Siirry pääsisältöön

Läpinäkyvää voimaantumista

Kaiken pitää nykyisin olla läpinäkyvää. Ennen se oli rehellistä peliä. Voimaantumista on kaikki sellainen mikä edistää itsekunkin henkistä hyvinvointia. Ennen ei voimaantumisesta tiedetty mitään  - tai jos tiedettiin se yhdistettiin hauislihasten kasvattamiseen.

Mutta minä edistän molempia. Olin tänään vesijuoksemassa. Kuka tahansa voi nähdä miten etenen. Siihen tarvittiiin tänään ensimmäinen uimiseen tarkoitettu koskaan ostamani uimapuku (pienet puntit, sininen raita edessä ja muuten musta), juoksuvyö (ostin ikioman ), juoksukengät (Kaisulta saatu lahjaksi) ja vesijuoksukäsineet (sopiva koko löytyi Jumbon Stokkalta). Kassissa on myös oltava pyyheliina, peppupyyhe mahdolliseen saunomiseen, uimahalli-tossut eli läpyskät jotka jalassa vanha rouva etenee pukukopilta pesuhuoneeseen ja sieltä edelleen altaalle, pesupussi monine tavaroineen, varavaatteita ja rahapussi. Eli en oikein tiedä mistä sellainen kassi että kaikki mahtuu. Ikean kassia en huoli!!!

Vesijuoksu Stadionilla tuntuu tosikivalta. Vielä hauskemmalta kuin uimahallissa. Vaikka väkeä on paljon, nahtuu aina sekaan. Voimaannuin tänään paljon kun välillä poljin nopeasti ja välillä annoin käsien levätä.  

Tämä viikko on mennyt myös skräpätessa. Kerrassaan ihanaa oli muistella käyntiä Malmössä ja Ystadissa. Silta Juutinrauman yli tuli eteen kuin katsoimme sunnuntai-iltana ensimmäistä osaa Silta-nimisestä uudesta tv-sarjasta, jonka ruotsalaiset ja tanskalaiset ovat tehneet yhdessä.

Olen jäänyt Mad menin kuokkuun. Olen hankkinut neljä tuotantokautta, kolme on nyt katsottu. Ja loputkin on varmaan pakko hankkia. En voi kuin ihastella 1960-luvun hohdokasta pukeutumista. Miehetkin ruokailevat kotona valkoinen paita päällä ja kravatti kaulassa. Tupakoidaan ja juodaan koko ajan. Sarjassa on hienolla tavalla nivottu tapahtumien yhteyteen oikeita historiallisia hetkiä. Seurataan miten tv keroo J.F. Kennedyn kuolemasta.

Olimme Tampereella Mäntykadun kodissa Tiitin kanssa saunassa, kun jompikumpi pojista tuli koputtamaan ovelle ja kertomaan että Kennedyä on ammuttu ja kun selviydyimme kotiin oli ihailemani presidentti jo kuollut. Sittemmin on käynyt ilmi että kelmihän hänkin oli mieheksi. Olen kyllä päässyt ihastelemaan ikuista tulta Kennedyn haudalla Washingtonissa Arlingtonin sotilashautausmaalla. Sitä en ymmärrä että Jackie Onassis on haudattu samaan hautaan kuin hänen ensimmäinen aviomiehensä Kuuluisi paremminkin Onaksiksen hautaan.

Mutta kaipa se sitten on sitä paljon puhuttua läpinäkyvyyttä. Vanheneminen tuntuu siinä että moni ilmiö, jota nyt pidetään uutena, tuntuu minusta ennen koetulta ja tutulta. Ei Suomessa ole korruptiota samanlaisena kuin Venäjällä ja latinalaisen Amerikan maissa. Täällä me vain tunnemme toisemme ja saamme paljon erilaisia etuja siitä. Tosin periatteella palvelus ja vastapalvelus. Kaikenlaiseen kähmintään törmäsin työvuosinani vaikka kuinka paljon.

Ei se maailma siitä mihinkään ole muuttunut. Moni asia on vain muuttanut muotoaan, mutta on pohjimmiltaan samanlaista. Nyt vain julkisuudessa kerrotaan johtajien palkoista ja muista eduista ja lahjuksista. Hyvä niin!!!!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…