Siirry pääsisältöön

Olen pitskulainen

Hesarissa kerrottiin tänä aamuna siitä miten moni eläkkeellä jäävä muuttaa pois pääkaupunkiseudulta vaikkapa Hämeenlinnaan, Lahteen, Heinolaan, Saloon jne. Toisaalta väitetään että jos ei ole muuttanut kodistaan muualle 70-vuotiaana, jämähtää paikoilleen.

Enska välillä pohtii että eläkeläisiltä pitäisi kieltää asuminen Helsingissä. Vapautuisi paljon asuntoja ja halvempien asuntojen ansiosta eläkeläisille jäisi rahaa maksaa tarvitsemistaan palveluista. Olen nyt 70 enkä ole muuttoaikeissa. Minä haluan asua siellä missä edes toinen tyttäristäni perheineen asuu siedettävän matkan päässä. Huomasin senkin taas eilen miten kätevää on kun asumme lähellä lentokenttää.

Maarit oli koulutuksessa perjantaina ja jäi tänne niin että lähti kotiin lauantaina illan suussa. Olimme lauantaina aamupäivällä Mäkelänrinteen uimahallilla. Vesijuoksin pitkästä aikaa ja kun tänään kapusimme Malminkartanon mäelle, oli jaloissa yllättävää jäykkyyttä. Eli vesijuoksusta on hyötyä!


Karla järjesti kavereineen eilen halloween-juhlat. Laitoin perjantaina keittiöön oranssin värisen maton ja tarkoitus oli käyttää halloween lautasia ja oranssisia kynttilöitä ja lautasliinoja. Aika monesta paikkaa katselin lautasliinoja ja kynttilöitä. Vihdoin ja viimein poikkesin Malmin Tiimarissa ja sieltä löytyi vaikka mitä.

Meillä syödään tulevalla viikolla noitalautasilta. Muutama vuosi sitten Maarit soitti Pekingistä ja kysyi ostanko Sinulle halloween-lautaset ja tietysti vastasin kyllä. Pahoittelen että kuva ei ole ihan oikeassa suunnassa. Aina ei onnistu.Miten me selviydymme jos Tiimari todella lopettaa. Jääkö jäljelle vain Tiger, jota ei ole täällä meidän lähellä. En jaksa mennä uuteen Kaaren kauppakeskukseen ja opetella siellä kaikki samat liikkeet mitä jo nyt on ulottuvillani Sellossa. Käsittämätöntä mistä hankin edulliset askartelutarvikkeet ja monet muut asiat, jos ei vuodenvaihteen jälkeen ole Tiimaria. Käyn toki välillä Sinellissä - etenkin skräppäystarvikkeet ja monet joulukortteihin liittyvät jutut ostan sieltä.

Toisaalta kerrotaan että kauppa on vaikeuksissa ja viimeistään nettikaupan jatkuva kasvu nujertaa kaupat ja silti syntyy uusia ostoskeskuksia. En ihan pysy perässä ja samalla onneksi oma rohkeuteni hankkia tavaroita netin kautta on kasvanut.

Olen menossa keskiviikkona Itä-Helsingin Eläkkeensaajien vieraaksi. Pitäisi puhua kirjoista - niin olivat jäsenet toivoneet. Alan vähitellen koota ajatuksia tästä rannattomasta aiheesta. Powe point esitystä en aio tehdä.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…