Siirry pääsisältöön

Pyhäin päivää

Eilen leivoin taateli-sydänkakun ja vadelmamuffineita - molemmat uusia, mutta hyvänmakuisia ja kohtuullisen hyvännäköisiä tuttavuuksia. Eilen söimme tanskalaista kalaa ja tänään pronkäristystä - siihen lipsahti liikaa kertaa, mutta ei sitä ollut pakko lapioida lautasella.

Nyt olen havaravoinut ja leikannut ylimääräiset ruohotkin pois kadulle menevän tien molemmilta puolilta. Enää on istuttamatta takapihan kukkamaalle kukkasipuleita. Sireeneistä ja jasmiini-pensaasta tulee vielä lehtiä, joten haravoimaan vielä pääsee.

Kävin jo perjantaina ensimmäisen kerran Maunulan hautausmaalla viemässä Heikin = Enskan tyttären Minnan pojan = hautapaikalle kynttilän ja tänään kävimme siellä Enskan kanssa. Kävelyä tuli reilut kymmenen kilometriä - oli piristävä retki vaikka kohteena olikin hautausmaa.


Heikin muistolaatta on vasemmalla ja lyhdyssä palava kynttilä. 

Joku oli ilmeisesti tönäissyt lyhtyä niin että takalasi oli mennyt rikki. Täytyy viedä uusi lyhty velä ennen joulua. Väitetään että lyhtyä jopa varastetaan hautausmailta. 

Olen tilannut muutamia pitäjänhistoria-kirjoja. Eilen kahlasin läpi Pielaveden historia kirjaa. Ja tänään on vuorossa Pirkkala-Nokia. Aion Kööpenhaminassa koota yhteen mitä olen sieltä täältä saanut selville. Kaikki on tavattoman hidasta, mutta mielenkiintoista. Odottelen Kansallisarkistosta tietoja miten pääsen käsiksi ns. sotapäiväkirjoihin. Kerron lisää kun tiedän itsekin enemmän. Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…

Avoin kirje Palvelukoti Koivun ja Tähden henkilökunnalle

Te olette nyt kaksitoista kuukautta hoitaneet, hoivanneet, huolehtineet, pesseet, lääkinneet, ruokkineet, ulkoiluttaneet, pukeneet ja riisuneet miestäni, etsineet hukkuneita vaatteita, tossuja ja silmälaseja. Päivästä toiseen, viikosta viikkoon, kuukaudesta toiseen. Teillä jokaisella on vuorollanne monta hoidettavaa ja autettavaa. Auttavia käsiä kysytään päivän mittaan monen asukkaan hyvin erilaisiin tarpeisiin. Te pidätte huolen siitä, että jokainen saa parhaan mahdollisen tarvitsemansa hoidon.
Jos suihkuun meneminen tuntuu hankalalta, jos unta riittää väärinä vuorokauden aikoina, josulkoilu ei huvita, alakerran laulu- ja pelituokio tuntuu tarpeettomalta eikä laulukuoron esityskään houkuttele tai tuolijumppa kuullostaa liian vaativalta, te annatte jokaiselle asukkaalle oikeuden valita. Ja hyvin usein tämä vapaus valita on toteutunut mieheni kohdalla.
Yöpuvussa voi olla vaikka koko päivän jos siltä tuntuu. Koin melkoisen oivalluksen, kun hyväksyin että kesällä lettujuhliin voi ihan hyv…

Mummugeeni käytössä

Esikoistaan odottava nuori nainen pohti milloin naisen mummugeeni putkahtaa esiin. Tarkkaa ajankohtaa en osaa määritellä. Geenini on ollut käytössä niin pitkään.
Olin lapsena ”huono syömään”. Söin hyvin vähän enkä olisi halunnut syödä kaikkia ruokia. Mutta lautanen oli syötävä tyhjäksi, ennen sitä ei saanut poistua pöydästä. Vietin yhden talvisen sunnuntai-iltapäivän pöydän alla. En halunnut syödä tillilihaa ja koska pöydästä ei saanut poistua ennen kuin lautanen oli tyhjä, päätin siirtyä tuolilta pöydän alle. Tulkitsin että näin ollen en poistunut pöydästä. Vieraitakin tuli, mutta eivät he minua häirinneet.
Päätin odottaessani ensimmäistä lastani, etten pakota häntä syömään mitään. Ei häntä tarvinnutkaan pakottaa, hänelle kelpasi kaikenlainen syötävä. Kuopus oli erilainen. Hänen ruokavalionsa oli hyvin rajallinen: keitettyjä perunoita, appelsiinimehua, kurkkua, mandariinia ja hapankorppuja. Ylä-asteella hänelle kelpasi ruoka kuin ruoka. Joten kyseessä oli ollut vain tilapäinen häi…