Siirry pääsisältöön

Kävelenko minä tekniikan yli vai päinvastoin

On hienoa että meillä on uusi auto. Ylellisyyttä on sekin että olen saanut uuden tietokoneen. Vanha ei enää suostunut seurustelemaan printterinkään kanssa. Ensin selvitin mikrotukihenkilöni kanssa millaisia koneita Verkkokauppa.comissa on myynissä, Valitsimme muutaman vaihtoehdon ja perjantaina menimme Jätkäsaareen isoon, hyvin ilmastoituun, hyvin organisoituun ja runsaasti erilaista tavaraa myyvään oikeaan kauppaan. Löysimme  parkkihallinkin.

Perusteellisen harkinnan jälkeen ostimme tämän uuden HP-koneen. Uusi hiiri on tyylikäs. Sen valintaan paneuduimme perusteellisesti. Lounaan ääressä pohdinta mistä ohjelmat koneeseen. Päädyimme office-pakettiin ja outlook-sähköpostiohjelmaan - kokeilen niitä kuukauden.


Uuden koneen kanssa tulimme meille. Perjantai-ilta vierähti Matiakselta kun hän sai koneen käyttökuntoon, Minä riensin Espoon teatteriin katsomaan nykyoopperaa Ahti Karjalaisesta, Kokkolan oopperan väki esitti. Merkillinen esitys.

Lauantaina kone sai olla melkein rauhassa. Sunnuntaina oli ensin ohjelmana Enskan 79-vuotislounas, mukana Annaliisa, Maijan ja Kaisun perheet ja Pokkisia edustamassa Matias. Oli hyvää ruokaa ja mukavaa seurustelua. Kerttu, 5 vuotta oli päättänyt että paikalla oleville sukulaisille ei kannata turhia jutella. Hänelle kelpasi ensin vain äidin seura ja sitten Matiaksen turva kun hän oli pelaamassa Alexin ja Thomaksen kanssa kimbleä ja koira-peliä - Matiaksen parina.

Muut vieraat lähtivät ja Matias jäi asentamaan konetta. Siinä vierähtikin monta tuntia. Aika paljon on nyt kohdallaan, mutta minulla riittää oppimista. Väitetään että ikäihmisenkin pitäisi oppia yksi uusi asia joka päivä mutta kymmenen uutta asiaa on kyllä vähän liian paljon. Auton ajaminen talliin ei sekään vielä suju sutjakkaasti. Nykyihminen kaipaa haasteita ja niitä minulla nyt riittää. Hiiri on pienempi ja helpompi haaste kuin auto tai koko tietokone.


Vanhoille varoitus: olkaa harkitsevaisia kun kehittelette eri palveluille salasanoja. Salat tulevat ilmi kun teiltä kysytään nopeaan tahtiin ainakin viittä salasanaa. Onhan niistä muistiinpanot ja erilaisia lippuja ja lappuja, mutta eipä ymmärrä teekkari ollenkaan mumminsa ajatusmaailmaa. Täytyy myöntää ettei se kovin selkeä ole tässä suhteessa ollutkaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…