Siirry pääsisältöön

Tanskalaisia kylässä

Maarit ja Elisa uhmasivat lentolakkoa ja tulivat varmuuden vuoksi Suomeen jo tänään aamupäivällä. Alkuperäinen suunnitelma oli saapua vasta iltamyöhään. Näin oli paljon hauskempi. Maarit pakersi puhelimen ja tietokoneen parissa töitään iltapäivällä. Vein Elisan Viikkiin, he valmistelivat Karlan kanssa Karlan kaverisynttäreitä, jotka ovat sunnuntaina.

Lauantaina on meidän kaikkien ohjelmassa sisareni Tiitin 60-vuotispäivät Tampereella. Teemana on tamperelaisuus ja sen mukaan yritämme pukeutua. Kuvien kera asumme voi paljastaa vasta huomisen jälkeen. On mustaa makkaraa, pikku-kakkosta, kunnon-tyttöjä, nahkarotsia, delfiiniä ja intialaista.

Eilen olin Ateneumissa Järven lumo - Tuusulanjärven taiteiliyhteisö -näyttelyssä Karlan kanssa. Olin alunperin menossa sinne Pitäjänmäen Eläkkeensaajien kanssa opastetulle retkelle. Meillä taisi kaksistaan olla mukavampaa. Tutkimme kaikki taulut ja Karlakin oli kiinnostunut. Häntä vain hämmästytti taulujen nimet. Lukevia tyttöjä oli vaikka kuinka monta. Taiteilijoiden tytöt ovat olleet ahkeria lukijoita. Ensi kesänä on otettava ohjelmaan Tuusulanjärven kohteet. Niistähän ehdin tehdä monia radiojuttuja 1970-luvulla. Pääsin jopa haastattelemaan taidemaalari Laura Eerontytär Järnefeltiä ja vierailemaan Suvirannassa, joka on avoinna vain muutaman kerran kesässä. Olin Enskan työkuvioiden kautta tutustunut Lauran poikaa Juhani Kolehmaiseen, joka oli vakuutusyhtiö Varman johtaja.

Kävimme Karlan kanssa synttärilahjaostoksilla. Alunperin lähdimme ostamaan jumpsuitia. Sellaisia löytyi Seppälästä, mutta pienen miettimistauon jälkeen Karla päätyi ostamaan "tavallisia vaatteita". Teimme mielestäni hyviä ostoksia. On kiva käydä Karlan kanssa kaupoilla kun hän ei kinua koko ajan jotakin, vaan suhtautuu ostoksiin hyvin harkitsevasti.

Luena parhaillaan Pauli Rauhalan Taivaslaulua. Kirja olisi ansainnut paikan Finlandia-ehdokkaiden joukossa. Tyylillisesti taiturimaisen vaihteleva ja aiheeltaan rankka ja ainutlaatuinen. En ole koskaan lukenut enkä oikein osannut edes ajatella millaista olisi synnyttää lapsi kerran vuodessa. Lestadiolaisnaisilla ei ole muita vaihtoehtoja  - ei tänä päivänäkään. 

Kommentit

  1. Lainaatko minulle tuota Taivaslaulua kun olet sen lukenut vai onko joku jo jonossa? Finlandia-ehdokkaat ei jostain syystä innosta tänä vuonna niin kovasti.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…

Avoin kirje Palvelukoti Koivun ja Tähden henkilökunnalle

Te olette nyt kaksitoista kuukautta hoitaneet, hoivanneet, huolehtineet, pesseet, lääkinneet, ruokkineet, ulkoiluttaneet, pukeneet ja riisuneet miestäni, etsineet hukkuneita vaatteita, tossuja ja silmälaseja. Päivästä toiseen, viikosta viikkoon, kuukaudesta toiseen. Teillä jokaisella on vuorollanne monta hoidettavaa ja autettavaa. Auttavia käsiä kysytään päivän mittaan monen asukkaan hyvin erilaisiin tarpeisiin. Te pidätte huolen siitä, että jokainen saa parhaan mahdollisen tarvitsemansa hoidon.
Jos suihkuun meneminen tuntuu hankalalta, jos unta riittää väärinä vuorokauden aikoina, josulkoilu ei huvita, alakerran laulu- ja pelituokio tuntuu tarpeettomalta eikä laulukuoron esityskään houkuttele tai tuolijumppa kuullostaa liian vaativalta, te annatte jokaiselle asukkaalle oikeuden valita. Ja hyvin usein tämä vapaus valita on toteutunut mieheni kohdalla.
Yöpuvussa voi olla vaikka koko päivän jos siltä tuntuu. Koin melkoisen oivalluksen, kun hyväksyin että kesällä lettujuhliin voi ihan hyv…

Mummugeeni käytössä

Esikoistaan odottava nuori nainen pohti milloin naisen mummugeeni putkahtaa esiin. Tarkkaa ajankohtaa en osaa määritellä. Geenini on ollut käytössä niin pitkään.
Olin lapsena ”huono syömään”. Söin hyvin vähän enkä olisi halunnut syödä kaikkia ruokia. Mutta lautanen oli syötävä tyhjäksi, ennen sitä ei saanut poistua pöydästä. Vietin yhden talvisen sunnuntai-iltapäivän pöydän alla. En halunnut syödä tillilihaa ja koska pöydästä ei saanut poistua ennen kuin lautanen oli tyhjä, päätin siirtyä tuolilta pöydän alle. Tulkitsin että näin ollen en poistunut pöydästä. Vieraitakin tuli, mutta eivät he minua häirinneet.
Päätin odottaessani ensimmäistä lastani, etten pakota häntä syömään mitään. Ei häntä tarvinnutkaan pakottaa, hänelle kelpasi kaikenlainen syötävä. Kuopus oli erilainen. Hänen ruokavalionsa oli hyvin rajallinen: keitettyjä perunoita, appelsiinimehua, kurkkua, mandariinia ja hapankorppuja. Ylä-asteella hänelle kelpasi ruoka kuin ruoka. Joten kyseessä oli ollut vain tilapäinen häi…