Siirry pääsisältöön

Teatteri Jurkan Putkinotko


Päivä Juutas Käkriäisen ja hänen pesueensa parissa on Teatteri Jurkassa samalla kertaa hauska ja vähän haikeakin. Mistään hankkeesta kun ei ole aikaisemmin tullut juuri mitään eikä tule sinä kesäisenä päivänäkään, jolloin Rosina käy Jopi-pojan kanssa kaupungissa, tytär-Saara joutuu melkein huonoille teille ja kirjakauppias Muttinen tulee kesähuvilalleen vihkimättömän vaimonsa Lydigen kanssa.

Ollaan Putkinotkossa. Tuomo Rämö on dramatisoinut ja ohjannut Joel Lehtosen Putkinotko, Kuolleita omenapuita ja Kerran kesällä romaaneista tarinan ”Tuhmasta herrasta ja laiskasta viinatrokarista”. On syntynyt yhden näyttelijän voimin esitettävä näytelmä Putkinotko.
Tommi Eronen muuntautuu näytelmässä kaikkeen. Hän hoitaa pienillä päähineen vaihdoilla, asennon tai eleen avulla kaikki roolit. Uskomattoman muuntautumiskyinen näyttelijä, joka pelkällä pitkän otsatukan heilahduksella saa kerrottua sen mihin monessa näytelmässä tarvitaan aikaa puoli tuntia.

Putkinotkossa eletään kuin pellossa, mutta Juutas ja Rosina sekä heidän lapsensa pelkäävät että vuokraisäntä ottaa ja heittää heidät pois mökistä. Rosina patistelee Juutasta pontikankeittoon. Saataisiin vähän rahaa kasaan pahan päivän varalle. Juutas ei jaksa innostua tästäkään puuhasta. Rosinan mieliala ei liioin ole kodin korkealla. Yhdestoista lapsi on tulossa. Ei auta, vaikka hän on kokeillut monia konsteja asian hoitamiseksi.

Aapeli Muttinen tietää entuudestaan, että paikat ovat retuperällä. Vilja on liian pitkää, kosteus turmelee taloja, omenapuutkin ovat päässeet kuolemaan. Mutta onhan ihana Saimaa ja maaseudun rauha. Kaupungissa kirjakaupan pito ei ole ollenkaan niin helppoa kuin äkkipäätä luulisi. Ei Muttinen halua olla ilkeä eikä hän oikein jaksa ryhtyä tosissaan rettelöimään Käkriäisen kanssa.

Teatteri Jurkan pienellä näyttämöllä on läjäpäin klapeja. Niiden ja katosta roikkuvien köysien avulla on helppo viestittää kaiken sekavuutta ja rikkinäisyyttä. Lavastus on ohjaajan ja Mika Haarasen yhteistyötä. Äänistä ja musiikista vastasi Jani Orbinski.

Joel Lehtosen Putkinotko on pikkutarkkaa kuvausta täynnä oleva romaani. Sen siirtäminen näyttämölle ei kaikilta osin ole onnistunut, mutta kaiken pelastaa Tommi Erosen näytteleminen. Siinä on jotain hyvin perisuomalaista.

Pakostakin jäi miettimään millaiselta kaikki olisi tuntunut jos näyttelijänä olisi ollut Tiina Weckström niin kuin alun perin oli tarkoitus. Mutta nyt jäi vankka tunne siitä, että Tommi Eronen oli juuri se oikea putkinotkolainen.

Teatteri Jurkan Putkinotko on kuin tämän päivän sote-uudistus. Ihan kuin kukaan ei tekisi mitään, mutta kaikki kuitenkin puuhaavat. Mutta jokainen puuhaa omiaan, ei yhdessä, vaan erikseen.


                                         
                                         Tommi Eronen (Kuva Marko Mäkinen)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…