Siirry pääsisältöön

Hyvä laatu tai huono laatu

Olen ollut aina innokas opiskelija ja toivottavasti myös oppija. Sainhan maisterin paperitkin vasta 36-vuotiaana. Myöhempinä vuosina kuuntelin TKK:lla laatujohtamiseen liittyviä luentoja ja osallistuin työpajoihin, tentteihin ym. Nyt olen hämilläni. Minulle tarjotaan vaivani diagnoosiksi hyvälaatuista asentohuimausta. Sille ei voi tehdä mitään, eikä se parane koskaan. Oireet helpottuvaat tietynlaisille jumppaliikkeellä.

Miten vaiva on hyvälaatuinen. Kaiketi se on sitä kun se ei ole oikea tauti eikä sairaus eikä sen potemiseen liity hengenvaaraa. Ohjeiden mukaan olen tehnyt liikkeitä aamulla ja illalla. Olo on kohtalinen, kunhan en kurottele maustepurkkeja maustekaapin ylähyllyltä, en kääntyile äkkinäisesti ja käyn lenkillä Enskan kanssa. Tarvittaessa on tukena käsi, johon voi tarttua aina kun siltä tuntuu.

Sateisen ja kolean päivän pelastus oli tunnin sateessa tehdyn kävelylenkin lisäksi Anna Gavaldan Parempaa elämää (suom. Lotta Toivanen, gummerus 2015).

 
Ranskalaiskirjailijan uutuudessa on kaksi tarinaa. Toisen päähenkilö on parikymmpinen tyttö ja toisen 26-vuotias nuori mies. He molemmat joutuvat muuttamaan elämänsä täysin yhden satunnaisen tapahtuman seurauksena. Kirja on aivan riemastuttavan ihana. Se on yllätyksellinen, se on uskottava, se on hauska ja hyvin hyvin kriittinen elämänmenoamme kohtaan.

"Ja lopeta tuo touhottaminen. Lakkaa klikkailemasta, puhumasta puhelimessa ja hakemasta työpaikkaa, joka suunnalta, pliis. Se syö otsonikerrosta".

Entä väittämä: "Ihminen voi pilata elämänsä olemalla kohtelias".

Voi se pilata. Ainahan me vastaamme kun joku kysyy meiltä mitä kuuluu, että meille kuuluu hyvää. Hymyilemme väkinäisesti, emme halua paljastaa sitä miten oikeasti menee. On kohteliasta olla aiheuttamatta toiselle ylimääräistä harmia.

Entä kun joku kehuu että minulla on kaunis uusi pusero. Siihen kuuluu vastata että se on vanha, siskolta saatu tai alennusmyynnistä tai ,Tokmannilta ostettu.

Onneksi kotipihan kukat eivät ole kohteliaita, ne vain kukoistavat kun kerrankin ovat saaneet tarpeeksi vettä.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…