Sinun, Margot Helsingin Kaupunginteatteri

Helsingin Kaupunginteatterin Sinun, Margot yllättää täyttämällä kaikki odotukset. Meri Valkaman esikoisromaani Sinun, Margot kiittävät arvostelut ja löysi monta lukijaa. Se voitti Helsingin Sanomien Kirjallisuuspalkinnon. Mutta miten saadaan aikaan koskettava teatteriesitys, jossa isolla näyttämöllä olisi mukana kaikki se mikä kirjassa viehätti: kuvaukset DDR:n, Itä-Saksan viimeisistä vuosista, lapsuuden unohdetut vuodet,  salaperäiset kirjeet, äidin ja tyttären tulehtuneet välit, rakkaus jota ei olisi saanut olla olemassa, tyttären itsepäinen etsintä kaikesta siitä mitä hän ei tiedä.

Näyttämön autius ensin hämmensi, mutta lavastaja Antti Mattilan ajatus ”pieni ihminen isossa koneistossa” loi oikeat puitteet kaikille tapahtumille. Eikä näyttämö koko aikaa ollut tyhjä, välillä ajeltiin Trabantillakin. Tärkeässä osassa olivat myös valot ja videot (Toni Haaranen) sekä äänet (Eradj Nazimov). Katsomosta käsin oli helppo tuntea olevansa karussa Itä-Saksassa. Näyttelijöiden liikunnallisuus korosti hienosti tapahtumien kulkua ja etenemistä.

Vilja (Satu Tuuli Karhu) on elänyt alle kouluikäisenä Berliinissä, missä hänen isänsä oli suomalaisen lehden kirjeenvaihtajana. Vaikka kirjeenvaihtajan ei pidä uskoa kaikkea mitä näkee ja mitä hänelle valtaapitävät kertoa, on Viljan isä (Martin Bahne) suuri Itä-Saksan ihailija. Vilja kasvaa aikuiseksi Suomessa. Isänsä kuoleman jälkeen hän löytää tämän  jäämistöstä kirjenipun. Kirjeiden allekirjoituksena on aina ”Sinun, Margot”. Kirjeissä mies on Erich ja hänen tyttärensä Kastanja.

Viljan äiti (Sanna-June Hyde) ei halua tietää kirjeistä mitään ja Vilja päättää lähteä Berliiniin selvittämään kuka on salaperäinen Margot. Nuori nainen ei tinki tavoitteestaan, vaan etenee jääräpäisesti kohti kirjeiden kirjoittajan (Luise Seidel) tapaamista.

Satu Tuuli Karhu kannattelee näytelmää alusta loppuun. Hänen roolinsa vaatii välillä jopa kaksi-vuotiaan kiukkupuuskien läpikäymistä. Karhu on vakuuttava kaikilla tasoilla. Hänen sitkeytensä päämäärän tavoittamisessa on astetta vimmaisempaa kuin romaanissa.   

 


                                             Kuvassa Satu Tuuli Karhu

                                              Kuvaaja Mitro Härkönen

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Peukalon virittäminen

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Lempi Helsingin Kaupunginteatterissa