Siirry pääsisältöön

Entisten pitskulaisten parissa

Joskus käy elämässä niin että vahingossa syntyy sellaista josta on iloa pitkäksi aikaa. Yhdeksättä vuotta on Pitäjänmäen Muistipiiri kokoontunut keskustelemaan eri aiheista. Mukana on useimmiten 20 - 25 entistä pitskulaista. Monet heistä ovat asuneet täällä vain lapsena tai nuorena, mutta tarve muistella menneitä ja tavata ja seurustella lapsuuden aikaisten ystävien kanssa on suuri.

Vaikka minä olen asunut täällä 26 vuotta, tunnen itseni kunnon pitskulaiseksi. Hauskinta on se että samoja leikkejä on leikitty täällä ja Tampereella, syöty samanlaisia kouluruokia, samanlaisia kirjoja on luettu, kotona on syöty perunoita ja ruskeaa kastiketta, samanlaisia kiiltokuvia on liimattu ystävien muistoalbumeihin ja samalla tavalla on arvostettu opettajia.

Nettiin olemme saaneet melkoisen määrän muisteluja. Mukaan on tullut Putte, joka on asunut lapsena Henrikintiellä - ihan lähellä nykyist kotiani. Hän tietää ja tuntee keitä on tiemme varrella asunut. Eilen hän kyseli missä se parturi oli. Ja sekin selvisi nopeasti, kun Raila kertoi että hänen tätinsä piti hänen kotitalossaan parturia.Tämän kuvan alta osoitteesta www,helsinki.fi/kansalaismuisti/pitajanmaki
löytyy kaikki mitä olemme saaneet aikaan vuosien varrella.

Jos et ehdi muuta lukea niin luepa tarinaa Mannerheimista kohdasta Muut tarinat ja merkkihenkilöitä.

Muistipiiristä on tullut minulle rakas ja mieluinen yhteisö. Moni tulee aika kaukaakin, mutta niin taitaisin tehdä itsekin jos pääsisin juttelemaan lapsuuden aikaisten ystävien kanssa. Onneksi on luokkakokous tulossa.

Pihaakin olen jo päässyt haravoimaan, vaikka Karla ilmoittikin tänään että se on ihan tyhmää. Hän tyytyi hyppäämään hyppynarua. Sitä hän jaksaisi tehdä loputtomiin. Roomiksiin on jo kehitetty liikesarjat 15 ja 16. Eli joka kerta kierros kestää entistä pitempään.

Nyt on hankala hyväksyä sitä että Tapparasta ei tulekaan jääkiekon mestari. Turkulainen perheemme parissa kannattaa tietysti porilaisia. Minä innostun jääkiekosta vasta aina loppuottelu-vaiheessa.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…