Siirry pääsisältöön

Kun kaikki pääsevät hoitoon

Samaan aikaan kun yritän vimmatusti saada selville miten Suomen yksi keskeisimmistä yhteiskunnallisista ilmiöistä nimeltä sote-uudistus etenee, sain kokemusta siitä miten sairaanhoito Helsingissä toimii. Kaksi viikkoa sitten Enska kiidätettiin nopeasti Helsingin yliopistollisen keskussairaalan poliklinikalle. Hän oli kokouksessa ja oli aloittamassa puheenvuoroa, kun ympärillä olijat havahtuivat kun mies monesta yrityksestään huolimatta ei saanut muodostettua sanoja.

Viidessätoista minuutissa Enskan nuori ystävä kiidätti hänet sairaalaan. Enska itse on kertonut nyt jälkikäteen, että hän oli sairaalasängyssä ja letkuissa ennen kuin itse oikein ymmärsi tilenteesta mitään. Sairaalassa vierähti kaksi päivää ja kaksi yötä. Enska oli saanut lievän aivoinfarktin, joka jäi nopealla ja asianmukaisella hoidolla lieväksi. Nyt on päällä autolla ajokielto ja kehotus ottaa rauhallisesti.

Ystävämme vei minut heti sairaalaan ja olin mukana päivystyksessä kun keski-ikäinen neurologi tuli juttelemaan. Hän oli lukenut potilasta koskevat paperit etukäteen, joten hän tiesi kaiken Enskan sydänvaivoista. Hän ehdotti Marevan-lääkityksen muuttamista uudenmpaan lääkkeeseen ja oli kaikella tapaa hyvin asiantunteva ja läsnä oleva.

Ylivoimaista ongelmaa ei ole

Loppuviikosta tuli poliklinikkakäynnistä lasku - 29 euroa sunnuntai-illan käynnistä. Yksityisellä lääkäriasemalla olisi neurologin vastaanotolla käymisestä joutunut pulittamaan saman summan pelkästään lääkäriaseman toimistomaksuna.

Kari Hotakainen ihastelee uusimmassa romaanissaan Luonnon laki sitä, miten Suomessa hoidetaan kaikkia ja kaikkialla.

Kuulen paljon nurinaa ja valitusta siitä että vanhoja ihmisiä ei hoideta. Ei tehdä tarpeeksi tutkimuksia, ei magneettikuvauksia, ei erikoislääkärin hoitoa, ei sitä eikä tätä. Kun huimausoireitani tutkittiin ja olin magneettikuvauksessa, moni kysyi miten pääsit sellaiseen tutkimukseen. En minä ollut osannut sellaista vaatia, minut vain kutsuttiin sellaiseen.

Kun perusterveydenhuollosta etenee erikoissairaanhoitoon, alkaa yleensä tapahtua. Moni pienen vaivan kanssa liikkeelle lähtenyt, saa kuulla olemassa olevista fyysisistä krempoistaan ja puutteistaan. Useimmiten ne myös korjataan.

Pullonkaulana on terveyskeskus. Sitäkään en allekirjoita ettei siellä osata hoitaa eikä sieltä saa apua. Joskus asioiden hoito kangertelee ja potilaan roolissa ihmettelee miksi kaikki on niin vaikeaa. Henkilökunta ei osaa asettautua potilaan/asiakkaan rooliin. Pitäjänmäen terveyasemalla harmittaa välillä jo se kun ei oikein tiedä minne pitäisi mennä, missä kuuluisi jonottaa ja millä tavalla. Luulisi ohjeiden laittamisen olevan helppoa.

HUS:n päisytyksessä ilahdutti hoitajien vuoron vaihto. Vanhemman hoitajan tilalle tuli yövuoroon nuori hoitaja, joka sai kolleegaltaan halauksen ja toivotukset pärjäämisestä. Hyvä ilmapiiri välittyi satunnaiselle kävijällekin.    

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…