Siirry pääsisältöön

Hieno Työmiehen vaimo

Välillä miettii miksi teatterintekijät kaivavat vanhoja näytelmiä ja yrittävät tehdä niistä versioita, jotka ikään kuin kuvastavat meidän aikaamme. Niinpä näemme merkillisiä versioita Nukkekodista, Kolmesta sisaresta, Kirsikkapuistosta ja tiestysti Vanja-enosta (ensi syksynä Helsingissä kahdessa teatterissa).

Mutta KAIKKI VOI MYÖS ONNISTUA. Minna Canthin Työmiehen vaimo on kirjoitettu vuonna 1885. Siitä ja samoihin aikoihin kirjoitetuista Minna Canhtin teksteistä on Heini Tola rakentanut hienon esityksen Teatteri Avoimiin Oviin.

Vanha tarina on näytelmässä oikeasti mukana. Siinä kuvatut monet asiat ovat edelleen olemassa, vaikka mies ei enää voikaan sujauttaa aviovaimonsa säästökirjaa taskuunsa ja käydä nostamassa vaimon säästöt parempaan käyttöön - rahaahan tarvitaan anniskeluravintolassa.

Esitystä kannattelee eteenpäin pääosin Suvi Isotalon säveltämä musiikki. Se soi välillä hyvin kauniisti, välillä sydäntä riipaisten. Kerrankin musiikin volyymi oli sopivaa - ei liian kovaa. Siitä erityiskiitokset.

Näyttelijät ovat valovoimaisia ja selvästi innostuneita esittämästään. Hanna Seppä Johannana ja Karoliina Kudjoi Minnana, Vappuna ja rva Vörskynä jäivät mieleen erityisesti.

Olin katsomassa näytelmää Pitäjänmäen Eläkkeensaajien Lukupiiriläisten kanssa. Maarit oli mukana ulkojäsenenä, koska sattui olemaan Suomessa juuri sopivasti. Kun poistuimme teatterista, hämmästeli yksi meistä miltä näyttelijästä tuntuu näytellä niin ilkeää miestä kuin Ristoa (hienoa työtä tekevä Paavo Kerosuo). Varmaan aika raskaalta.

Enää ei paljon puutu kun Teatteri Avoimet Ovet on lempiteatterini. Kertaakaan en ole pettynyt. En vanhassa paikassa Museokadulla enkä Erottajakadulla - Huojuva talo ja Vala.    

Tiedotetaan Virroilla

Olen menossa maanantaina Virroille Eläkkeensaajien Keskusliiton lomakeskukseen Rajaniemeen. Vihdoin ja viimein on tiedotuskurssille ilmoittautunut riittävästi osanottajia. Viime päivät olenkin sitten valmistellut kurssia. Olen saanut aikaan kymmeniä power-point-dioja.

Kävin viime viikolla puhumassa tiedottamisesta Järvenpäänm Eläkkeensaajien aktiiviporukalle. Aikaa oli vain puolitoista tuntia, mutta uskon että sain kylvettyä uusia ajatuksia kuulijoiden mieleen. Hienointa oli että yhdsityksen tiedottaja otti vastaan kritiikkini heidän kotisivuistaan tyynesti. Aina on olemassa riski että puheet käsitetään täysin väärin.

Uudenlainen hedelmäpiirakka

Jotta elämässä olisi jotain arkistakin, laitan tähän uuden hedelmäpiirakan ohjeen. Olen tehnyt sen nyt kolmena viikonloppuna ja aina se on yhtä hyvää.

Pohjaan tarvitaan
1,5 dl juoksevaa margariinia
1    dl sokeria
2,5 dl venhäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1,5 dl kookoshiutaleita

Täyte
2 rasiaa Viola vanilja-tuorejuustoa
1 dl turkkilaista jugurttia
2     munaa
1 tlk säilykepäärynöitä tai -persikoita
2 (400 gr) banaania

Sekoita rasva ja sokeri. Lisää joukkoon venhäjauhot, leivinjauhe ja kookoshiutaleet. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja ripottele päälle 0.5 dl kookoshiutaleita. Kuutioi päärynyt ja banaanit, sekoita keskenään varovasti ja levitä ne vuokaan. Sekoita tuorejuusto, jugurtti ja munat tasaiseksi seokseksi ja kaada täyte vuokaan. Paista 200 asteessa uunin alaosassa 30 min.

   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…