Siirry pääsisältöön

Kun kaikki pääsevät hoitoon

Samaan aikaan kun yritän vimmatusti saada selville miten Suomen yksi keskeisimmistä yhteiskunnallisista ilmiöistä nimeltä sote-uudistus etenee, sain kokemusta siitä miten sairaanhoito Helsingissä toimii. Kaksi viikkoa sitten Enska kiidätettiin nopeasti Helsingin yliopistollisen keskussairaalan poliklinikalle. Hän oli kokouksessa ja oli aloittamassa puheenvuoroa, kun ympärillä olijat havahtuivat kun mies monesta yrityksestään huolimatta ei saanut muodostettua sanoja.

Viidessätoista minuutissa Enskan nuori ystävä kiidätti hänet sairaalaan. Enska itse on kertonut nyt jälkikäteen, että hän oli sairaalasängyssä ja letkuissa ennen kuin itse oikein ymmärsi tilenteesta mitään. Sairaalassa vierähti kaksi päivää ja kaksi yötä. Enska oli saanut lievän aivoinfarktin, joka jäi nopealla ja asianmukaisella hoidolla lieväksi. Nyt on päällä autolla ajokielto ja kehotus ottaa rauhallisesti.

Ystävämme vei minut heti sairaalaan ja olin mukana päivystyksessä kun keski-ikäinen neurologi tuli juttelemaan. Hän oli lukenut potilasta koskevat paperit etukäteen, joten hän tiesi kaiken Enskan sydänvaivoista. Hän ehdotti Marevan-lääkityksen muuttamista uudenmpaan lääkkeeseen ja oli kaikella tapaa hyvin asiantunteva ja läsnä oleva.

Ylivoimaista ongelmaa ei ole

Loppuviikosta tuli poliklinikkakäynnistä lasku - 29 euroa sunnuntai-illan käynnistä. Yksityisellä lääkäriasemalla olisi neurologin vastaanotolla käymisestä joutunut pulittamaan saman summan pelkästään lääkäriaseman toimistomaksuna.

Kari Hotakainen ihastelee uusimmassa romaanissaan Luonnon laki sitä, miten Suomessa hoidetaan kaikkia ja kaikkialla.

Kuulen paljon nurinaa ja valitusta siitä että vanhoja ihmisiä ei hoideta. Ei tehdä tarpeeksi tutkimuksia, ei magneettikuvauksia, ei erikoislääkärin hoitoa, ei sitä eikä tätä. Kun huimausoireitani tutkittiin ja olin magneettikuvauksessa, moni kysyi miten pääsit sellaiseen tutkimukseen. En minä ollut osannut sellaista vaatia, minut vain kutsuttiin sellaiseen.

Kun perusterveydenhuollosta etenee erikoissairaanhoitoon, alkaa yleensä tapahtua. Moni pienen vaivan kanssa liikkeelle lähtenyt, saa kuulla olemassa olevista fyysisistä krempoistaan ja puutteistaan. Useimmiten ne myös korjataan.

Pullonkaulana on terveyskeskus. Sitäkään en allekirjoita ettei siellä osata hoitaa eikä sieltä saa apua. Joskus asioiden hoito kangertelee ja potilaan roolissa ihmettelee miksi kaikki on niin vaikeaa. Henkilökunta ei osaa asettautua potilaan/asiakkaan rooliin. Pitäjänmäen terveyasemalla harmittaa välillä jo se kun ei oikein tiedä minne pitäisi mennä, missä kuuluisi jonottaa ja millä tavalla. Luulisi ohjeiden laittamisen olevan helppoa.

HUS:n päisytyksessä ilahdutti hoitajien vuoron vaihto. Vanhemman hoitajan tilalle tuli yövuoroon nuori hoitaja, joka sai kolleegaltaan halauksen ja toivotukset pärjäämisestä. Hyvä ilmapiiri välittyi satunnaiselle kävijällekin.    

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…

Avoin kirje Palvelukoti Koivun ja Tähden henkilökunnalle

Te olette nyt kaksitoista kuukautta hoitaneet, hoivanneet, huolehtineet, pesseet, lääkinneet, ruokkineet, ulkoiluttaneet, pukeneet ja riisuneet miestäni, etsineet hukkuneita vaatteita, tossuja ja silmälaseja. Päivästä toiseen, viikosta viikkoon, kuukaudesta toiseen. Teillä jokaisella on vuorollanne monta hoidettavaa ja autettavaa. Auttavia käsiä kysytään päivän mittaan monen asukkaan hyvin erilaisiin tarpeisiin. Te pidätte huolen siitä, että jokainen saa parhaan mahdollisen tarvitsemansa hoidon.
Jos suihkuun meneminen tuntuu hankalalta, jos unta riittää väärinä vuorokauden aikoina, josulkoilu ei huvita, alakerran laulu- ja pelituokio tuntuu tarpeettomalta eikä laulukuoron esityskään houkuttele tai tuolijumppa kuullostaa liian vaativalta, te annatte jokaiselle asukkaalle oikeuden valita. Ja hyvin usein tämä vapaus valita on toteutunut mieheni kohdalla.
Yöpuvussa voi olla vaikka koko päivän jos siltä tuntuu. Koin melkoisen oivalluksen, kun hyväksyin että kesällä lettujuhliin voi ihan hyv…

Mummugeeni käytössä

Esikoistaan odottava nuori nainen pohti milloin naisen mummugeeni putkahtaa esiin. Tarkkaa ajankohtaa en osaa määritellä. Geenini on ollut käytössä niin pitkään.
Olin lapsena ”huono syömään”. Söin hyvin vähän enkä olisi halunnut syödä kaikkia ruokia. Mutta lautanen oli syötävä tyhjäksi, ennen sitä ei saanut poistua pöydästä. Vietin yhden talvisen sunnuntai-iltapäivän pöydän alla. En halunnut syödä tillilihaa ja koska pöydästä ei saanut poistua ennen kuin lautanen oli tyhjä, päätin siirtyä tuolilta pöydän alle. Tulkitsin että näin ollen en poistunut pöydästä. Vieraitakin tuli, mutta eivät he minua häirinneet.
Päätin odottaessani ensimmäistä lastani, etten pakota häntä syömään mitään. Ei häntä tarvinnutkaan pakottaa, hänelle kelpasi kaikenlainen syötävä. Kuopus oli erilainen. Hänen ruokavalionsa oli hyvin rajallinen: keitettyjä perunoita, appelsiinimehua, kurkkua, mandariinia ja hapankorppuja. Ylä-asteella hänelle kelpasi ruoka kuin ruoka. Joten kyseessä oli ollut vain tilapäinen häi…