Siirry pääsisältöön

Pyykkiä voi pestä koska vaan

Kun vajaa kolmekymmentä vuotta sitten muutimme suorasähkölämmitystaloon, selvisi että meillä on käytettävissä yösähkö, jonka hinta oli kolmasosa siitä mitä päiväsähkö. Oli itsestään selvää että pyykit piti pestä yösähköllä ja tiskikonekin sai pyöriä yöaikaan.

Yösähkö meni päälle klo 23 ja poistui klo 7 aamulla. Viikonloppuna halpaa sähköä oli tarjolla perjantaina klo 23:sta maanantai-aamuun klo 7:ään. Pesukone varustettiin ajastimella että kone pyörähti käyntiin oikeaan aikaan. Saunomista harrastimme pääsääntöisesti vain viikonloppuisin.

Muutama vuosi sitten Espoon sähkölaitos alkoi tarjota halvempaa sähköä jo alkuillasta, niin Helsingin Energiakin napsautti yösähkön päälle klo 20. Nyt oli pyykinpesu hieman helpompaa. Mutta uuden pesukoneen myötä energiaystävälliset ohjelmat kestivät tuntikaupalla, joten pientä taiturointia tarvittiin.

Nyt olen hämmentynyt. Pyykkiä voi pestä ihan mihin aikaan päivästä tahansa. Ei tietenkään klo 23:n jälkeen. Oletan että kerrostalossa on kunnioitettava jonkinlaista naapurirauhaa. Millään en tahdo sopeutua siihen että minun ei tarvitse välittää onko halvempaa yösähköä tarjolla vai ei. Muutaman vuoden hinnan ero on ollut niin pieni, että kovin paljon säästöä ei ole syntynyt koneiden yöllisistä pyörimisistä. Huonoa omaatuntoa potien olen pessyt välillä pyykkiä päiväsaikaan. Nyt ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa.

Leipoakin voi muulloin kuin viikonloppuisin. Tottumus on toinen luonto. Hienointa asuinpaikkamme vaihtumisessa on että ulkoilureitit ovat vanhat tutut.

Tänään kiersimme Talissa. Askeleita kertyi reilusti yli 10 000 ja kilometrejä melkein 9. Maarit oli mukana ja aurinko paistoi ja kevään ensimmäiset leskenlehdet löytyivät ja kotona odotti tavallisella hinnalla lämmitetty sauna.

   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…