Siirry pääsisältöön

Kesäteatteri ei maistu

Sopii kysyä onko vika katsojassa vai tekijöissä. Aineistona on neljä teatteriesitystä tänä kesänä. Niistä vain yksi tuntuu kelvolliselta. Se ei edes ollut oikeaa kesäteatteria. Vaan lasten hyvää tetteria ja kaiken lisäksi sisätiloissa.

Hyvä näytelmä oli Ihmemaa Oz Tampereen Komediateatterissa. Meitä oli seurueessa kaksi 7-vuotiasta ja yksi 10-vuotias ja minä se vanha mummi, joka oli lähtenyt teatteriin keskellä päivää lasten kanssa. Meitä oli useampi tällainen seurue paikalla. Tarkasti tutkimme tyttöjen kanssa käsiohjelmaa ennen esitystä ja veikkailimme kumpi kahdesta näytellijästä esittää tällä kertaa Dorothya. Vanhin tytöistä arveli että esittäjää vaihdetaan väliajalla.

Ei tarvinnut vaihtaa. Niin vauhdikasta ja tasokasta oli meno näyttämöllä koko ajan. Pienen miinuksen seurueemme joutuu antamaan siitä että laulujen sanat eivät kuuluneet kunnolla. Näyttelijöden puheesta sai helposti selvää, mutta laulu tahtoi puuroutua.

Me annamme arvoa esitykselle ja haluamme suositella sitä muillekin. Antti Mikkola ja muutkin tekevät hyvää työtä Tampereella Suomen Teatteriopistossa.


Missä on kunnianhimo

Tähän kesään asti olen ollut vankkumaton Heinolan kesäteatterin ihailija. Olemme olleet siellä Pitäjänmäen Eläkkeensaajien kanssa kuutena kesänä. Ei ole haitannut vaikka aurinko on paistanut, sade ropissut kattoon tai räntäsade haitannut liikennettä kun olemme ajaneet kohti Heinolaa juhannusviikolla.

Tämän kesän näytelmä Ulkomaalainen ei sytyttänyt. 1980-luvulla kirjoitettu amerikkalainen näytelmä vieraismaalaiseen suhtautumisesta ei "ollut tätä päivää". Ulla Tapaninen, Anu Sinisalo, Antti Lang, Eero Saarinen, Jari Pehkonen, Taisto Oksanen ja Iikka Forss tekivät varmalla otteella kaiken mitä ohjaaja Jaakko Saariluoma oli halunnut. Väljähtynyttä ja yllätyksetöntä!

Ja sitä samaa oli Pyynikin kesäteatterin Avioliittosimulaattori. Veera Niemisen romaanin tarina siitä miten itä-suomalaine miniäehdokas joutuu koville länsi-suomalaisessa maalaistalossa, on sinänsä houkuttelevalta kuullostava lähtökohta. Mutta ei ole auttanut Seija Holman dramatisosinti eikä Tomi Auvisen ohjaus.    


Vieteltäisiin viekkaasti ja voimalla

Suomenlinnan kesäteatterissa on vuosien varrella nähty toinen toistaan hienompia Ryhmäteatterin esityksiä. Ranskalaisen Choderlos de Laclos´n tarina Valheet ja viettelijät on tuttu elokuvasta. Tarinan muokkaaminen jylhien Suomenlinnan kivimuurien sisälle ei ihan onnistunut.

Liikaa tultiin ja mentiin. Naisilta meni aikaa ja tarmoa leveiden helmojen kannattelemiseen siinä missä heidän olisi pitänyt pureutua ponnella viettelemisen kaikkiin eri muotoihin. Ei leppoisa juoruilu riitä siihen mihin näytelmässä pyritään.

On tarpeetonta pohtia miksi esitys ei lähde lentoon, miksi hyväkin näyttelijä näyttelee vaisusti. Suomessa on satoja kesäteattereita ja niissä kaiken kaikkiaan tuhansia esityksiä. Niidenkin tason täytyy näemmä hiljalleen hiipua samalla tasolle mitä viihde on tällä hetkellä tv:ssä ja kaikkialla.

Ehkäpä tarjolla on vain sitä mitä katsojat haluavat. Isäni - koneasentaja - aikoinaan huomautti minulle ettei työmies halua raskaan työpäivänsä jälkeen telkkarista katsoa mitään vakavaa, tietopuolista ohjelmaa. Ohjelman parissa on saatava rentoutua.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…