikki vanhat ihmisetkin.

Varmuuden vuoksi säädettiin vanhuspalvelulaki, johon kirjattiin että seniorikansalaista on kuunneltava ja otettava huomioon hänen omat toiveensa mahdollisen hoidon ja hoivan suhteen. On mietitty sitäkin miten monta käsipari tarvitaan hoitamaan mahdollisesti laitoshoitoon joutuvaa huonokuntoista miestä tai naista.

Harmittaa ja hävettää kun kuulee millaista vanhenevan omassa kodissaan omaishoitajan hoidossa elävän ihmisen elämä nykyisin on. Ei auta vaikka asiasta puhutaan turuilla ja toreilla, ei hyödytä median meteli, ei mikään.   

Mutta hoidettiin ne mummut ja vaarit ennenkin. Hoidettiin, hoidettiin, mutta ei niin hyvin kuin nykyisin. Ikävuosia ei karttunut nykyistä tahtia. Ns. kehittynyt lääketiede pitää osaltaan huolta siitä että elämää riittää enemmän kuin muutama vuosikymmen sitten.

Helsingissä on tekeillä ikäohjelma. Luonnosta lukiessa tuli mieleen että miten monta virkahenkilöä on tämänkin paperin tiimoilla pakertanut. Mitään konkreettista ei siinäkään uskalleta luvata. Samaa narinaa voisin pitää lasten ja keski-ikäistenkin puolesta.

Väittävättä isoäidit elävät pitkään. En selkeä syy pysyä hengissä. Kukapa paremmin osaa kannustaa ja kiittää pientä ja suurtakin lasta kuin mummi tai ukki. Ja tällaista kaiken hyväksyvää ja aitoa rakkautta tarvitsisi jokainen lapsi. Arvostan suuresti niitä jotka jaksavat vapaaehtoisesti olla mummuna niille lapsille, joiden isoäiti asuu kaukana tai jota ei enää ole.

Nyt pitää alle kouluikäisen lapsen mummin kiiruhtaa varaamaan liput Helsingin Kaupunginteatterissa esitettävään Siiriin ja sotkuiseen Kerttuun. Tiina Nopolan kirjasta on taiottu hauska ja vauhdikas lyhyt näytelmä. Hieman vanhemman kanssa voi vielä yrittää saada lippua Peppi Pitkätossuun.

Jos lumi pysyy maassa voi mennä hiihtämään, pulkkamäkeen tai luistelemaan lasten kanssa. Ja lapseton mummu ja vaari voi kysyä naapurilta tarvitaanko vahtia luistinkentän reunalle kun lapset opettelevat luistelemaan tai pelaamaan jääkiekkoa. Pulkkamäkeenkin voi mennä.

Sitten ei ehdi harmitella vanhuspalvelulain puutteita, soten viivästymistä tai hallinnon muitakaan kiemuroita.     

Näin vuoden ensimmäisessä Tanotorvessa.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…