Siirry pääsisältöön

Oltiin Turussa

Vietämme parhaillaan yhdenlaista juhlaviikkoa. Enska täytti tiistaina 80 vuotta. Olimme juhlapäivää "paossa" Turussa. Pakoretki oli oikein miellyttävä. Asuimme Marina Palacen 6:nnessa kerroksessa ja hotellihuoneesta avautui hieno näköala Aura-joelle. Kävimme useamman kerran joen rannoilla kävelemässä ja nautimme tiistaina Enskan nuoruudenystävän Askon ja hänen vaimonsa Kristinan kanssa upean lounaan Ravintola Suomalaisessa Pohjassa, Puolalan mäellä, Turun taidemuseon kyljessä.

Olimme jo sunnuntaina käyneet Enskan kanssa Taidemuseossa. Osuimme opastuksen aikaan valokuvaaja Esko Männikön hienoon näyttelyyn. Samana iltana ehdimme vielä elokuviinkin. Diplomatia oli intensiivinen kertomus siitä miten Pariisi säilyi toisessa maailmansodassa saksalaisten hävitykseltä. Hitler oli päättänyt että niin kaunis kaupunki kuin Pariisi on, on tuhottava. Onneksi kävi toisin. Elokuvaa katsellessa ei häirinnyt vaikka tiesikin miten saksalaisen kenraalin ja ruotsalaisen konsulin loputtomat keskustelut päättyvät.

On uskomatonta että Enska on saanut eläää pitkän elämän. Eikä terveyskään vielä ole mennyttä. Sydömentahdistimen avulla mies jaksaa vaikka mitä! Joka kerta kun sydämen kassa on ollut ongelmia on apu saatu nopeasti. Osa nopeasta avusta kuuluu sisarelleni. Ilman hänen huimaa ammattitaitoaan ja sovittelukykään olisi avunsaanti joku kerta pitkittynyt. Tiiti on hyvä perhelääkäri!
 

Kun olemme Turussa tuntuu että Enska kertoo niitä samoja tarinoita rakennuksista, paikoista ja ihmisistä joita olen moneen kertaa kuullut. Vastaavasti kun olemme Tampereella, hän joutuu kuuntelemaan minun juttujani. Tytöt jossain vaiheessa sanoivat Tampereella jo paljon ennen kuin lähestyimme jotain heille jo tutuksi tullutta paikkaa, että tuttu juttu - tiedämme eli ei tarvitse kertoa taas.

Tämä on yksi näitä ikääntymisen tylsiä juttuja ettei aina muista mitä on tullut kerrottua. Enska sai Askolta ja Kristiinalta lahjaksi kaksi kirjaa Muuttuva Turku. Turun Sanomissa olleita juttuja muuttuneista paikoista. Aivan ihastuttavaa luettavaa ja katseltavaa. Perinteinen kirja ei ainakaan minun silmissäni ole vielä menettänyt viehätysvoimaansa.

Juhlaviikkomme huipentuu tyttärien perheiden kanssa yhteisellä lounaalla sunnuntaina. Enskalle on kerrottu että mennään Kaupintien Teboilin pienlle Heselle. Istumapaikkoja on vain muutama mutta ollaan sisätiloissa vuoronperään. Mies kyllä epäilee jotain. Olen erehtynyt mainitsemaan että pitää vaihtaa vaatteet kun sunnuntaina tulemme kotiin kirkkoherra Martti Pitkäsen lähtöjuhlasta ja lähdemme hänen juhlaansa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…