Siirry pääsisältöön

Muumimaailman lumo säilyy

Meidän = Kerttu,6 v. ja minä 70 v. oli pakko ihan ensimmäiseksi nähdä Naantalin Muumimaailmassa Alisa, noidan tyttärentytär. Luvassa oli lorutuokio noidan mökillä. Olimme siellä ja olimme monessa muussakin Muumimaailman paikassa ja vaikka kuinka monessa esityksessä. Kerttu muisti paikat hyvin kahden vuoden takaa. Olen ollut Muumimaailmassa ja Väskin seikkailusaarella niin monta kertaa etten enää osaa edes laskea.

Muumimaailma on mukava paikka. Hieman sitä ihmettelen että siellä on niin paljon pieniä taaperoita. En usko että 1-vuotias rattaissaan loikoileva pieni tyttö tai poika saa kovin paljon irti vierailustaan Kailon saarella. Mutta saattaahan olla että isä tai äiti on oikeasti se henkilö jonka on ehdottomasti päästävä Muumimaailmaan. Minä kävin aikoinaan Muumimaailmassa ensimmäisen kerran yksinäni.Alisa poskessa 

Alisa ja noita 

Suora yhteys Kultarantaan

Huilipaikassa 

Iso halaus 

Tavoillemme uskollisena kävimme myös kesäteatterissa Vartiovuorella. Ohjelmassa oli Timo Parvelen Ella ja presidentti. Pressa tuli Niinistön autolla ja oli melkein esikuvansa näköinen. Näytelmän jälkeen alkoi esityksen ruodinta. Vaikka meitä oli vain kolme kriitikkoa, mielipiteitä oli paljon. Kukaan meistä ei oikein ollut innostunut esityksestä. Olen lukenut Karlalle kaikki Ella-kirjat ääneen. Pidän niistä tavattomasti, mutta Ella ja Sampan urotyöt ei ole meidän kummankaan suosikki - pikemminkin päinvastoin.

On aikalailla katsojien aliarvioimista kun toisluokkalaisia esittävät keski-iän paremmalla puolella olevat näyttelijät. Vaikea oli hyväksyä sitäkään että opettaja puhui epäselvästi ja merkillistä murretta. Ei ollut hyvää teatteria.

Ruissalo ei petä kävijäänsä koskaan. Olimme Saaroistenniemessä uimassa ja nauttimassa kauniista kesäpäivästä. Lounas sujui sutjakkaasti Koulussa. Kävimme myös Kerttu-ravintolassa. Suomen Kuvalehdestä luin kotiin palattuani että paikka on Turun vasemmistonuorten kantapaikka. Ei huono!

Kaksi Kerttua

Hauska oli käydä Turun torilla ja törmätä siellä pitäjänmäkeläisten tuttujen sukulaismieheen, jolta ostimme Laitilassa kasvatettuja perunoita - mainitsin että perunat matkaavat Helsinkiin. Myyjä kertoi että hänellä on siellä sukulaisia ja minä tietysti kysyin missä päin Helsinkiä. Ja ihan kotikulmillahan hänen sukulaisensa asuvat.

Jos on Turussa kivoja paikkoja, on niitä Helsingissäkin. Aamupäivän vesijuoksutunti Uimastadionilla on yksi kesän mukavia asioita. Väkeä ei yhdeksän jälkeen ollut vielä tungokseen asti. Tänään on päivä kulunut muuttopuuhissa. Veimme Elisan kanssa vanhat kiukaan kivet ja vähän muutakin tavaraa Sortti-asemalle ja Elisan kotiin siirtyi monenlaista tarpeellista.

Ilahduin kovasti kun Elisa halusi ottaa vuonna 1964 lahjaksi saamani Arabian ruokakaluston käyttöön. Tuntuu hienolta että astiat saavat uuden elämän lojuttuaan monta vuotta kellarissa laatikossa. Minä olen tyytyväinen kun saan tilaa kellarin hyllyille ja Elisa puolestaan kun saa täytettä astikaappiinsa.

Alokaskin oli lomilla. Nyt niitä lomia sitten alkaakin ilmeisesti olla joka viikonloppu. Onneksi alokas oli hyvin innoissaan kaikesta siitä mitä on tarjolla. "Aina on kiire odottamaan", totesi nuori mies ja samaan mieltä oli 60 vuotta asevelvollisuuttaan suorittamassa ollut ukkikin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…