Siirry pääsisältöön

Tanskalaisia kylässä

Maarit ja Elisa uhmasivat lentolakkoa ja tulivat varmuuden vuoksi Suomeen jo tänään aamupäivällä. Alkuperäinen suunnitelma oli saapua vasta iltamyöhään. Näin oli paljon hauskempi. Maarit pakersi puhelimen ja tietokoneen parissa töitään iltapäivällä. Vein Elisan Viikkiin, he valmistelivat Karlan kanssa Karlan kaverisynttäreitä, jotka ovat sunnuntaina.

Lauantaina on meidän kaikkien ohjelmassa sisareni Tiitin 60-vuotispäivät Tampereella. Teemana on tamperelaisuus ja sen mukaan yritämme pukeutua. Kuvien kera asumme voi paljastaa vasta huomisen jälkeen. On mustaa makkaraa, pikku-kakkosta, kunnon-tyttöjä, nahkarotsia, delfiiniä ja intialaista.

Eilen olin Ateneumissa Järven lumo - Tuusulanjärven taiteiliyhteisö -näyttelyssä Karlan kanssa. Olin alunperin menossa sinne Pitäjänmäen Eläkkeensaajien kanssa opastetulle retkelle. Meillä taisi kaksistaan olla mukavampaa. Tutkimme kaikki taulut ja Karlakin oli kiinnostunut. Häntä vain hämmästytti taulujen nimet. Lukevia tyttöjä oli vaikka kuinka monta. Taiteilijoiden tytöt ovat olleet ahkeria lukijoita. Ensi kesänä on otettava ohjelmaan Tuusulanjärven kohteet. Niistähän ehdin tehdä monia radiojuttuja 1970-luvulla. Pääsin jopa haastattelemaan taidemaalari Laura Eerontytär Järnefeltiä ja vierailemaan Suvirannassa, joka on avoinna vain muutaman kerran kesässä. Olin Enskan työkuvioiden kautta tutustunut Lauran poikaa Juhani Kolehmaiseen, joka oli vakuutusyhtiö Varman johtaja.

Kävimme Karlan kanssa synttärilahjaostoksilla. Alunperin lähdimme ostamaan jumpsuitia. Sellaisia löytyi Seppälästä, mutta pienen miettimistauon jälkeen Karla päätyi ostamaan "tavallisia vaatteita". Teimme mielestäni hyviä ostoksia. On kiva käydä Karlan kanssa kaupoilla kun hän ei kinua koko ajan jotakin, vaan suhtautuu ostoksiin hyvin harkitsevasti.

Luena parhaillaan Pauli Rauhalan Taivaslaulua. Kirja olisi ansainnut paikan Finlandia-ehdokkaiden joukossa. Tyylillisesti taiturimaisen vaihteleva ja aiheeltaan rankka ja ainutlaatuinen. En ole koskaan lukenut enkä oikein osannut edes ajatella millaista olisi synnyttää lapsi kerran vuodessa. Lestadiolaisnaisilla ei ole muita vaihtoehtoja  - ei tänä päivänäkään. 

Kommentit

  1. Lainaatko minulle tuota Taivaslaulua kun olet sen lukenut vai onko joku jo jonossa? Finlandia-ehdokkaat ei jostain syystä innosta tänä vuonna niin kovasti.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…