Siirry pääsisältöön

Oltiin Turussa

Vietämme parhaillaan yhdenlaista juhlaviikkoa. Enska täytti tiistaina 80 vuotta. Olimme juhlapäivää "paossa" Turussa. Pakoretki oli oikein miellyttävä. Asuimme Marina Palacen 6:nnessa kerroksessa ja hotellihuoneesta avautui hieno näköala Aura-joelle. Kävimme useamman kerran joen rannoilla kävelemässä ja nautimme tiistaina Enskan nuoruudenystävän Askon ja hänen vaimonsa Kristinan kanssa upean lounaan Ravintola Suomalaisessa Pohjassa, Puolalan mäellä, Turun taidemuseon kyljessä.

Olimme jo sunnuntaina käyneet Enskan kanssa Taidemuseossa. Osuimme opastuksen aikaan valokuvaaja Esko Männikön hienoon näyttelyyn. Samana iltana ehdimme vielä elokuviinkin. Diplomatia oli intensiivinen kertomus siitä miten Pariisi säilyi toisessa maailmansodassa saksalaisten hävitykseltä. Hitler oli päättänyt että niin kaunis kaupunki kuin Pariisi on, on tuhottava. Onneksi kävi toisin. Elokuvaa katsellessa ei häirinnyt vaikka tiesikin miten saksalaisen kenraalin ja ruotsalaisen konsulin loputtomat keskustelut päättyvät.

On uskomatonta että Enska on saanut eläää pitkän elämän. Eikä terveyskään vielä ole mennyttä. Sydömentahdistimen avulla mies jaksaa vaikka mitä! Joka kerta kun sydämen kassa on ollut ongelmia on apu saatu nopeasti. Osa nopeasta avusta kuuluu sisarelleni. Ilman hänen huimaa ammattitaitoaan ja sovittelukykään olisi avunsaanti joku kerta pitkittynyt. Tiiti on hyvä perhelääkäri!
 

Kun olemme Turussa tuntuu että Enska kertoo niitä samoja tarinoita rakennuksista, paikoista ja ihmisistä joita olen moneen kertaa kuullut. Vastaavasti kun olemme Tampereella, hän joutuu kuuntelemaan minun juttujani. Tytöt jossain vaiheessa sanoivat Tampereella jo paljon ennen kuin lähestyimme jotain heille jo tutuksi tullutta paikkaa, että tuttu juttu - tiedämme eli ei tarvitse kertoa taas.

Tämä on yksi näitä ikääntymisen tylsiä juttuja ettei aina muista mitä on tullut kerrottua. Enska sai Askolta ja Kristiinalta lahjaksi kaksi kirjaa Muuttuva Turku. Turun Sanomissa olleita juttuja muuttuneista paikoista. Aivan ihastuttavaa luettavaa ja katseltavaa. Perinteinen kirja ei ainakaan minun silmissäni ole vielä menettänyt viehätysvoimaansa.

Juhlaviikkomme huipentuu tyttärien perheiden kanssa yhteisellä lounaalla sunnuntaina. Enskalle on kerrottu että mennään Kaupintien Teboilin pienlle Heselle. Istumapaikkoja on vain muutama mutta ollaan sisätiloissa vuoronperään. Mies kyllä epäilee jotain. Olen erehtynyt mainitsemaan että pitää vaihtaa vaatteet kun sunnuntaina tulemme kotiin kirkkoherra Martti Pitkäsen lähtöjuhlasta ja lähdemme hänen juhlaansa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…

Avoin kirje Palvelukoti Koivun ja Tähden henkilökunnalle

Te olette nyt kaksitoista kuukautta hoitaneet, hoivanneet, huolehtineet, pesseet, lääkinneet, ruokkineet, ulkoiluttaneet, pukeneet ja riisuneet miestäni, etsineet hukkuneita vaatteita, tossuja ja silmälaseja. Päivästä toiseen, viikosta viikkoon, kuukaudesta toiseen. Teillä jokaisella on vuorollanne monta hoidettavaa ja autettavaa. Auttavia käsiä kysytään päivän mittaan monen asukkaan hyvin erilaisiin tarpeisiin. Te pidätte huolen siitä, että jokainen saa parhaan mahdollisen tarvitsemansa hoidon.
Jos suihkuun meneminen tuntuu hankalalta, jos unta riittää väärinä vuorokauden aikoina, josulkoilu ei huvita, alakerran laulu- ja pelituokio tuntuu tarpeettomalta eikä laulukuoron esityskään houkuttele tai tuolijumppa kuullostaa liian vaativalta, te annatte jokaiselle asukkaalle oikeuden valita. Ja hyvin usein tämä vapaus valita on toteutunut mieheni kohdalla.
Yöpuvussa voi olla vaikka koko päivän jos siltä tuntuu. Koin melkoisen oivalluksen, kun hyväksyin että kesällä lettujuhliin voi ihan hyv…

Mummugeeni käytössä

Esikoistaan odottava nuori nainen pohti milloin naisen mummugeeni putkahtaa esiin. Tarkkaa ajankohtaa en osaa määritellä. Geenini on ollut käytössä niin pitkään.
Olin lapsena ”huono syömään”. Söin hyvin vähän enkä olisi halunnut syödä kaikkia ruokia. Mutta lautanen oli syötävä tyhjäksi, ennen sitä ei saanut poistua pöydästä. Vietin yhden talvisen sunnuntai-iltapäivän pöydän alla. En halunnut syödä tillilihaa ja koska pöydästä ei saanut poistua ennen kuin lautanen oli tyhjä, päätin siirtyä tuolilta pöydän alle. Tulkitsin että näin ollen en poistunut pöydästä. Vieraitakin tuli, mutta eivät he minua häirinneet.
Päätin odottaessani ensimmäistä lastani, etten pakota häntä syömään mitään. Ei häntä tarvinnutkaan pakottaa, hänelle kelpasi kaikenlainen syötävä. Kuopus oli erilainen. Hänen ruokavalionsa oli hyvin rajallinen: keitettyjä perunoita, appelsiinimehua, kurkkua, mandariinia ja hapankorppuja. Ylä-asteella hänelle kelpasi ruoka kuin ruoka. Joten kyseessä oli ollut vain tilapäinen häi…