Siirry pääsisältöön

Onko kesä jo mennyt?Onneksi verantamme kukat kukkivat edelleen. Vedenpisarat olivat ilman kukkia pari viikkoa, nyt kukkia on vaikka kuinka paljon. Pelargoniat kukkivat onneksi läpi kesän.

Onko kesä loppunut, kun kaupat myyvät koulutarvikkeita ja meidän kesälapsemme on lentänyt uuteen kotimaahansa.

Ihmettelimme mustikkametässä 86-vuotiaan ystävättäreni kanssa mihin maailmasta ja ennen kaikkea Suomesta on raha kadonnut kun mihinkään ei ole oikein varaa.

Odotin eilen erilaisina versioina puhelimessa 2,5 tuntia ennen kuin pääsin oikean ihmisen kanssa keskustelemaan siitä voivatko Pitäjänmäen Eläkkeensaajat vierailla joulukuussa Fazerin tehtaalla. Iloinen naisääni rupatteli ja lupasi että kaikki onnistuu. Hän tarvitse apua nimeni kirjoittamiseen ja siitä arvelin että taisin keskustella virolaissyntyisen, ei suomea sujuvasti puhuvan, mutta ihastuttavan ystävällisen naishenkilön kanssa.

Kansallismuseon museokaupassa oli iltapäivällä oli myös työntekijä, jonka äidinkieli ei kaiketikaan ole suomi. Miksi suomalaiset naiset ja miehet eivät enää tee töitä meillä. Onko edellä mainituista töistä palkka liian pieni Helsingin hintavassa elämämenossa eläville suomalaisille.

Mutta sen minkä kielitaidossa moni häviää, sen hän ystävällisyydessä, iloisuudessa ja tyylikkyydessä voitaa.  

Kommentit

  1. Toivottavasti kesä ei nyt kuitenkaan olisi vielä mennyt. Meidän syys flunssa on kuitenkin hiukan verottanut syksyn toimintoja, mutta nyt näyttää jo vähän valoisammalta. t Lala

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallisteatterin Lemminkäinen

Olen lukenut Kalevalani ja Juha Hurmeen Niemen. Niinpä oli olemassa aavistus mitä voisi olla tarjolla Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä näytelmässä Lemminkäinen, kirjoittaja Juha Hurme ja ohjaus Juha Hurme. Lemminkäisen käsiohjelmassa on luettelo henkilöistä, jotka ovat auttaneet Hurmetta käsikirjoituksen teossa. Listalla on nimiä Aleksis Kivestä Väinö Linnaan, Aristolestä Friedrich Nietzsheen, Lauri Viidasta Eino Leinoon jne.
Pienellä näyttämöllä rajallisessa tilassa nähtiin suuri näytelmä. Näytelmä on lyhyt läpileikkaus meidän suomalaisten sielunmaiseman kehittymisestä. Tähän näytelmään on tarvittu kaksi Lemminkäistä. On Marja Salon hitusen maltillisempi ja realistisempi Lemminkäinen ja on Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäinen, joka ei ole hetkeäkään paikallaan ja joka ei myönnä koskaan erehtyvänsä tai tekevänsä mitään väärin.  Parantumattoman valehtelijan itseluottamus on vankkumaton.
Tomi Alatalon Fleming-Lemminkäisen mukana näytelmään tulee säpinää ja sähinää. Akrobaatin…

Vanhuksia voidaan hoitaa hyvinkin

Olen seurannut yli puoli vanhusten hoitoa espoolaisittain ja vähän helsinkiläisittäinkin. Sairaaloiden koneistossa löysin paljon korjattavaa ja valittamisen aihetta. Olin lukemattomia kertoja kuullut tarinoita miten vaikea on saada huonokuntoista vanhusta hoitolaitokseen. Mutta läheiseni oli riittävän huonokuntoinen ja hoitopaikka löytyi nopeasti siinä vaiheessa kun sairaalassa päädyttiin sosiaaliviranomaisten kanssa siihen että hän ei selviydy kotona.

Palvelukotiin piti siirtyä kolmen päivän varoitusajalla. Oli nopeasti päätettävä mitä huonekaluja, vaatteita ja muuta tarvitaan. Vaatteet oli merkattava ja kaikki arvioitava uudelta pohjalta.

Ensin tietysti tuntui ettei mistään tule mitään. Ahdistukseni vain lisääntyi kun muutaman viikon totuttelun jälkeen kerrottiin että on edessä siirtyminen saman talon sisällä toiselle osastolle. Meille vakuutettiin että mieheni pääsee paikkaan, joka sopii hänelle paremmin.

Nyt on pakko myöntää, että ammatti-ihmiset tiesivät mistä puhuivat. Rauhallis…

Juha Hurmeen Kaaskerin Lundström

Kaaskerin Lundström on oman arvonsa tunteva mies. Hän on merikapteeni, joka juovuspäissään täräytti Raha -Rambergin fregatin karille Gotlannissa. Vahinkoa ei olisi sattunut jos Goltanti olisi ollut hieman lännempänä, pohtii Lundström vuosikymmeniä myöhemmin.
Mies on haaksirikon jälkeen päätynyt pienelle Kaaskerin luodolle. Siellä hänellä on ränstynyt mökki, jonka suojissa hän kouluttaa oman pitäjänsä pojille merenkäyntiä ja ennen muuta aritmetiikkaa. Lundström pitää omaa opetustaan niin korkeatasoisena, ettei hän ymmärrä ollenkaan, miksi rikkaammat talolliset ja laivojen omistajat lähettävät poikansa merioppiin Turkuun. Paljon parempaa opetusta häneltä saa.
Lundström on Volter Kilven luomus – yksi hänen Saaristolaistarinoittensa henkilöistä. Lundström on tullut tutuksi ja tulee tutuksi monille kun Juha Hurme eläytyy Lundströmin nahkoihin. Hurme on esittänyt ja esittää Lundströmiä ympäri Suomea. Minä näin hänen esityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä. Juha Hurme on johtanut vuosina 201…