Siirry pääsisältöön

Kirkollinen viikonloppu

Harvoin olen elämäni aikana käynyt kahtena peräkkäisenä päivänä kirkossa. Lauantaina olimme Alexin rippijuhlissa Kauniaisten kirkossa ja sunnuntaina Martti Pitkäsen lähtöjuhlassa. Sunnuntaina juhlimme lounaalla Enskan 80-vuotispäivää.

Kauniaisissa kaikki tapahtui tietysti ruotsin kielellä, mutta merkillisen paljon ymmärsin. Messun kaava on sama vaikka kieli olisi eri. Kirkko oli sielläkin täynnä. Annaliisa-äidin hankkimat tarjottavat olivat huippuluokkaa - harvoin on alkupalapöytä ollut yhtä herkullinen. Puhumattakaan siitä suklaakakusta, josta jouduin ottamaan ensimmäisen palan ja se pala ei ollut pieni.

Nuorisomuodistakin sain hieman tietoa. Esikuvana isoveli Thomas.


Martin lähtöjuhla oli jotain sellaista mitä kokee vain kerran elämässään. Kotimme lähellä olevalle Jyrkinkallion leikkipaikalle oli pystytetty teltta ja telttaan kannettu penkit. Gospel-henkisessäa messussa kuulimme upeiden Yön kuningattarien laulua ja Big Band Pyhimysten soittoa. Oman seurakunnan kamarikuoro esiintyi hyvin edukseen. Arvelen että musiikki raikui yli koko Reimarlan. Ihmiset olivat iloisia ja tunnelma oli huikaiseva. Martin lähtösaarma Marttia parhaimmillaan. Ei voi muuta kuin nöyränä sanoa että hän on tehnyt miehen työn seurakuntamme palveluksessa.Emme valitettavasti ehtineet Enskan kanssa olla Martin juhlissa loppuun saakka, piti kiiruhtaa Enskan juhlalounaalle tyttärien ja heidän perheenjäsentensä kanssa.

Ukki sai lämpimän fleece-paidan ja sitä piti koittaa heti. 


Maisema Ravintola Laguunan ikkunasta Lippajärvelle 

80 vuotta

Kohta 71 vuotta 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…