Siirry pääsisältöön

Koukussa viiteen sarjaan

Kun joku kysyy miten ehdit kaikkea, miten ehdit lukea niin paljon ja käydä teatterissakin, vastaan että aikaa jää varmaan sen takia etten katso televisiota. Enhän minä katsokaan. Oikeammin en ole katsonut, vaan nyt kason.

Tänään minun pitää klo 21 katsoa Enskan kanssa yhdessä Boardwalk Empire - lienee kolmas tuotantokausi. Eilen katsoimme Bossin toisen tuotantokauden ensimmäisen osan.

Tänä iltana tulee myös Silta - toisen kauden viides osa. Ja tiistaina alkaa Downton Abbeyn neljäs kausi. Kirjahyllyssä odottaa Mad menin viides tuotantokausi katsojaansa.

Miten tässä näin on käynyt. Ensin löysin ihanan kartanosarjan - ensimmäinen osa oli melkein lopuillaan, mutta onneksi kaikki ohjelmat näytettiin uusintana ennen kuin toinen kausi alkoi. Näin se varmaan meni. Minusta sarja on tehty huolella ja rakkaudella. Yllättäviä käänteitä tapahtuu sopivasti.

Sain Kaisulta lahjaksi Vallan linnakkeen ensimmäisen kauden ohjelmat. Toisen kauden ohjelmat oli pakko ostaa ja loput katsoa suorana. Vallan linnake on suosikkini - niin hyvä ettei sitä osaa edes kuvata. Koko ajan odotin Tanskassa niin viime syksynä kuin tänä kesänäkin että olisin tavannut sarjan henkilöitä, mutta olivat varmaan töissään.

Silta oli tältä pohjalta pakko katsoa. Olinhan ajanut siltaa pitkin viime kesänä. Vasta tv-sarjasta näin että silta on kaareva. Pitäisi päästä ajamaan uudestaan ja mieluummin illalla, jotta valot näkyisivät hienosti.

Boardwalk Empireä katson päähenkilön Nuckyn kenkien takia. Miten voi miesten kengät olla kauniit ja tyylikkään. Ei haittaa vaikka vesi huuhtoo niitä. Kenkien pitäjä ei ole yhtään viehättävä eikä kaunis, tyylikäs neilikkansa kanssa, mutta seurattava vain on mitä tapahtuu.

Bossin katsomisesta aioin jo luopua, mutta haluan seurata sitä Enskan kanssa. Monella tapaa Boss vahvistaa Vallan linnakkeen kuvaamaa poliittista juonittelua. Ei mikään ole sitä mitä julkisuus kertoo. Näin se vaan on!

Mad men -sarjalla on oma paikkansa sydämessäni. Ei mainostoimistojen meno ihan kamalasti poikennut lehtitalojen ja ylen puuhasta. Enhkäpä Ylessä poltettiin tupakkaa vähemmän ja meidänhän ei niin kamalasti muka tarvinnut piitata asiakkaista. Tosi asiassa poliitikoty hääräsivät ja esittivät mielipiteitään ohjelmaneuvostoisssa. 1970-luvulla alueradioillakin oli oman neuvostonsa.

Lehtolan Markun kanssa toimitimme sarjaa "Kuka käyttää valtaa Uudellamaalla". Sen tiimoilta kävin haastattelemassa mm. SYP:n pääjohtajaa, silkkipuvussaan huseeraavaa Mika Tiivolaa. Hänellä ei oman käsityksensä mukaan ollut minkäänlaista valtaa!!!! Mutta sarjan ohjelmat olivat sen verran kriittisiä että Uudenmaan alueradion ohjelmaneuvosto lopetti ohjelman.

Todellisuutta on se että ikkunat on pesty ja lehdet haravoitu pihalta. Kukkasipulit on istuttamatta, mutta sen viikolla kun ilma lämpenee. Malminkartanon mäellä oli tänään väkeä ja aurinkoa.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…