Siirry pääsisältöön

Nuorten kirja meille kaikille

Nyt se löytyi. Syksyn ja oikeastaan koko vuoden 2013 paras kirja. Kreetta Onkeli sai Junior Finlandian kirjastaan Poika joka menetti muistinsa (Otava 2013). Olen lukenut monta kirjaa muistinsa menettäneistä aikuisista ja vanhuksista. Kirjoissa keskitytään kuvaamaan miten sairastunut selviytyy muistinmenetyksestään tai miten selviytyy elämään sen kanssa. Usein myös kuvataan sitä miten muistisairaan henkilön omaiset selviytyvät. Moni myös kirjoittaa omakohtaisia kokemuksia muistisairaan puolisona tai lapsena elämisestä. 

Kreetta Onkeli kertoo elävästä elämästä ja siitä mitä noin 10-vuotiaalle Artolle tapahtuu kun hän herää puistossa eikä muista kuka hän on tai mihin hän on menossa tai mistä tulossa. Taskussa on lappu jossa lukee: "Arto, tule viideksi kotiin. Jälkiruuaksi mansikkajäätelöä! Halit, äiti". Tästä voi päätellä että pojalla on äiti ja koti ja että hän pitää mansikkajäätelöstä erityisen paljon. 

Arto tapaa puistossa poikia, joiden kaltaisia hän ei entuudestaan koe tunteneensa ja ajautuu poikien mukana kaupunginosaan missä ei varmaan ole koskaan käynyt. Ja kotiin, jonkalaista hän ei ole kuvitellut olevan olemassakaan. Arto voittaa maltillisella käytöksellään kovimmatkin kaverit puolelleen. Hänellä ei ole tarvetta pelätä eikä näytellä kovista. Hän uskaltaa olla oma itsensä.  Artolla ei ole valmiina käyttäytymismalleja. Hän vain tuntee sisällään sen miten pitää käyttäytyä. "Tämä mikä näin Artoa ohjeisti, oli hänen omatuntonsa, ja Arto kuuli omatunnon äänen hyvin vahvana". 


Missä ns. aikuisten kirjassa olisi vuosikausiin puhuttu omatunnosta. Juhani Aho kirjoitti aikoinaan 1900-luvun alussa kirjan nimeltä Omatunto, mutta ei sitä kukaan enää lue. 

Poika joka menetti muistinsa on samalla kertaa huikaiseva kertomus sekä kokoelma filosofisia kauniita ajatelmia ja elämänviisauksia. Kieli on selkjää, soljuvaa ja kaunista. Ihastuttavaa on kuljeskella kirjan mukana eri puolilla Helsinkiä. Voisi vaikka rakentaa kirjan paikoista reitin, joihin voisi käydä tutustumassa. Ihan kuin yksityisetsivä Jussi Vares seikkailee Turussa Reijo Mäen kirjoissa tai Henngin Mankellin poliisi Kurt Wallander Ystadissa. Uusimpana on Silta tv-sarjan tapahtumapaikat Kööpenhaminassa ja Malmössä tai Astrid Lindgrenin kirjojen maailmat Ruotsissa.    

Muistelen että on jaettu joskus palkinto Kiitos kirjasta. Kirjailijalle on pakko nöyrästi sanoa kiitos kirjasta. Annoit ainakin minulle hienon lahjan.     

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…