Siirry pääsisältöön

Sukuni tarina talteen

Olivat keksineet Rouhuvuoren Eläkkeensaajissa pyytämään minua puhumaan aiheesta Sukuni tarina talteen. Ensin vähän hämmästelin, mutta kun ryhdyin rakentamaan power pint esitystä, huomasin että sitähän olen tehnyt monella eri tavalla.

Elisasta teimme Maaritin kanssa kirjan - Ifilorille tekstit ja kuvat ja hieno kirja syntyikin. Maarit oli säästänyt kaikki sähköpostit mitä hän oli Elisan elinaikana lähettänyt eri henkilöille ja kertonut niissä mitä Elisalle kuuluu.

Minä sain 70-vuotispäivälahjaksi lehden, joka kertoi minusta. Skräppääminen on myös yhdenlaista tarinoiden tallentamista.

Nyt on työn alla isäni  Pekan elämäntarina. Mutta siitä sitten enemmän kun Elisan ja minun työ etenee.

Näin tyylikkääni Pekka hiihteli 1930-luvulla Varkauden liepeillä. 


Vilkasta on. Sunnuntaina olimme Pitäjänmäen kirkossa messussa ja syntymäpäiväjuhlilla. Juhlilla juhlittiin 70, 75, 80, 85, 90 täyttäneitää. 90:n vuoden jälkeen saakutsun joka vuosi - vanhin oli 99-vuotias. Eilen oli ensin jooga, sitten Roihuvuori ja sitten kahden entisen Pitäjänmäen työväenyhdistyksen puheenjohtajan tapaaminen. Tänään merkkipäiväjuhlat eläkkeensaajissa päivällä ja koko illan kestävä Muistipiirin 10-vuotisillallinen.

Kilometripylväs on vielä paikallaan Konalantiellä vastapäätä ValintataloaKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…