Musiikkiteatteri Kapsäkin musiikkinäytelmä UKK

Samalla viikolla tuli vastaan kaksi Kekkosta. Ensin Jäniksen vuodessa Suomen Kansallisteatterin isolla näyttämöllä ainakin kymmenen metriä korkeat Kekkosen kasvot ja vakuuttelu, tässä meidän kaikkien aikojen paras presidenttimme, ainakin näytelmän vanhan mummun mielestä.    

Toisen kerran Kekkonen ja hänen elämänsä viihdytti ja hämmästytti Musiikkiteatteri Kapsäkin musiikkinäytelmässä UKK. Kirjailija Sirpa Kähkönen ja ohjaaja Taru Mäkelä haluavat teoksellaan kertoa meille millaista poliittista peliä ja mieletöntä johtajan palvontaa Suomessa harjoitettiin vuodenvaihteessa 1972-1973. Tammikuussa 1973 eduskunta sääti poikkeuslain, jonka mukaan Kekkosen vuonna 1968 alkanutta toimikautta jatkettiin neljällä vuodella – siis ilman vaaleja. Ja kansa hyväksyi mitä selkärangattomat poliitikot päättivät.

Näytelmä on ennen muuta tehokas, hauska, oivaltava ja hulvaton oppitunti Suomen historian aika häpeällisestä aikakaudesta. Näytelmän kertojana lavalle tupsahtaa aina uudestaan ja uudestaan Lottotyttö (upeasti laulava ja roolissaan onnistunut Reeta Ristimäki). Lottotytöstä kansa pitää ihan yhtä paljon kuin Kekkosestakin (mainio Juha Pulli).

Onhan mukana näytelmässä Ahti Karjalainenkin, joka pitää itseään Kekkosen perintöprinssinä, on kuiskaaja, joka opastaa Kekkosta kaikessa, puhumattakaan Sylvi Kekkosesta. Näyttämön eri puolilla roikkuvat puolialastomat mallinuket viittaavat presidentti Kekkosen jatkuviin naisseikkailuihin. Ne ovat itse asiassa juuri loppumassa, vakuuttaa Urkki ja Sylvi on välillä uskovinaan ja välillä ei.

UKK on monella tapaa runsauden sarvi. Neljä näyttelijää (Paavo Kerosuo, Juha Pulli, Reetta Ristimäki ja Hanna Vahtikari) ja kaksi muusikkoa ( Niko Kumpuvaara ja Sara Puljula) vievät taidokkaasti läpi tarinan, jossa on mukana monia henkilöitä, monenmoisia tapahtumia ja ilmiöitä. Teoksen taiteellisesta konseptista vastaa Reetta Ristimäki.  

Valtakunnan politiikan liepeillä liikkuneena ei voi kuin todeta, että tuollaistahan se oli.

Valokuva Markku Pihlaja. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Peukalon virittäminen

KADONNEEN KUULOLAITTEEN METSÄSTYS

Lempi Helsingin Kaupunginteatterissa