Siirry pääsisältöön

Hieno Työmiehen vaimo

Välillä miettii miksi teatterintekijät kaivavat vanhoja näytelmiä ja yrittävät tehdä niistä versioita, jotka ikään kuin kuvastavat meidän aikaamme. Niinpä näemme merkillisiä versioita Nukkekodista, Kolmesta sisaresta, Kirsikkapuistosta ja tiestysti Vanja-enosta (ensi syksynä Helsingissä kahdessa teatterissa).

Mutta KAIKKI VOI MYÖS ONNISTUA. Minna Canthin Työmiehen vaimo on kirjoitettu vuonna 1885. Siitä ja samoihin aikoihin kirjoitetuista Minna Canhtin teksteistä on Heini Tola rakentanut hienon esityksen Teatteri Avoimiin Oviin.

Vanha tarina on näytelmässä oikeasti mukana. Siinä kuvatut monet asiat ovat edelleen olemassa, vaikka mies ei enää voikaan sujauttaa aviovaimonsa säästökirjaa taskuunsa ja käydä nostamassa vaimon säästöt parempaan käyttöön - rahaahan tarvitaan anniskeluravintolassa.

Esitystä kannattelee eteenpäin pääosin Suvi Isotalon säveltämä musiikki. Se soi välillä hyvin kauniisti, välillä sydäntä riipaisten. Kerrankin musiikin volyymi oli sopivaa - ei liian kovaa. Siitä erityiskiitokset.

Näyttelijät ovat valovoimaisia ja selvästi innostuneita esittämästään. Hanna Seppä Johannana ja Karoliina Kudjoi Minnana, Vappuna ja rva Vörskynä jäivät mieleen erityisesti.

Olin katsomassa näytelmää Pitäjänmäen Eläkkeensaajien Lukupiiriläisten kanssa. Maarit oli mukana ulkojäsenenä, koska sattui olemaan Suomessa juuri sopivasti. Kun poistuimme teatterista, hämmästeli yksi meistä miltä näyttelijästä tuntuu näytellä niin ilkeää miestä kuin Ristoa (hienoa työtä tekevä Paavo Kerosuo). Varmaan aika raskaalta.

Enää ei paljon puutu kun Teatteri Avoimet Ovet on lempiteatterini. Kertaakaan en ole pettynyt. En vanhassa paikassa Museokadulla enkä Erottajakadulla - Huojuva talo ja Vala.    

Tiedotetaan Virroilla

Olen menossa maanantaina Virroille Eläkkeensaajien Keskusliiton lomakeskukseen Rajaniemeen. Vihdoin ja viimein on tiedotuskurssille ilmoittautunut riittävästi osanottajia. Viime päivät olenkin sitten valmistellut kurssia. Olen saanut aikaan kymmeniä power-point-dioja.

Kävin viime viikolla puhumassa tiedottamisesta Järvenpäänm Eläkkeensaajien aktiiviporukalle. Aikaa oli vain puolitoista tuntia, mutta uskon että sain kylvettyä uusia ajatuksia kuulijoiden mieleen. Hienointa oli että yhdsityksen tiedottaja otti vastaan kritiikkini heidän kotisivuistaan tyynesti. Aina on olemassa riski että puheet käsitetään täysin väärin.

Uudenlainen hedelmäpiirakka

Jotta elämässä olisi jotain arkistakin, laitan tähän uuden hedelmäpiirakan ohjeen. Olen tehnyt sen nyt kolmena viikonloppuna ja aina se on yhtä hyvää.

Pohjaan tarvitaan
1,5 dl juoksevaa margariinia
1    dl sokeria
2,5 dl venhäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1,5 dl kookoshiutaleita

Täyte
2 rasiaa Viola vanilja-tuorejuustoa
1 dl turkkilaista jugurttia
2     munaa
1 tlk säilykepäärynöitä tai -persikoita
2 (400 gr) banaania

Sekoita rasva ja sokeri. Lisää joukkoon venhäjauhot, leivinjauhe ja kookoshiutaleet. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja ripottele päälle 0.5 dl kookoshiutaleita. Kuutioi päärynyt ja banaanit, sekoita keskenään varovasti ja levitä ne vuokaan. Sekoita tuorejuusto, jugurtti ja munat tasaiseksi seokseksi ja kaada täyte vuokaan. Paista 200 asteessa uunin alaosassa 30 min.

   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…

Avoin kirje Palvelukoti Koivun ja Tähden henkilökunnalle

Te olette nyt kaksitoista kuukautta hoitaneet, hoivanneet, huolehtineet, pesseet, lääkinneet, ruokkineet, ulkoiluttaneet, pukeneet ja riisuneet miestäni, etsineet hukkuneita vaatteita, tossuja ja silmälaseja. Päivästä toiseen, viikosta viikkoon, kuukaudesta toiseen. Teillä jokaisella on vuorollanne monta hoidettavaa ja autettavaa. Auttavia käsiä kysytään päivän mittaan monen asukkaan hyvin erilaisiin tarpeisiin. Te pidätte huolen siitä, että jokainen saa parhaan mahdollisen tarvitsemansa hoidon.
Jos suihkuun meneminen tuntuu hankalalta, jos unta riittää väärinä vuorokauden aikoina, josulkoilu ei huvita, alakerran laulu- ja pelituokio tuntuu tarpeettomalta eikä laulukuoron esityskään houkuttele tai tuolijumppa kuullostaa liian vaativalta, te annatte jokaiselle asukkaalle oikeuden valita. Ja hyvin usein tämä vapaus valita on toteutunut mieheni kohdalla.
Yöpuvussa voi olla vaikka koko päivän jos siltä tuntuu. Koin melkoisen oivalluksen, kun hyväksyin että kesällä lettujuhliin voi ihan hyv…

Mummugeeni käytössä

Esikoistaan odottava nuori nainen pohti milloin naisen mummugeeni putkahtaa esiin. Tarkkaa ajankohtaa en osaa määritellä. Geenini on ollut käytössä niin pitkään.
Olin lapsena ”huono syömään”. Söin hyvin vähän enkä olisi halunnut syödä kaikkia ruokia. Mutta lautanen oli syötävä tyhjäksi, ennen sitä ei saanut poistua pöydästä. Vietin yhden talvisen sunnuntai-iltapäivän pöydän alla. En halunnut syödä tillilihaa ja koska pöydästä ei saanut poistua ennen kuin lautanen oli tyhjä, päätin siirtyä tuolilta pöydän alle. Tulkitsin että näin ollen en poistunut pöydästä. Vieraitakin tuli, mutta eivät he minua häirinneet.
Päätin odottaessani ensimmäistä lastani, etten pakota häntä syömään mitään. Ei häntä tarvinnutkaan pakottaa, hänelle kelpasi kaikenlainen syötävä. Kuopus oli erilainen. Hänen ruokavalionsa oli hyvin rajallinen: keitettyjä perunoita, appelsiinimehua, kurkkua, mandariinia ja hapankorppuja. Ylä-asteella hänelle kelpasi ruoka kuin ruoka. Joten kyseessä oli ollut vain tilapäinen häi…