Siirry pääsisältöön

Vihdoinkin Visavuoressa

Olen vuosien mittaan ajanut omalla autolla Tampereelle varmaan kymmeniä kertoja. Tiedän että Visavuoressa on Karin palvinjonki ja kuvanveistäjä Emil Wikströmin koti. Mutta ei lähellä Tamperetta tohdi missään poiketa. Oletin myös että paikka on pyhitetty Kari Suomalaisen elämäntyölle.

Juhannusaattona matkasimme Tampereelle - päämääränä oli juhannuspäivänä avoinna olevat Serlachius-museot Mäntässä. Netti tiesi kertoa että Visavuori on auki, vaikka onkin pyhäpäivä. Sinne siis.

Paikka oli enemmän kuin mielenkiintoinen. Karin palvinjongissa oli sopivan kokoinen kokoelma Karin pilapiirroksia. Emil Wikströmin ateljeessa oli sitä vastoin luonnoksia hänen lukuisista töistään. Hämmentävintä oli kuitenkin talon katolle rakennettu "tähtitorni".

Tampereella hyödynsimme Eläkkeensaajien Keskusliiton jäsenetua ja yövyimme tosihalvalla Koskikadun Cumuluksessa. Autollekin löytyi ilmainen parkkipaikka kadulta, joka tuli tutuksi kun sisareni asui Tampereen keskustassa.

Juhannuspäivänä ajaa hurautimme Mänttään. Serlachiuksen museon uusi hieno puuusta rakennettu Gösta palviljonki monine näyttelyineen oli hieno. Kuuluisa Monet ń heinäsuopa taulukin tuli pongattua.

Ei voi kuin ihastella teollisuuspohattojen paloa taiteen perään. Heidän elämäntyönstä ilahduttaa meitä tavallisia katsojia arvaamattoman paljon. Mäntässä ollaan monella tavalla rohkeita. Kannattaa jo pelkästään sen takia mennä Göstaan että näkee millainen on satamassa ollut satamapäällikön kotitalo. Se on nyt museon sisällä.  

Muutenhan Mäntän keskustassa oli hyvin hiljaista ja alakuloista. Kirkon ovi oli kutsuvasti auki. Piipahdimme ihastelemassa tunnelmallista ja aika erikoisella tavalla sisustettu kirkkoa.  Samaan alakuloisuuteen törmäsimme viime kesänä Varkaudessa.

Minä olen lapsena asunut Varkaudessa pari vuotta ja ollut siellä 15-vuotiaana kesätöissä tätini kaupassa. Enska puolestaan on asunut 1960-luvun lopulla muutaman vuoden Mäntässä. Päädyimme siihen että taiteen avulla Mänttä tuntuu näistä kahdesta hivenen elinvoimaisemmalta.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…